|
| Yazar |
Konu  |
|
DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037 |
İletim - 04/05/2006 : 13:35:50
|
alıntı: CrAzY_IVAN tarafından yazılan:
alıntı: SøulfLy tarafından yazılan:
Ohoo.. Hocam onlara bakarsan o kadar ünlü haber sunucuları bile inanılmayacak derecede anlatım bozuklukları yapıyorlar.
Avaris'in verdiği örnek ile bu biraz farklı kulvarlarda denilebilir. Çünkü ikisi arasında işe verilen ciddiyet çok ters uçlarda. Bazı ukalalar dışında haber sunucuları işlerine önem verdiklerinden aralarda yaptıkları küçük sürçülisanları hoş görmek lazım. Lakin spor programlarında(izlemiyorum hiçbirini ama yine de adam akıllı yapan varsa meclis dışı olsun) izlenme kaygısından başka birşeye sahip olmadıkları için yapmacık kavgalar, sataşmalar, "şok görüntüler" gibi izlenmese de olacak içerikler sunmaktalar.
Şu sıralar foruma pek bakamıyorum o yüzden cevap biraz geç oluyor :)
Tek tük mü, öyleyse sana birkaç örnek vermeme izin ver;
Her gün milyonlarca insan tarafından izlenen ve sizin o spiker veya şovmenlerle kıyaslamaktan uzak durduğunuz haber sunucuları öyle basit ve inanılmaz hatalar yapıyorlar ki… Üstelik bunu yapmaya da devam ediyorlar.
‘’Alkollü araç sürücüleri, yine polislere zorluk çıkardılar.’’ bu ve buna benzer cümleleri her haber bülteninde duyuyoruz, üstelik tekrar tekrar. Bu cümlenin doğru biçimini söyleyen sunucular yok mu, tabii ki var, ama parmakla sayılacak kadar az ne yazık ki. Değerli sunucumuzun söylediği bu tümceden ßen, arabanın alkol aldığını çıkarıyorum. Tabii bu ufak bir ayrıntı ama hata hatadır.
Yine haberlerde çok kullanılan bir cümleyi daha göstermek istiyorum; ‘’Yeni terör yasası mecliste görüşülmeye başlandı.’’ Bu da artık o büyük kanalların haber sunucularının yaptıkları klasik hatalar arasına girdi. Ne yani terör yeni bir şey mi !? :Pp
Keşke bu büyük televizyonların habercilerinin yaptığı bu hatalar, her haberin arkasına koydukları müzikle veya bize izlettikleri kliplerle telafi edilebilse! |
Yunus YILMAZ (19/07/2005)
|
 |
|
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 04/05/2006 : 13:49:49
|
| İyi ama bu tür hataları spikerlere yükleyemezsin zaten, çünkü onlar da önlerindeki kayan yazıdan okuyorlar haberleri. Haber müdürü veya genel yayın sorumlusu kimse bunları hazırlayan onlardır hatalı. Ayrıca çok düşündüm de; ‘’Alkollü araç sürücüleri, yine polislere zorluk çıkardılar.’’ bu cümlen hatalı ise doğrusu nasıl olmalı peki? Alkollü araç sürücüleri derken alkollü nitelemesini araca yöneltmek yanlış bence çünkü orada "araç sürücüsü" derken tamlama yapıyor ve bir kalıp oluşturuyorsun ve dolayısıyla ayrı ayrı düşünülmeyecek hale geliyor kelimeler öbek oluştuğundan, bana öyle geldi yani :) Mérula_Alba hocam konuya göz atarsa bir yardımcı olur :) |
 |
|
|
DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037 |
İletim - 05/05/2006 : 12:53:40
|
O zaman doğru tamlama kullansınlar hocam. Örneğin; ''Alkollü sürücüler...''
YanlışLık olacaksa ''araç'' koymasınlar tamlama ortasına. :)) |
Yunus YILMAZ (19/07/2005)
|
 |
|
|
HASSOOO
Üyeliği Kilitli
Turkey
İleti 0 |
İletim - 05/05/2006 : 14:04:13
|
Kolunu kırdı...
Senin kolunu mu kırdı kendi kolunu mu kırdı?
Bu tür hafif anlatım bozuklukları olur, İstanbul'a "güzel konuşma ve diksiyon" adına Istanbul denmesinin yanında o kadar büyütülecek bir durum değil. |
 |
|
|
umutcanuğuz
Seçkin Üye

Turkey
İleti 905 |
İletim - 05/05/2006 : 18:01:01
|
Türkçe'de tartışılabilecek anlatım bozuklukları da var.Gerçi tartışılan bunların anlatım bozukluğu olup olmadıkları.Mesela Millî Eğitim Eski Bakanı mı Eski Millî Eğitim Bakanı mı? |
Ne yak mektubun ucunu Ne sayfalar dolusu sevgini dile getir Zarfı kapatırken yalnız Kuytu dudaklarını çokça değdir
Sunay Akın |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|