AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Genel Konular
 Donanım & Elektronik Ürünler
 Overclock nedir?Bölüm 1:Ekran Kartı
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 2

Turgay Atacan
Seçkin Üye

Turkey
İleti 285

İletim - 29/08/2005 :  15:51:11  Bilgileri Göster  Turgay Atacan'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Overclock nedir?
Evet arkadaşlar öncelikle işe overclock(o\c)'un ne olduğunu anlatarak başlayalım(Sakın demeyin bu kadar basitliğe ne gerek var diye sonuçta bu forumda bilgisayarını dün alıpta yeni bağlayan arkadaşlarımız da olabilir).Neyse lafı fazla uzattık o\c bir bilgisayar bileşenin varsayılan fabrika çıkışı özelliklerine müdahale ederek daha fazla performans almak diyebiliriz.Şimdi diyebilirsiniz eğer donanımlar zaten yüksek bir hızda çalışabiliyorsa neden üreticiler bunları çalıştıkları maksimum hızda etiketleyip satmıyorlar?

Çünkü her bileşen aynı hıza sahip olamıyor örnek vermek gerekirse işlemci çekirdekleri bir bütün halinde üretiliyor(gözünüzün önüne bir baklava tepsisi getirin)daha sonra bu tepsideki çekirdekler kesilerek ayrılıyor ve işlemcilere konuyor.Cpu'ların o\c kapasitesine bakarsak çekirdekleri tepsinin ortasından çıkanların potansiyeli daha yüksek oluyor.Bu yüzden üreticiler donanımlarını büyük çoğunluğunun stabil çalıştığı bir hıza göre etiketliyorlar.Aslında böyle yapıp daha yüksek satış oranları yakalıyabiliyorlar örnek vermek gerekirse hemen herkes Amd Athlon XP 2500+'ün ne kadar yüksek bir o\c potansiyeli olduğunu ve rahatça bir üst model olan 3200+'ün seviyesine çıktığını duymuştur ama sonuçta 2500+,3200+'ün özellikleri kapatılmış vesiyonu olduğu için rahatça o\c olabiliyordu.Böylece çoğu kişi Athlon XP 2500+ ve ufak bir soğutucu ücreti ile rahatça 3200+ sahibi oldu.Ayrıca AMD'de baya iyi kazandı.

Eğer beni buraya kadar dinleme sabrını gösterebildiyseniz size teşekkür ederim bu yazıda Ekran kartı o\c'sinden söz etmek istiyorum ikinci yazım ise cpu ve ram o\c'si hakkında olacak

Ekran Kartı O\C
Ekran kartlarında yükseltebileceğimiz iki temel değer vardır gpu(grafik işlemci)ve ram hızı.Bu yazıda ben kendi kartımı kullandım(ASUS 9500GE).Elime geçen diğer kartlarla ilgili deneyimlerimide ilerde yazacağım.
Öncelikle O\c yapmadan önce kullanacağımız yazılımı seçmemiz gerekiyor.Ati tabanlı ekran kartları için yapılan programlar içinde ben en çok ATITool'u beğendim.(Rivatuner ve benzeri yazılımlarıda denememe rağmen en kullanışlısı bence bu)http://www.techpowerup.com'dan indirebilirsiniz.
Ufak bir hatırlatma ATI yayınladığı standart catalyst sürücülerinde overclock'a izin vermiyor bu yüzden gene aynı siteden Softmod sürücüleri indirmelisiniz(Merak etmeyin standart catalyst'den hiçbir farkı yok sadece o\c kilidi kaldırılmış hali).Eğer en son çıkan softmod sürücüyü indirip atitool'unuzuda kurduysanız o\c dünyasına girmeye hazırsınız.
Öncelikle Atitool'u açıyoruz ve settings'e girip artifact scanning bölümündeki artifact bulma çubuğunu sol tarafa dayıyoruz(atittool'un yazdığına göre az artifact denetimi ile yüksek o\c yapılabiliyor ama ben hiçbir fazlalığını görmedim zaten bir kartı artifact ile çalıştırmakta hiç iyi bir şey değil)çünkü biz kartımızı çalıştığı enson stabil değerde çalıştırmak istiyoruz.Disable screen saver during scans'ıda işaretlemenizde fayda var.Daha sonra yukarıdan Miscellaneous'a gelerek Remove Radeon 9000/9200/9550/9600 clock lock'u işaretledikten sonra Catalyst A.I. level'ı high yapıyoruz.Artık o\c yapmaya hazırız şimdi ana menüye geri dönüyoruz ve bellek değerini 5-10Mhz arasında yükseltmeye başlıyoruz her yükseltmeden sonra ise 3dmark01 veya 03'ü bir veya birkaç kez çalıştırarak görüntüleri yakından takip ediyoruz size tavsiyem puan artışlarını bir yere not etmeniz bellek hızı limitine geldiği zaman görüntüde eski filimlerdeki yırtılmalar,pırpırlanmalar vb etkiler görülür.Şimdi yavaşça bu limitin altına inin ve belleğin en son stabil hızını bir yere not edin aynı işlemi gpu içinde yapıyoruz gpu limitine geldiği zaman görüntü donar kalır.Şimdi kartı maksimum bellek ve gpu hızında ölümüne test edip stabilitesine bakacağız.Benim tercihim 3dmark03'ü on kez arka arkaya çalıştırmaktır(Eğer sessiz bir makineniz varsa makineyi 3d mark'ı sabaha kadar çalıştırıcak şekilde-100 kez olabilir- ayarlayın sonra yatıp uyuyun hatta 150 yapın siz sabah kahvaltınızı yaparken o çalışsın işi ne :)eğer hiçbir sorun yoksa ati tool'dan yeni bir profil oluşturun ve bu değerleri girin artık o\c'li bir kartınız var şimdi daha da ileri gidebilirsiniz veya işlemi burada bırakabilirsiniz ama artık şu sıralar fark ettiğiniz gibi o\c sizinde kanınıza işledi ve bunun kurtuluşu yok :)İçimizden bir ses yeter bu kadar kartı yakıcaksın desede(bence vicdanımız)biz ölen ölür kalan sağlar bizimdir diyip devam edeceğiz fakat önce biraz destek lazım.
Öncelikle herhangi bir bilgisayarcıdan rahatlıkla 10-12Ytl'ye bulabileceğimiz bellekler için ramsinkler(tercihim thermaltake)yeterli olacaktır(Zaten kendi yapıştırıcıları var tek yapacağınız şey ramsinklerin altındaki kağıtları almanız ve ram'in üstüne yapışana kadar hafifçe bastırmanız).Gpu içinse yeni bir fana gerek yok ama artic silver 5 gümüş içerikli termik macun yeterli olacaktır(Bu ramsinklerden biraz daha pahalı olabilir ama önemli bir şey aynı zamanda cpu içinde kullanabilirsiniz).Uygulanışı:Kartımızı elimize alıp ters çeviriyoruz ve fanın kulaklarını cımbız veya benzeri bir aletle sıkıp içeri doğru ittiriyoruz daha sonra kartın fanını yavaşça sağa veya sola doğru oynatarak çıkartıyoruz(Aman dikkat ters bir hareket yapmayın yoksa fan ile birlikte gpu'yuda elinize alırsınız).Fanın ve gpu'nun üstündeki macunu bir parça alkol ve pamuk ile çıkartıyoruz.Artic silver 5'i çok ince bir şekilde gpu'nun üstüne sürüyoruz(bir pirinç tanesinin yarısı kadarı bile yeterlidir).Ama sürme işlemini elinizle yapmayın elinizdeki yağlar macunun iletkenliğini azaltır.Küçük bir spatula ile yapmanız iyi olur.Çok önemli:sakın macunu gpu'nun dışına taşırmayın macun gümüş içerikli olduğu için devrelerin arasına gelirse sakatlık çıkar benden söylemesi. Bu işlemleri yaptıktan sonra artık o\c'un dibine düşmeye hazırsınız.Gpu ve Ram'a yaptığımız işlemleri tekrarlıyoruz ve son limitleri profilimize kaydediyoruz.Artık sıra pek bahsedilmeyen ayarları kurcalamaya geldi.Memory Timings(Bellek Gecikme Ayarları)

Pek çoğunuzun şimdi yahu bu iş biosla ve ram modülleri ile ilgili değil mi diye sorduğunu tahmin ediyorum ama atitool ekran kartımızın ram timings'lerine de ince ayar çekmemize olanak sağlıyor.

Şimdi atitool'a girip sağ alt köşeden mem'e basarak ram gecikmelerini ayarlayacağımız bölüme giriyoruz.Adındanda anlaşıldığı gibi bu ayarlar ne kadar düşükse o kadar iyi olur.Bu ayarları kurcalamadan önce bios'a girerek agp fast writes'ı kapatmanızı öneriyorum herşey bittikten sonra açmayı denersiniz eğer sorun yoksa devam edersiniz(Fakat Fast Writes'i açtıktan sonra bir 3DMark daha yapın ben yaptığım zaman 900 puanlık bir düşüş yaşadım bu yüzden ben kapadım eğer sizde sorun yoksa açık devam edebilirsiniz).Evet şimdi ayarları kurcalamaya başlıyabiliriz ama kurcalarken elinizin reset düğmesinin üstünde olmasını tavsiye ediyorum çünkü bazı ayarları aşırı düşürdükten sonra ekran gerçekten rezil oluyor bu durumda hiç başlata gelipte bilgisayarı kapatmaya uğraşmayın o sürede mazallah kartın başına bişey gelebilir o yüzden direk resete abanın.Gpu\ram overclock'unda olduğu gibi düşürdüğümüz her ayardan sonra 3dmark 01 veya 03 uygulayıp değerlere bakıyoruz benim önerim her test puanını ve düşürdüğünüz değeri bir yere not edin ve bir tablo hazırlayın (Çünkü bazı timing düşüşlerinde puanın değil artması düşmesi bile söz konusu olabilir)o zaman değeri eski haline getirirsiniz.Uygulanacak değerleride save>sizin profiliniz şeklinde kaydedin.Bu işlemler sayesinde Radeon 9600XT'ye kafa tutan hatta onu geçen bir karta sahip oldunuz şimdi gelin testlere bir göz atalım.

Başarım değerlendirmesi;
-Test Sistemi:
Cpu:Intel Pentium 4 Presscott 2.4@2.9Ghz
Cpu Cooler:Thermaltake Volcano 12
Ram:768MB DDR 400(512MB Twinmos-Mtech chip-,256MB Twinmos-Twinmos chip- 2.5-8-3-3@2-5-3-3
Anakart:ECS 661 FX-M
HDD:Seagate 80GB 7200rpm IDE
PSU:Aopen Gerçek 300Watt
Ekran Kartı:ASUS Radeon 9550 GE 128MB,128bit(250\400@414\540)
Ram Timings;
MEM_TRCDRD:4@3 clocks
MEM_TRCDWR:2 clocks
MEM_TRP:5@4 clock
MEM_TRAS:8@6 clocks
MEM_TRRD:3@1 clock
MEM_TWR:2 clocks
MEM_TR2W:CL+3 clocks@CL+2 clocks
MEM_TW2R:2@1 clock
MEM_TW2R_SAME_BANK:Use TWR Rule
MEM_TR2R:1 clock
MEM_MODE_REG:0x32
MEM_WR_LATENCY:1 clock
MEM_CAS_LATENCY:3@2 clocks
MEM_CMD_LATENCY:0 clocks
MEM_STR_LATENCY:WR Latency+1\2 CLK
MEM_REFRESH_RATE:0x17
MEM_TRFC:14@13 clocks
Görüldüğü gibi kartın bellekleri o\c'ye banamısın demiyor
-Drivers:
Ekran Kartı:Softmod Catalyst 5.6
Sound:Realtek wdm 3.73a
Agp:Sis Agp 1.21
Ide:Sis Ide 2.04a

Şimdi işimizi bitirdikten sonra neler yaptığımıza bir bakalım;
Radeon 9550 gibi bir kartı 3DMark 05 gibi bir programla test etmenin bir anlamı yok,01 ise bence DirectX 9.0 Destekleyen bir kart için(hele de o\c'li)biraz hafif kaçar.Bu yüzden bu kart için uygulanabilecek en iyi test 3DMark 03

Kartı o\c yapmadan önce bu sistemle 3DMark 03'te 2488 puan alıyordum.O\c'den sonra ise puanım 3802 oldu.Sizin düşüncelerinizi bilemem ama az bir uğraş ile 1314 puanlık artış bence baya iyi bir sonuç

Son Sözler;
Umarım sizlere azda olsa yardımcı olabilmişimdir arkadaşlar.Sonuçta Radeon 9550 serisinin nVidia tarafında herhengi bir altrnatifi yok ve duyduğuma göre ATI serinin başarısı üzerine seriyi PCI Express ara yoluna optimize ederek X500 olarak satışa sunacakmış(Detayları tam bilmiyorum).Sonuçta herhangi bir üst sınıf karta çok büyük paralar ödemek yerine ortalama,işimizi görücek seviyede bir kart alıp sonra onu kurcalayarak kullanmak varken gidipte bir karta 500-600$ vermek bana fazla mantıklı gelmiyor(Tabi maddi durumu iyi olanlar hariç).Şimdi diyebilirsiniz ama onlar dehşet hızlı kartlar diye evet yeni çıkan kartların özelliklerini görünce hekesin bir taraflarının şiştiğine eminim ama hız herşey değildir önemli olan hız ve görüntü kalitesinin dengeli olmasıdır.Örneğin;GeForce6800 Ultrax2(Çift gpu'lu),SLI GeForce 6800 Ultra ve Geforce 6600GT arasında görüntü kalitesi olarak hiçbir fark yok belki aralarında gözle görülür bir performans farkı var ama önemli olan biz bunu oyunlarda görebiliyormuyuz?Bence hayır şimdi kim bana 6600GT ile oyun oynarken rahatsızlık duyduğunu söyleyebilir?(1600x1200'de bütün herşey açık doom3 ve Half Life 2 oynayanlar hariç:))
Eğer aranızda yeni bir ekran kartı alacak birileri varsa fiyat\performansıda iyi olsun diyorsanız 128MB MSI Radeon 9550 şu an için çok iyi bir kart(Dikkat 256MB olanların o\c potansiyeli daha kötü ve bellek arabirimide mutlaka 128 bit olmalı ayrıca bazı Msi 9550'lerde 700MHz bellek hızının çok rahat yakalandığını duydum)
Anaaaaaaaa!Son söze bak kendimi kaptırınca nasıl yazmışım farkında değilim.Eğer bunlar dışında bir sorunuz olursa lütfen mail atın.Hepinize iyi günler ve iyi oyunlar...

Türk demek Türkçe demektir.Ne mutlu Türküm diyene!
Turgay Atacan'ın biriminden saygılarla

Turgay Atacan
Seçkin Üye

Turkey
İleti 285

İletim - 16/09/2005 :  17:02:58  Bilgileri Göster  Turgay Atacan'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Şu anda Winfast 6800LE'yi GT'ye dönüştürmekle uğraşıyorum.Bu arada 9550'yi o\c yaptın ama performans gerçekte ne kadar arttı diyenler buradan buyurabilir.
O\c'siz hali:http://img232.imageshack.us/img232/3378/3dmark03defaultsettings9gm.jpg
O\c'li hali:http://img341.imageshack.us/img341/1284/3dmark03ocsettings8fq.jpg

Sayfanın En Üstüne Git

killer_ar_ar
Üye

Turkey
İleti 162

İletim - 24/06/2008 :  17:51:09  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
işlemci:intel pentium 4cpu 2.40ghz ne demek yani ordakii 4cpu nedir???
Sayfanın En Üstüne Git

quLeryuzz
Üye

Turkey
İleti 1118

İletim - 24/06/2008 :  22:10:04  Bilgileri Göster  quLeryuzz'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Killer Kaç Defa Uyarıcaz , Eski Konuları Hortlatma Diye !

Her zaman Güler Yüzlü olun :)

Sayfanın En Üstüne Git

Turgay Atacan
Seçkin Üye

Turkey
İleti 285

İletim - 24/06/2008 :  22:49:33  Bilgileri Göster  Turgay Atacan'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Mailde görünce konuyu kendimden şüphe ettim hangi tarihteyim diye ama konu benim cevaplamak gerek.

şimdi killer_ar_ar hocam;

İşlemcilerin üretimden çıktığı o baklava tepsimsi yapıdan hepsi aynı kailtede çıkmıyor ve fabrika çıkışı çoğunluğunun stabil çalıştığı hız o serinin standartı oluyor.Atıyorum biri 2.3 diğeri 2.5,2.7 falansa orta karar 2.4 olsun diyip paket ediyolar cpuları ama çıkan baklava tepsisinde merkeze doğru işlemci çekirdekleri daha kaliteli olduğu için onların o\c potansiyeli daha yüksek oluyor yani her 2.4 aynı hızda olacak diye birşey yok.

Şimdi sen bilgisayar açılırken delete tuşuna basıp maviş bios ekranına gir.Genelde Frequency\Voltage Options diye bir menu altında olur bu ayarlar.Orada bir ratio birde FSB hızı görücen.İntel işlemcilerin çarpanı kitli olduğuğ için(AMD'lerde öyle ama kırardık athlon xpleri 0.5HB kalem ile ahh ahh:)) fsb ayarını yavaş yavaş tercihen 5Mhz olarak artır kaydet ve oyun oyna bişiler yap alette sorun yoksa devam et makinada tekleme başlayınca voltajı bir kademe(sakın ha abartma sorumluluk almam) artırıp tekrar deneyebilirsin aslında kasa kapaını açıp fanın tabakasını elle kontrol etmen tercihimdir. eğer alet resetlenmeye başlıyorsa ramler cpuya ayak uyduramıyor demektir onların timinglerini artırmayı dene yani gecikme sürelerini 2.5 - 3 - 3 -8 ise atıyorum 2.5 =>3 yap tekrar dene.Çeşitli denemeler ile stabil bir değer tutturduktan sonra önümüz yaz son stabil limiti 5-10 Mhz aşağı çek ve hesap makinesini aç bilimsel yap görünümü 1.000.000'un faktöryelini (n!) al eğer alet bu işlem sırasında resetlenmesse(kilitlenebilir o problem değil) işlem tamamdır.

Takıldığın biryer olursa her zaman sorabilirsin hadi kolay gelsin

Sayfanın En Üstüne Git

Kyoshi
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1475

İletim - 24/06/2008 :  23:32:53  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bu overclock işi parçanın ömrünü kısaltmıyor mu ?

Hoca_Gaffur reloaded.

Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 2 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.06 Snitz Forums 2000