Yazar |
Konu  |
DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037 |
İletim - 07/09/2005 : 13:59:31
|
Öncelikle şunu söyleyeyişm ben raper falan deilim!.. Konuya gelince geçenlerde rap çı bi arkadaşla konuşurken nerden duymuşsa duymuş bana dediki ''Kardeşim rap bir sanattır'' Dedi.(Tabii ben gülmek için hangi organımı kullanacağımı şaşırdım : )) ) ...
Ne dersiniz rap sanat mı ?? hı__? |
Yunus YILMAZ (19/07/2005)
|
|
uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331 |
İletim - 07/09/2005 : 17:08:49
|
Anırmak ne kadar sanatsa,rap de o kadar sanattır!Avatarından ne dinlediğin belli oluyor da ondan söylüyorum.En azından kullandığımız hiç bi aleti konserlerde kırmayız. Rapin sanat olup olmayışı onu yapan kişiye bağlıdır.Aynı rockda ve metalde olduğu gibi.Yıllardır sevilen bir tarzdır bu dünyada,amaç olumsuzluklara karşı gelmektir.
Rap konuşmaktan ya da hızlı konuşmaktan ibaret değildir.Edebi yönü de var müziksel yönü de. Anladığım kadarıyla birileri ülkemizdeki bölünme çalışmalarını müziğe de yansıtmaya çalışıyor.Akıllarını kullanamayan bazı şahıslar da bunlara alet oluyor ve metal-rap tartışmasını büyütüp duruyor.Boşuna uğraşmayın; rapçiler,bazıları gibi pasajların alt kaltlarında sürtüp,kedi kesip,kafa sallamayacaklar!Kendini bilmez kişiler rapçileri ezmeye çalışırken aslında kendilerinin ne kadar ezik olduğunu davranışlarıyla sergilemiş oluyor.
Ben de birşey sorayım;tekno,elektro,house müzik sanat mı?Rapçiler,bir tarafını açarak gündeme oturan milyon dolarlık popstarlardan çok daha sanatçıdır bu kesin.Bu güne kadar da "pop sanat mı?" diye soranı da görmedim.
Birileri beyin yıkamaya çalışıyor bunun farkındayım.Kendilerini,"Rockçı" olarak değerlendirilen bazı kişiler(ki gerçek anlamda rocktan ve sanattan gıdım anladıklarını sanmıyorum) bu beyin yıkama operasyonuna ön ayak oluyor.Rapçiler ise kendi aralarında bu olaya karşı cephe alıp,gerçek anlamdaki rockçı(sanatçı) olanlarla dostluk kuruyor...
http://www.oyunsitesi.gen.tr/forum/topic.asp?TOPIC_ID=4677
Şu linkte Hassooo ve benim aramda geçen tartışmayı okursanız sevinirim.
Arkadaşının ne kadar rapçi olduğunu bilemiyorum ama bence ona nerenle güleceğini düşünene kadar;onun,neden bunu dediğini araştırsan daha karlı çıkardın.
saygılar...
|
 |
|
|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269 |
İletim - 07/09/2005 : 18:44:21
|
alıntı: Anırmak ne kadar sanatsa, rap de o kadar sanattır! Avatarından ne dinlediğin belli oluyor da ondan söylüyorum. En azından kullandığımız hiç bi aleti konserlerde kırmayız.
Metali anırmak olarak görüyorsan bu konularda pek bilgin olmadığını düşünürüm. Sadece saldırmak için tüm bilgilerinizi bir kenara atıyorsunuz. Metalcilerin hepsi gitarlarını vs kırmazlar. Ki kırsalar da bunun kimseye zararı yok, boşuna düşünme bunları. Ayrıca Korn metal yapmıyor. Tam anlamıyla da bir kategorinin içine giren tarzları yok. Bu yüzden Korn'a bakarak metale laf atman çok saçma olmuş.
alıntı: Anladığım kadarıyla birileri ülkemizdeki bölünme çalışmalarını müziğe de yansıtmaya çalışıyor. Akıllarını kullanamayan bazı şahıslar da bunlara alet oluyor ve metal-rap tartışmasını büyütüp duruyor. Boşuna uğraşmayın; rapçiler, bazıları gibi pasajların alt kaltlarında sürtüp, kedi kesip, kafa sallamayacaklar! Kendini bilmez kişiler rapçileri ezmeye çalışırken aslında kendilerinin ne kadar ezik olduğunu davranışlarıyla sergilemiş oluyor.
Bence pek bir şey anlamamışsın. Hem metal rap tartışması yaratılmaya çalışılıyor diyorsun, hem de bu tartışmanın içindeki ateşli rap savunucusu rolündesin. Hem de bu işi abartıp, insanlara satanist diyerek hakaret ediyorsun. Sırf sizin gibi insanlar yüzünden, siyah giydiğimiz için ve de kedileri sevdiğimiz için (Bunu abine sorabilirsin, normal bir hayvan sevgimiz vardır ) satanist damgası yiyorduk sürekli. Bir sürü metalci arkadaşlarım var. Hiçbiri de senin sandığın gibi pasaj köşelerinde sürtüp kedi kesmiyorlar. Bu sadece senin fantazin. Eğer bir şeyi eleştirmek istiyorsan, rapçilerin ellerinin sürekli malum bölgelerinde olmasını eleştirebilirsin mesela. Bu şekilde sokaktaki magandalardan farkları mı oluyor? Böyle davranarak neyi anlatmayı çalışıyorlar? "Bakın bizde var, sizde yok" demeye mi çalışıyorlar acaba?
alıntı: Ben de birşey sorayım; tekno, elektro, house müzik sanat mı? Rapçiler, bir tarafını açarak gündeme oturan milyon dolarlık popstarlardan çok daha sanatçıdır bu kesin. Bu güne kadar da "pop sanat mı?" diye soranı da görmedim.
Tekno veya house müzik dinlemedim, dinlediysem bile aklımda kalan bir ritim yok. Ancak elektronik müzik için kesinlikle sanat denilir. Özellikle Jean Michel Jarre'ı veya Kraftwerk'i dinlersen, müzikle kompozisyon nasıl yazılır görürsün.
Popun sorgulanmasına gerek yok. Pop da sanattır. Beş yaşındaki çocuk da resim yapar ama resimleri Leonardo da Vinci'ninkiler gibi olmaz. Veya sokaktaki adamın çaldığı ıslık Mozart'ın eserlerini sorgulamamıza neden olmaz. Bu nedenle popu da sorgulayamayız. Başarısız kişiler olduğu gibi, gerçek sanatçılar da var.
alıntı: Birileri beyin yıkamaya çalışıyor bunun farkındayım. Kendilerini, "Rockçı" olarak değerlendirilen bazı kişiler (ki gerçek anlamda rocktan ve sanattan gıdım anladıklarını sanmıyorum) bu beyin yıkama operasyonuna ön ayak oluyor. Rapçiler ise kendi aralarında bu olaya karşı cephe alıp, gerçek anlamdaki rockçı (sanatçı) olanlarla dostluk kuruyor...
İyiki cephe alıyorsunuz. Bir de kavganın içine girseydin mesajlarında ne gibi şeyler yazardın merak ediyorum.
aRaqoRn'un sorusuna gelirsek; etrafıma baktığımda piyasadaki rapçiler arasında sanat yapanı görmüyorum. Bir insanın sanat yapabilmesi için bence belirli bir olgunluğa erişmiş olması gerekiyor. Olgunluk derken yaşı kastetmiyorum tabii ki, kültürel olgunluktan bahsediyorum. Bu olgunluk, ne Sagopa Kajmer'de, ne Ceza'da ne de bildiğim yabancı rapçilerde var. Bunu sadece davranışlarına bakarak da görebiliriz. Ancak bu, rap sanat değildir dememiz için bir kanıt değildir. Belki benim bilmediğim, işini gerçekten ciddiye alan, parçalarında "küfür etmeyen", bu nedenler yüzünden de geri planda kalmış insanlar olabilir. |
Alper & Soner ERGÜL Editör asergul@oyunsitesi.com |
 |
|
uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331 |
İletim - 07/09/2005 : 21:00:34
|
Metali anırmak olarak gördüğümü söylemedim,benim de metal dinlediğim zamanlar oldu.Ama aralarından anıranları seçtiğimizde onların sanat yaptığını savunamayız.Kornun ne yaptığı beni ilgilendirmiyor zaten ama rock dinliyorum diyenler,rockçıyım diyenler favori gruplarının korn olduğunu söylüyorlar.(bu da bi çelişki,onlarından bi şey anlamadığının kanıtıdır.Konserlerinde gitar kırarak insanları azdırıyorlar tabi bunun normal insanlara bir zararı yok,ama konu uçmuşlara geldiğinde...
Metalcilerin satanistliğini genellemedim,kendini metalci tanımlayan özentilerden bahsediyorum.Rap savunucusu rolündeyim tabii ki ama eğer bir rapçi(avatarında eminem olan biri mesela:D) "metal sanat mıdır" deseydi de metali de savunacaktım(eksik yönlerini katarak,aynen bir önceki iletideki gibi...).Pasaj kısmı olarak yıllar öncesinden bahsediyorum,ezilen kesim.Polis baskınına uğrayan kesim...Bilmem anlatabildim mi?(Akmarın alt katı!daha açık yazamıyorum:D)Bütün olayları rapçilerin yaşamasını istiyorlar çünkü yeni bir tarzın böyle yükselmesini çekemiyorlar.Her metalci gitar kırmıyorsa,her rapçi "malum" tarafını da tutmaz.Alışkanlıktan ibaret...(Bence de yapılması normal değil.)
Rap ile disko ve partilerde insanların koptuğu (tabiri böyle ya..) 15 dakkalık şarkıların yapımı tamamen aynı.Hatta aynı programlar aynı teknikler kullanılıyor.Çıkaracağımız sonuç;"rap de kesinlikle sanattır" olacaktır...Bir de üstüne söz eklendiğini düşünürsek...
Pop sorgulanmıyorsa,rap de sorgulanmaz bu durumdan bu yargı çıkar otomatikman.Çok kötü geliyorsa(çocuk resmi veya sokaktaki ıslık kadar...),iyileri sorgulayamayız.+1 Zevkler ve renkler meselesi...
Evet cephe alıyorum.Gerçek manâda rockçı olan ya da metalci olanlara karşı hiçbir lafım yok.Hepsine sonsuz saygı...Saygısız olanlar zaten yaptıklarına cevabı alıyorlar...
1-Piyasadaki rapçi dediğiniz,3-5 adamdan ileri gitmiyor;daha yeni oluşuyor rap denilen şey.(Türkiye için söylüyorum.) 2-Yabancı rapçilerle,Türkiyeyi kıyaslamamalıyız çünkü oralarda ahlâk kuralı denen olay bitik. 3-Olgunluk olgusuna (lafa bak :D) gelince;Ceza'nın Kıraç'a olan küfürünü bir çocuğun hızını alamayıp,topa vurup camı kırmasına benzetiyorum.(tamamen yanlış ama özür dilemesini bildi.)Sagopa Kajmer'in de küfürlü şarkı olayını ileri süreceksiniz büyük ihtimalle.Rapin Türkiye'ye Amerikan vari şekilde gelmesiyle oluşan benzerlikler,özenmelerden kaynaklanan cahillik.Yeni şarkılarında küfüre rastlamak zor (argoyu küfürden saymıyorum). 4-Piyasada geri planda kalacak kadar rapçi yoktur.(Bilgi vermek açısından söylüyorum,antitez değil yani:D).Bundan sonra iyi rapçi ancak 88 ve sonraki jenerasyondan gelecektir bana kalırsa.Küfür etmeyeceklerine,arka plana kaliteli (sanatsal değeri olan) müzikler koyacaklarına inanıyorum.
Kabul edilmesini istediğim bir şey var.Rapin çok kolay (ne var ki sadece konuşuyorlar....) olduğunun akıllardan silinmesidir.
Kimsenin dışı önemli değildir.Ama birbirinin kopyası olmamak şartıyla... Kimsenin fikirlerini değiştirmeye zorlayamayız.Ama tamamen yanlış olmamak şartıyla.(bunu belli kurallar belirler.) Kimsenin zevklerini değiştiremeyiz.Ama beyin yıkamak dışında :D
Ülkemin en büyük problemi budur...(Tabi tartışmaya açıktır... :D) |
 |
|
|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269 |
İletim - 08/09/2005 : 01:00:15
|
Öncelikle bu şekilde bir yere varamayacağımızı belirteyim. Neredeyse her şey sanatın birer parçasıymış gibi gösterilmeye başlandı artık. Bunun en büyük ispatı da önüne gelene sanatçı lakabının takılması. Zira, "Sanatçı Küçük İbo" lafını bile tuhaf karşılamıyor halkımız. Hatta mankenleri bile sanatçı olarak görecek bir zihniyet oluşuyor (Belki oluşmuştur da bizim haberimiz yoktur. Bu piyasayı takip etmem hiçbir zaman). Böyle bir ortamda rap'e de, metal'e de sanat diyenler çıkar. Açıkçası, bana göre, her ikisi de sanat değildir. Bunu sataşma olarak düşünmeyin. Çünkü sanat, sanıldığı gibi geniş bir alanı kapsamıyor. Yani her iyi müzik, her güzel resim veya heykel sanat eseridir diyemeyiz. Bana göre iyi bir resim başkasına göre kartpostal resmi olabilir.
Senden iyi politikacı olur. Çünkü benim yazdıklarımın aynısını, sanki ben tersini iddia etmişim gibi yazmışsın. Biraz daha dikkat :) |
Alper & Soner ERGÜL Editör asergul@oyunsitesi.com |
 |
|
HASSOOO
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 08/09/2005 : 16:58:18
|
Ağır Metal'i sevmem; rap'ten de ancak Manga tarzı olanlar benim için "dinlenebilir" kategorisine giriyor. Emek veriyorlardır, bir şey diyemeyeceğim ama ritim üzerine şarkı okunarak yapılan rap'ler benim gözümde sanat eseri kategorisine girmiyor maalesef. |
 |
|
Konu  |
|
|
|