Yıldızları seyretmek isteyenlerin Anamur'a gitmesini tavsiye ederim. 2 hafta önce oradaydık ve yıldızlar o kadar net gözüküyordu ki, Samanyolu'nu bile net bir şekilde izleyebildik. Sahilde, yıldızların altında bira içmek de tavsiye edilebilecek aktiviteler arasındadır
Lafbilir;bizim burda doğru dürüst elektrik bile kesilmiyor ki :)) Kesilse bile sadece bizim sokak gider yine bişey göremeyiz.Ama her tatile gidişimde yıldızları doya doya izlemeye çalışıyorum çünkü istanbulda sadece en parlakları ve uydu görürsün:)
Özellikle kalabalık şehirlerde gece gökyüzünün gözükmemesinin en büyük sebebi ışık kirliği. Her ne kadar sağlığa zararlı değilse de çevremizi olumsuz etkileyebiliyor.
BIRAK BENİM HAYATIM BANA KALSIN, BENİ BENİMLE BAŞBAŞA BIRAK SEN YOLUNA DEVAM ET. SEN BENİ DÜŞÜNMEYİ DÜN BIRAKTIN ZATEN....
Peki, madem konuyu saptırdık farklı bir yön de ben vereyim . Hiç büyük bir şehrin yıldızlarını izlemeyi denediniz mi? Gece evlerin, iş yerlerinin ışıl ışıl parlayan yıldızlarını.. Karanlık dar sokaklarda kafanızı hafiften kaldırdığınızda yukarılarda başka bir dünya olduğunu farkettiniz mi? Tabi herkesin zevkleri ayrı fakat o ışıltılar bana nedense yıldızları aratmıyor . Ancak küçük yerlerde -hele o dağ köylerinde- yıldızların tadı apayrıdır. Bir de ahh o dolunay altında sabahlamalar... (Ben gideyim rp'me döneyim, buralar dar bana )
Tübitak`ın bu ışık kirliliği konusuna bir çözüm bulması gerekiyor.Işık kirliliğinin başlıca sebepleri ise gökyüzüne bakan veya gökyüzüne doğru belli bir açı oluşturmuş lambalar.İkinci tehlike ise neonlar.Düşünün,Isparta gibi bir yerde oturuyorum ve gecenin ikisinde bile 5-6 tane yıldız anca görüyorum.Ya büyük şehirde oturanlar?Gelecek nesil herhalde yıldızları göremeyecek bile! Bazı devletler,bu önemsiz gibi görünen fakat duyarlı olunması gereken konu hakkında bazı uygulamalar gerçekleştirmiş.Örneğin Çek Cumhuriyeti. Avrupadaki rasathanelerin çoğu buraya taşındı. Belki önemsiz bir konu gibi görünebilir fakat ilgi göstermek lazım.2100 yılında elektrik kesildiğinde torunlarımız gökyüzüne aval aval bakıp "bunlar ne yahu uzaylılar mı geliyo!" şeklinde konuşması bizi baya üzer herhalde. Sevgilerimle...