|
Yazar |
Konu  |
metallic_white
Seçkin Üye

Turkey
İleti 420 |
İletim - 08/09/2005 : 16:59:31
|
Önce yazıma gözüme takılan küçük bir detayla başlayayım; "Rap, sanat mıdır?" sorusunu gördüğümde aklıma ilk olarak "Sanat=Rap'midir?" sorusu geldi. Sanırım "Rap, sanatsal mıdır?" desek daha uygun olacak .
Efendime söyleyeyim; rap sanattır, metal bilmemnedir diyemeyiz. Sonuçta bu iki kavramı da yaratanlar bizleriz. Sanatı herkes ayrı ayrı (!) yorumladığı için |KRONDOR|'un da dediği üzere herşey "sanat" olarak anılmaya başladı. TDK demiş ki: "Bir duygunun, tasarının veya güzelliğin anlatımında kullanılan yöntemlerin tamamı veya bu anlatım sonucunda ortaya çıkan üstün yaratıcılık." Ehh aslında benim aklımdakine de pek ters birşey dememiş. -üstün yaratıcılık- bölümüne dikkatinizi çekerim.
Bundan 3-4 sene önce pek müzikle ilgilenmeden, kendimi sadece rap'e vermiştim. Sonra bir arkadaşımın bahsetmesiyle metal müzikle tanıştım. Fakat bu iki tür de bir süre sonra yavaş yavaş ruhumdaki değerlerini kaybetmeye başladı. Düşündüm ki dinlediklerim pek emek emek uğraşılmış eserler değildi ve geçici bir süreliğine tatmin amacı güdüyordu. Ardından başladım müzik tarihini araştırmaya. Harıl harıl o site senin, bu site benim, o kaynak senin, bu kaynak benim arayıp duruyordum... Bu arama aşamasında onlarca yeni tarzla karşılaştım ve tüm bu araştırmalarım ve karşılaşmalarım o kadar kısa sürede oldu ki; bünyem ve ruhum ağır bir şok içerisine girdi . "Vayy be! Neler kaçırıyormuşum ben!!!" dedim defalarca kendi kendime ...
Uzunca bir süre rap dinlemedim... Çünkü yeni bulduğum/keşfettiğim tarzlar çok daha etkileyiciydi, bana rapin verdiği hazzın çok daha fazlasını veriyordu. Önce dedim "Sanırım zevk meselesi dedikleri bu!". Ama akabinde farkettim ki, daha fazlası var! Sadece zevkle ilgili bir durum değil bu! Sanki daha çok emek yüklüydü bazı türler, kimisi de rap gibi yarı boştu, doyurmuyordu (Evet bir süreliğine hoş gelebiliyor, fakat sonrasında ruhsuz ritm/notalara dönüşüyordu.)
(Buraya kadar hikaye şekline soktuğum yazımdan sıkılmayıp okuduysanız, sıkın dişinizi bitiyor .)
Rap, sanatsal mıdır... Şimdiye kadar dinlediklerim arasında hiç rastlamadım ama yine de kesin yargı koymak istemiyorum, belki vardır ha çok derinlerde kalmış olanlar? Ama özellikle buradan tüm "Ben rapçiyim yoo! yoo!" ya da "Ben metalciyim yeaaah \m/" diyen arkadaşlara seslenmiyorum adeta bağırıyorum!: "Gözünüzü açıp seçici olmayı bilin, yaşam tarzınız beni ilgilendirmez ama rap, metal, bilmemneye takılarak zaten kısa olan ömrünüzü sınırlandırmayın! Göreceğiniz -ve benim de hala göreceğim ve görmem gereken- O KADAR ÇOK İNANILMAZ ŞEYLER var ki müzikte. Tek yapacağınız: 'Arayın, araştırın; sorun, soruşturun...'" (*) Tüm OS ailesine ve ziyaretçilere saygılarımla...
* : Bu cümlemden kimsenin alınmasını istemiyorum, sadece samimi 2 dost arasındaki öneriden öte görmeyin bu sözümü. Ama takmayanlara da saygı duyarım. Eyvallah !  |
Omnia Aequo Animo Ferre Sapientis...
 |
|
uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331 |
İletim - 08/09/2005 : 19:28:55
|
alıntı: tarafından yazılan:
Senden iyi politikacı olur. Çünkü benim yazdıklarımın aynısını, sanki ben tersini iddia etmişim gibi yazmışsın. Biraz daha dikkat :)
Yazdığınız cevaba sırasıyla,katıldığım noktaları ve katılmadığım noktaları yazdım ki birbiriyle zıt görüşlerle dolu bana kalırsa.
Önce saldırgan sonra da politikacı damgası yedik.Ben kimseye saldırmadığımı açıklıyorum,bu iki görüş birbirinin aynısı mıdır?(bunun gibi çok örnek var.)
Metallic White'ın da görüşlerine katılıyorum.Eğer birisi başka tarzlara açık değilse (müzik olsun,spor olsun;hayatın her anı dahil buna...),yaptığı işi iyi yapamıyor demektir.Çünkü bildiği tek şey vardır o da kendi yaptığıdır ve kendine hiçbir şey katamayan,dar görüşlü kişiler yapar ancak bunu... |
 |
|
metallic_white
Seçkin Üye

Turkey
İleti 420 |
İletim - 08/09/2005 : 19:44:56
|
alıntı: uckazaz tarafından yazılan:
Metallic White'ın da görüşlerine katılıyorum.Eğer birisi başka tarzlara açık değilse (müzik olsun,spor olsun;hayatın her anı dahil buna...),yaptığı işi iyi yapamıyor demektir.Çünkü bildiği tek şey vardır o da kendi yaptığıdır ve kendine hiçbir şey katamayan,dar görüşlü kişiler yapar ancak bunu...
+1 işte ! Bunu hala farkeden insanların olduğunu görmek cidden hoşuma gidiyor. Özellikle çevremde bihaber olan insan sürüsü olduğu için böyle sanırım... |
Omnia Aequo Animo Ferre Sapientis...
 |
|
HASSOOO
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 09/09/2005 : 15:29:32
|
The Piano asks for Pleasure :) :) Son zamanlarda piyanoyu sevemye başladım mesela, bir de Japon rock müziğini :) |
 |
|
DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037 |
İletim - 12/09/2005 : 15:08:52
|
uçkazaz arkadaşım dinlemediğin şarkılar hakkında cahilce konuşmalar yapmasan daha iyi olur her müziğin ayrı bir taz wardır ayrıca anırmak da insana özgü bir davranış değildir ben bu topic i raper larla savaşmak için falan açnadın!.. Neden ateş püskürüyosun ki tamam metal rock vs vs sevme ben de rap sevmem ama saygı duymak lazım en azından!.. |
Yunus YILMAZ (19/07/2005)
|
 |
|
Konu  |
|
|
|
|