Yazar |
Konu  |
|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269 |
İletim - 01/01/2006 : 02:50:24
|
Rap, o beğenmedin yabancılar sayesinde var, bunu biliyorsun değil mi? Rap, yerli yapımı bir şey olmadığına göre, rapin temelini düşünürken de yabancıları baz almamız gerekiyor. Ayrıca saydığın kişi ve grupların hiçbiri de rock yapmıyor. Rock yaptıklarını kabul etsek bile, aşk küfürden daha iyidir; bunu eleştirmenin mantığı yok. Amacım da ortamı germek değil, yalan yanlış da konuşmuyorum. Bildiklerimi söylüyorum.
uckazaz, sanırım sen hayal dünyasında yaşıyorsun. Şimdiye kadar yaptığımız tartışmaların hiçbirinde ortaya adam akıllı bir şey sunamadın. Söylediklerin sadece ahlaksızlığı savunmak, küfürü savunmak oldu. Önyargı sahibi bir insan değilim. Ortada saçma sapan bir müzik varsa ve insanlar bunu delicesine seviyorsa, buna karşı gelirim. Bu da benim en doğal hakkımdır. Bu şekilde hiçbir dayanağa sahip olmayan mesajlar yazacağına, benim mesajıma cevap ver. |
Alper & Soner ERGÜL Editör asergul@oyunsitesi.com |
 |
|
uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331 |
İletim - 01/01/2006 : 10:27:58
|
Ahlaksızlığı savunmak değildi yaptığım,piyasanın zaten ahlaksız olduğunu söyledim.Hiçbir cümlemde ceza küfür etti iyi yaptı geçti mi?Küfür eden sadece ceza da değil;dinlediğim şeylerin farkındayım.Desteklemiyorum,rapte küfür olmasın.Burada ilk girdiğim tartışmada da söylemiştim:rap sert bir müzik türü,sertliği katan argodur;şahsa yapılan küfürler hiç hoş değil ki bu küfredenin acizliğidir.Yanlış tanıma ve önyargıyı açıklıym. İnsanların işine gelince bütün küfürleri anlıyorlar da diğer cümlelerden nasıl oluyor da hiçbir şey anlamıyorlar...Ondan sonra bir de utanmadan rap küfürden ibarettir,sadece hızlı konuşuyorlar hiçbir şey anlamıyorum diyebiliyorlar.Bu önyargı değildir de nedir?En ufak bir güzelliği bile elinin tersiyle itiyorlar. Etrafa da yanlış tanıtılıyor;sağolsun reklam filmlerindeki saçmalıklar,kafasında şnorkelle rap yapan hüptrikçiler gibi zannediyorlar.Düşük bel giyen sadece rapçiler mi,daha abartılarını gördüm.Rapçilerin giydiği pantolon bol olduğu için dikkat çekiyor,oysa ki deiğerlerinden daha düşük değil.Cep yapısı uzun olur ve sanki çok düşük gibi gözükür...Bırakalım giyim kuşamı da gelelim uyuşturucuya...Bir rap partisine gittiğinizde çoğu kişinin elinde sigara görebilirsiniz ya da alkollü içecekler.Rap partisi diyorum bakın en ağır rap ortamıdır.Birkaç kişi ot içiyorsa zaten onlara yan gözle bakılıyor ve türkçe rap için yıllardır alttan verilen bir mücadele var:bu tür insanları müziğin dışına atmak,rapi düzgün tanıtmak...Ancak birazcık moda oldu diye tüm reklam şirketleri saçmalıklarla beyin yıkadı. Ben hiçbirşeyin kültüre girdiğini düşünmüyorum,çünkü kültürün özü hep devam eder.Nesillerdir arap kültürü kültürümüze yakındı,bir eklenti gibi oldu hala da öyle.Avrupai kültürlerde aynı şekilde kültürümüze ekleniyor ancak bazı taraflar var ki kendi kültürünüzü tamamen unutun diyorlar bizlere.En başta rap müzik buna karşıdır.Çünkü Türkçe rap dışarıdan bağımsız yürütülüyor şu anda.Evet tabii ki bu müzik amerikan kökenli ancak bu müziğe farklı bir boyut getirilmeye çalışılıyor Türkiye'de.Amerikada zenciler ya da bu işle uğraşan herkes parayı buldu şimdi hepsi kızlardan,paradan,uyuşturucudan bahseder oldu.Taklitçiler de bu işi ülkemizde yapıyor ve rapi(türkçe olanını) yanlış gösteriyorlar etrafa.Şirketler de onların reklamını yapıyor çünkü daha kolay geliyor saçmalıkları millete yutturmak.
Cezanın "rock kimin,pop kimin,arabesk kimin cevap verin." sözlerini de mantıksız bulmak büyük başarı...Demek istiyor ki: "siz rapi kültürümüz dışı buluyorsunuz peki öyleyse,dinlediğiniz diğer müzikler(popüler olanlar) sizin kültürünüz mü?Pop,rock,arabesk bizim mi ki rap bizim değil diyorsunuz?" Yani diğer müzikler gibi rap de dinlenebilir bu işin kültürle bağlantısı pek yok açıkçası.İlle de ilgiliyse hiçbir müzikde anadoludaki atışmalara benzerlik görmedim.Ama rapte var bu...Çağ değişti artık;insana insan muamelesi yapılamaz haldeyiz.Hangimiz bekliyor ki Yunus Emre,Mevlana gibilerinin tekrar geleceğini ya da gelse bile aynı saygıyı görebileceğini.Dediğim gibi çağ değişti ve insanlara sorunları,yaşadıklarınız aktarmak için farklı yollar kullanmalısınız.Kusura bakmayın ama benim sorunum küfür edememek değil ya da aşktan ibaret değil.Ben gerçekçi olanı dinliyorum.Çoğu zaman aklıma yatıyor. Türkçe rapi,türkçe müziklerle kıyaslayın;yabancı müzikle kıyaslayamazsınız çünkü ülkemizdeki müzik anlayışı ile yabancı ülkelerdeki müzik anlayışı apayrıdır.Türkiyede içini azıcık kıpır kıpır eden birşey varsa insanlar seviyor.Zaten piyasa kaç yıllık kıpırtının esiri olmuş durumda.Bu durumdan da ancak alternatif müziklerle kurtulunabilir.Herkes birbirine saygılı olursa eğer ve ne yaptığımızın farkında olursak müzik ilerleyecektir ve belli başlı standartlardan kurtulmuş oluruz. Diyorlar ya bazıları rap yapmak çok kolay diye...Size garanti veriyorum pop yapmak daha kolay.Bütün besteler aynı çünkü hiç mi dikkat çekmiyor?Öyleyse niye sadece rape gelince tepki doğuyor bir anda...Eskiden saygı duyduğum bir müzisyen olan Kıraçın alkollüyken yakalandığı zamanı hatırlayabiliyorum.Alkollüyken araba kullanıyordu ve yakalnmıştı sonra da sarhoş bir halde taşkınlık yapmıştı.Şimdi kalkıp bu kişinin televizyonda rap hakkında konuşması saçma geliyor bana.Ellerinde hiç bir kanıt yok rapçilerin uyuşturucu kullandığına dair.Neye dayanarak konuşuyorsunuz;bence siz hayal dünyasında yaşıyorsunuz...Çoğu rapçinin uyuşturucuya karşı şarkısı vardır.Diğer müzisyenlerin görmedim doğrusu.Tamam ben de çıkıp iddia atıyorum o zaman "rapçiler dışında herkes uyuşturucu bağımlısı,kullanmadan asla beste yapamazlar zaten onlar,zaten beste dediğin nedir ki üç beş nota..herkes yapabilir,çok kolay."<---sizce böyle bir saçmalık olabilir mi?
"New skool rap ya da old skool rap From the Ceza with the flow Rock tha microphone yo! Fundamental, respect gerek bana rapim perfect" Evet doğru tamamen amerikan rap terimleriyle dolu bir dörtlük.Şarkının başı hatta...Amerikan etkisi altında kalınmış bir dörtlük tabi bu.Gerçekten de yoruma gerek yok. Bakın...Hiçbir şeyi körü körüne savunmak değil amacım.Çoğu rapçiyi eleştirip uyardım,haklı buldukları da oldu beni ancak kafalarında belli kriterleri yaratmışlar.Körü körüne bağlanmışlar kısacası...Yaklaşım çok önemli,onlardan biri olarak yaklaştığınızda sizi dinlerler.Höt diye aralarına dalarsan sen nerden çıktın diyecekler.En iyi savunma saldırmaktır mantığı savaşlarda geçerli olabilir ama ben savaşmaya değil,doğru olanı benimsetmeye çalışıyorum.Tek bir doğrum var;biraz sabredip saygı göstermek.Zamanla zaten beğenilmesse ortadan kalkacaktır.Örneğin boyband,girlband olayını ele alalım.Artık eskisi kadar eğlendirmiyo insanları hatta şöyle ki insanlar artık alay eder hale geldi.Rap de bir moda ülkemize geç de olsa geldi ve doruğuna tırmanıp tekrar düşecektir.Sonra hepiniz kurtulursunuz,içiniz rahat eder...Ama ben kurtulmaya gerek duymuyorum. |
 |
|
DeMoN_HuNtEr
Üye

Turkey
İleti 356 |
İletim - 01/01/2006 : 19:39:40
|
"Rap, o beğenmedin yabancılar sayesinde var, bunu biliyorsun değil mi? Rap, yerli yapımı bir şey olmadığına göre, rapin temelini düşünürken de yabancıları baz almamız gerekiyor. Ayrıca saydığın kişi ve grupların hiçbiri de rock yapmıyor. Rock yaptıklarını kabul etsek bile, aşk küfürden daha iyidir; bunu eleştirmenin mantığı yok. Amacım da ortamı germek değil, yalan yanlış da konuşmuyorum. Bildiklerimi söylüyorum."
O sayılan yabancılardan Eminem dışında hiçbiri rap yapmıyor. ya hip-hop ya da R&B hepsi. biri çıkıp da 50 Cent'in rap yaptığını söylesin, o zaman kıyamet kopar. Tamam, Eminem şarkılarında çok küfür ediyor. O da duygularını şarkısına küfürle katıyor. Zaten son zamanlarda baya bi değişti. MTV'de kliplerini izlerseniz, (özellikle MockingBird ve When I'm Gone) anlarsınız. Eski eşine de geri dönüyormuş bu arada.
LÜTFEN OKUYUN !! http://www.ceza-fan.com/index/modules.php?name=News&file=article&sid=157&mode=thread&order=0&thold=0
sayfa düzenini bozmasın diye link verdim. lütfen okuyun -tamamını- eminim bir şeyler çıkaracaksınız.
Yine Bir Babylon Konseri Yine Harika Bir Performans... Ceza Diyorki .... 'Biz bu battleları insanlar bölünsün, sadece bir tarafı dinlesin diye yapmıyoruz, kendi aranızda bölünmeyin, bizi sevenler veya sevmeyenler herkese söylüyorum bunları, kimse bir tarafı dinlemek zorunda değil, ayrıca benim işim bu, yoluma taş koyanları ezmek, siz bunları sadece izleyip, zevkini çıkarın' |
Yıllatılmış senelerin nöbetçileri degil miyiz? Gardiyan da bendim, hakimin de kendisi ve hapse teslim edilen huzurun gırtlağini ben kestim. Katil oldum şirretinden müebbetim hürriyete...
|
 |
|
|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269 |
İletim - 01/01/2006 : 23:04:41
|
Küfüre karşı olmanı duymak güzel. Ben de başından beri bunu söylemenizi bekliyordum. Ancak hala aklı karışık arkadaşlar var ne yazık ki aramızda...
Rap küfürden ibaret demem hiçbir zaman. Mutlaka güzel cümlelere sahip parçalar vardır. Ancak Türkçe Rock, Metal, Pop veya herhangi bir müzik türünün sözlerini Raptekilerle karşılaştırınca, Rapteki küfürler diğerlerine göre daha göze batıyor. Hatta bildiğim, içinde küfür (veya Ceza'nın tabiriyle "argo") geçen hiçbir Türkçe parça yok. Bunları göz önüne alırsak, Rap küfürden ibarettir diyenlere de hak vermek gerekiyor sanırım. Belki Metal gruplarında da bu tarz sözlere rastlayabiliriz. Ancak bu gruplar da amatör, sevmediğim tabirle, underground gruplar olur. Ceza veya Sagopa gibi ön planda olanlarda böyle bir şeye rastlayamayız. Giysi kısmında objektif olmadığını düşünüyorum. Çay bahçesinde sevgilisi ile otururken, ayağa kalkınca pantolonu dizine kadar düşen "rapçi" arkadaşlar mevcut ne yazık ki. Çoğununki de iç çamaşırları gözükecek kadar düşük oluyor. Rastladım, oradan biliyorum. Böyle sahneler, sizi bilmem ama, beni rahatsız ediyor. Milletin altına ne giydiğini görmek zorunda değilim. Böyle terbiyesizliklere de göz yummamı bekleyemezsiniz.
Rapin kültürümüzün değişmesine/unutulmasına tepki gösterdiğini hiç sanmıyorum. Konserlerinde İngilizce konuşmalar, daha da kötüsü anlamsız sesler çıkarmalarla mı kültürümüzü savunacaklar. Bir de parçalarında İngilizce terimler kullanıyorlar. Geçiniz bunları, kültür böyle korunulmaz; tersine yozlaştırılır.
O sözü hala anlamsız buluyorum. Muhtemelen bir müzik türünü dinlememiz için kültürümüzle bağdaşması gerektiğini düşünmediğim ve bunu iddia edenlere de rastlamadığım içindir.
İnsanlara sorunlarını anlatmak için adam gibi yollar varken, argo terimler, küfürler kullanmayı neden seçiyorsunuz (veya seçiyorlar)? Zaman, çağdaşlık zamanı. İnsan gibi yaşamalı, sorunlarımızı insan gibi dile getirmeliyiz. Bin yıl öncesinde değiliz artık. Bunlar rapi gerçekçi yapmıyor ne yazık ki. Rafet El Roman, Bir Melek Diliyorum'da toplumsal sorunlara isyan etmedi mi? Peki bu isyanında sizin savunduğunuz şekilde mi davrandı, yoksa medeni ve düşüncelerinde samimi gözükmesini sağlayan bir üslup mu kullandı? Bu sadece bir örnek; bunlar çoğaltılabilir.
Pop yapmak daha kolay diyerek de saçmalıyorsunuz; ancak bunun farkına varamadınız henüz. Pop müzik sadece günümüzdeki, basit iki-üç sözü sıralayıp saçma bir müzikle ortaya çıkan popçuların müziğinden ibaret değil. Nilüfer, Candan Erçetin vs. da Pop yapıyor. Barış Manço da son zamanlarında Pop yapıyordu; ancak kaliteli yapıyordu. Tepkinizi Popa değil, müzik yaptığını sanan Popçulara gösterin. Rapin müziğine, hızlı söylenmesine de tepki göstermedim ben. Davranışlarınız, sözleriniz vs. bana itici geliyor. Tepkim bunadır. Alkollü bir şekilde televizyona çıkanlar, rap hakkındaki fikirlerini söyleyemezler diye bir kural mı var? İsteyen, istediği şey hakkında, istediği yerde fikrini söyleyebilir. Yabancı Rapçilerin kliplerindeki ortamların parklar, hayvanat bahçeleri gibi yerler olmadığının farkındasın değil mi? Bu ortamlara bakarak adamların uyuşturucu kullandığını rahatlıkla iddia ederim. Bu iddiam da senin söylediklerinin yanında hiç de saçma kalmaz. Tabii bu sözümden tüm rapçiler uyuşturucu kullanır diye bir genelleme yaptığımı sanmayın. Ki zaten kullanıp kullanmamaları da beni alakadar etmez. Uyuşturucu olayını, Fuzbing'in mesajındaki saçmalığa tepki olarak söyledim. Ayrıca bir müzisyenin uyuşturucu kullanıp kullanmadığını, uyuşturucu karşıtı bir parçasının olup olmadığına göre mi değerlendiriyoruz? Hiç sanmıyorum.
Amacım Rapin bitmesi, insanların Rock, Jazz, Blues falan dinlemesi değil. İsterse sonsuza kadar devam etsin, beni alakadar etmez. Ben kendi müziğime bakarım. Ben, bu müziğin daha saygılı, daha insancıl yapılmasını istiyorum. En basitinden bu müziği dinleyenler, kabul edin veya etmeyin, daha çok gençlerden oluşuyor. Bu gençlerin çoğu daha ergenlik döneminde bulunuyorlar. Rapteki olumsuzluklardan etkilenmeye çok açıklar. Zaten bu yüzden etrafımda gördüğüm rapçilerin büyük kısmı, nasıl bir ortamda bulunduklarını düşünmeden, arkadaşlarıyla konuşurken küfürlü konuşuyor. Abileri konserlerinde oralarını buralarını yoklayıp küfürlü konuşurlarsa, gençler n'apsın? Bunun gibi olumsuzlukların yaşanmaması için biraz daha dikkat edilmesi gerekiyor. Yoksa benim derdim hızlı konuşmaları vs değil. |
Alper & Soner ERGÜL Editör asergul@oyunsitesi.com |
 |
|
HASSOOO
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 02/01/2006 : 09:06:58
|
Ülkemizde 3-5 yıllık geçmişi olan bir sanat(!) dalı kültür oluşturacak öyle mi? Yapmayın arkadaşlar, daha adam gibi bir nesli bire geride bırakamamış rap'in hangi kültüründen bahsediyorsunuz? Rock müziği bile ülkemizde yeni yeni otururken "rap kültüründen" bahsetmek son derece uçuk kaçıyor.
Krondorlara da sonuna kadar katılıyorum. Adam gibi cevabınız varsa buyurun arkadaşlar. Rap toplumsal tepki ise bugüne kadar neyi çözüme kavuşturmuştur sorarım? Arabesk de toplumsal tepkidir o zaman sizin mantığınızla yaklaşırsak. Ve karşılaştıracak olursak sizin kriterlerinizde Batsın Bu Dünya şarkısı toplumun duygularını en iyi yansıtan, sosyal düzene ayna olan mükemmel bir şarkı statüsüne çıkmaktadır. Ya da Dünya Tersine Dönse Vazgeçmem, Doldur be Meyhaneci, Neden Saçların Beyazlaşmış Arkadaş, "Yine sabah olacak, yine kadeh boşalacak"..... bunlar rap'ten daha "içten" daha duygu yoğunlu şarkılar. Küfür istiyorsanız bol küfürlü arabeskler de var. Hem ülkemizde kökeni daha eski olduğu gibi dinleyici kitlesi de rap'ten çok çok daha geniş... oldu mu şimdi? Olmadı...
Anadolu'daki atışmalara gelince; rap'i tüm yönleriyle Amerika'dan ithal etmiş bir toplum olarak rap dalaşlarını da onlardan aldığımızı unutmayalım. Harlem zencileri rap'te atışırken Anadolu aşıklarını mı örnek almışlardır? Elbette hayır, hatta haberleri dahi yoktur. Dolayısı ile sadece bir "benzerlik" söz konusudur.
Rock, arabesk (her ne kadar sevmesem de) ve bir yere kadar pop müziği içerisinde Anadolu ezgilerini barındıran, türkü sözlerine yer veren ve yer yer yeniden yorumlayan, Anadolu insanının ruhunu anlatan (büyük şehir problemleri değil, Anadolu'dan, Yunuslardan bahsediyoruz)parçalara sahipler. Fakat en azından bu "ezgi" kısmını dahi hiç bir rap parçasında görmüş değilim. Atışmalar benziyor diye "Rock kimin şu kimin bu kimin" diye ortaya atılmak gereksiz. Anadolu Rock diye bir kavram vardır; sadece Anadolu gençleri söyler, kendine has ritmi, stili vardır. Anadolu rap ise yok, olması da çok zor. Amerikan versiyonlarından farklı stilde rap söyleyen insan da yok zaten ülkemizde. Birebir taklitçilik söz konusu. Kaldı ki "ezik toplumun, varoşların sesi" cezanın tikky (Akmerkez gençliği) ürünü "şok şeker" lolipop reklamlarında boy göstermesi samimiyetine gölge düşürür (ne samimiyetinden söz ediyorsak) Bu emperyalizm karşıtı Yılmaz Erdoğan'ın Beckhamlı Pepsi reklamlarında oynamasından farksız.
"Kıçını başını açtın mı şarkıcı olursun, sen de şansını dene pop müzik kurtulsun" Ne güzel demiş Uygur kardeşler... Agresif ol, üç beş parçada bir cinsel organını yokla, (atışmada isen) karşıdakini dumura uğrat, ara ara yabancı kelimeler sırala, mümkünse üç beş küfür at, parasızlıktan ezilmişlikten bahset... ha tabii bir de medyada boy göster, üç beş kişiye dalaş, sansasyona neden ol... kebap...
rapçilerin can düşmanı Kıraç'ın Ceza'nın tüm tahriklerine rağmen ağzını bozmadığını ve cevap vermeye tenezzül etmediğini hatırlatırım. Birine "uyuşturucu" kullanıyor demek başka şeydir, ana avrat sövmek başka. Hiç bir şey de bunu haklı gösteremez. Bu ülkede herkesin fikir beyan etme özgürlüğü vardır. Buna verilecek cevap konserlerde seviyesiz küfürler ve ahlak dışı davranışlar olamaz. Kaldı ki maalesef gençler bu herifleri örnek alıyor; bugüne kadar rock müziğinden dilimize geçmiş bir küfür hatırlamıyorum ama rap son gazla literatürümüzü geliştirmeye devam ediyor. Krondorların da dediği gibi üç beş sarhoşun rapçilere söz etme hakkı yok mu? Zaten kanımca da rap söyleyen şarkıcıların(!) önemli bir kısmı uyuşturucu madde bağımlısıdırlar.
Açıkçası yarı belinde pantolonlar, bir yanlarında neden taktıklarını bilmedikleri zincirler, hayatları boyunca 10 kitap bitirmemiş edebiyat özürlüler, Türkçe konuşmaktan aciz varlıklar, garip yürüyüş stilleri, iki lafından biri küfür olan veletler... sokakta bunları görmek istemiyorum, tiksiniyorum. "rap bu değil, onlar yanlış anladı" diyebilirsiniz ama rapçilerin büyük çoğunluğu bu sınıfa giriyor ve yine kaldı ki "ağabeyleri" olacak sahne şebekleri de bu tanıma tıpatıp uymaktalar. |
 |
|
Konu  |
|
|
|