AION - Tıkla oyna


Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

 Tüm Forumlar
 Oyunsitesi.com Yönetim
 Önerileriniz & Eleştirileriniz
 Yönetici Alımı Yapılıyormu ?
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 14

Mérula Alba
Seçkin Üye



Turkey
İleti 660

İletim - 05/05/2006 :  18:11:03  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Türkçenin yapısında anlatım bozukluğu yoktur. Anlatım bozukluğu gibi bir konunun müfredata girmesinin sebebi dili yanlış kullanan şahıslardır. Müfredata konulmasının amacı "Bakın, nasıl yanlış kullanıyorlar dili. Öğrenin ki yanlışı, yanlış yapmayasınız." deyip, yanlışları kullanıcının gözüne sokmaktır. Çok da iyi yapmışlardır.


"Millî Eğitim Bakanı" belirtisiz isim tamlamasıdır. Belirtisiz isim tamlamalarının arasına sıfatlar giremez. " Millî Eğitim Eski Bakanı" kullanımı dilin kurallarına aykırıdır.

"Eski Millî Eğitim Bakanı" ifadesinin kullanılmamasının sebebi baştaki "eski" sıfatının tamlamanın tamamını niteleyen bir sıfat olduğunun kabul edilmeyip sadece "millî eğitim" kelimesine ait olduğunun düşünülmesidir. "eski" sıfatının nitelediği, düşünülenin aksine isim tamlamasının tamamıdır.

Bu da demek oluyor ki "Millî Eğitim Eski Bakanı" yanlıştır.

Eski (sıfat-tamlayan) / Millî Eğitim Bakanı(isim tamlaması-tamlanan)= Tamlananında belirtisiz isim tamlaması olan bir sıfat tamlaması. Zaten bunu bir sıfat tamlaması olarak düşünebilip kabul etseler hiç böyle çelişkili ve yanlış ifadeler kullanmayacaklar. Ama nerdee!...

Umarım yeteri kadar açıklayıcı olmuştur.

Not:Konu sapmış yine. Nerdeeen nereye? Kim saptırdı bu konuyu hımm? eheh benmişim pardon


- How many did you fall in love before me?
- None!
- And after me?
- None!
Tristan&Isolde
Sayfanın En Üstüne Git

CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191

İletim - 05/05/2006 :  19:14:28  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
O zaman ben doğru düşünüyormuşum :). Konu saptı ama iyi oldu. Yav bizim Lise sondaki edebiyat hocamız da sizin tam tersinizi söylüyordu bize, Eski Milli Eğitim Bakanı yanlış, Milli Eğitim Eski Bakanı doğru diye... ÖSS konularında da vardı böyle birşey de şimdi karıştırmam lazım kütüphaneyi :)
Sayfanın En Üstüne Git

HighVoltage
Yönetici



Turkey
İleti 1108

İletim - 05/05/2006 :  22:19:55  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
İllaki tersini düşünenler çıkacaktır.Biz ne zaman bir konuda hemfikir olmuşuz ki?Mutlaka muhalefet edecek birileri çıkar.Bu dilde, dinde, sporda, siyasette vs. vs. böyledir.Aklınıza gelebilecek her konuda farklı görüşlere sahip insanlar karşımıza çıkacaktır.
Keşke konular hep böyle faydalı konulara sapsa :)

"Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."

M.Kemal ATATÜRK
Sayfanın En Üstüne Git

Mérula Alba
Seçkin Üye



Turkey
İleti 660

İletim - 05/05/2006 :  22:54:00  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bakın sabit bir kural var. Belirtisiz isim tamalamalarının arasına sıfat girmez. Bu bir kuraldır. Kuralların da esnetilmemesi, içlerine istisnaların sokulmaması gerekir. Gereken teorik açıklamayı yaptım yukarıda zaten. Bunun birden çok örneği de var:

"güzel bahar günleri" tamlamasında "güzel" olan "bahar" değil "bahar günleri"dir. Şimdi gelin de bu "güzel" sıfatını "bahar günleri"nin arasına yerleştirin bakalım ne olacak? "bahar güzel günleri" böyle bir kullanım ya vardır ya da yoktur. Bu verdiğim örnekte ya da verilebilecek diğer öreklerde kullanım yanlış ise "millî eğitim eski bakanı" kullanımı da yanlıştır.

Öss konularında böyle çelişkili durumlar yer alamaz. Doğru da değildir yer alması. Nasıl şimdiye kadar varlığı hâlâ tartışılan takısız isim tamlaması(-ki yoktur bence) soru olarak gelmediyse bu durum da bir soru olarak sorulamaz.

Edit: Ben bu "alkollü araç sürücüleri" bölümünü kaçırmışım. Şimdi gördüm. Bu tamlama doğru bir tamlamadır. Yukarıdaki açıklamalara örnek olarak verilebilir. "alkollü" olan "araç" değil "araç sürücüleri" dir. Tıpkı yukarıdaki örnekler gibi tamlananında belirtisiz isim tamlaması olan bir sıfat tamlamasıdır bu da. Kullanım yanlış değil.

- How many did you fall in love before me?
- None!
- And after me?
- None!
Tristan&Isolde
Sayfanın En Üstüne Git

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 05/05/2006 :  23:46:30  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Hocam, çok güzel yazmışsınız. Kafama takılmışken sorayım, -sel -sal uydurma ekleri de birçok yerde tamlamalarımızı katletmemekte midirler?

Örneğin:

Ülkesel sorunlar => Ülke sorunları
Sağlıksal tartışmalar => Sağlık tartışmaları

vesaire
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 14 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000