AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Müzik
 En İyi Türk Rapçi Kim?
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 18

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 17/08/2005 :  17:33:38  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Dikkatini çekerim, genelleme yapmadım; çoğunluktan ve gördüğüm kadarından bahsettim.

Rock müziğinde de elbette "garip" unsurlar var, ama oranlardak rapteki kadar olduğunu zannetmiyorum; rock dinleyenlerin sayısının fazla oluşundan dolayı "rockçı pislikler" elbette "rapçi lavuklardan" fazla olacaktır ama genel içerisinde oranlanınca rock'taki "kötü adamlar" raptekilerden daha az.

O "lirik" dediğiniz şeyleri cezanın yazdığını sanmıyorum; hoş yazıyorsa da oturup tek başına yazmıyordur; bunun "patronu" var "danışmanı" var, "ekibi" var normal olarak. Şiir deyince aklınıza rap gelmesin sadece, rap lirikleri son derece bayağı "düz metinler" Zaten ülkemde sanatçılar 'kafiye-redif' ayrımını yapmaktan yoksunlar (tüm müzik dalarında / Sanat ve halk müziği hariç)

Halkın adamına gelince, "Halk müziği" derken "TÜrk Halk Müziği"ni kastetmedim, halkı anlatıyor demek istedim, bir çok rapçinin iddiası bu değil mi? "Ceza bizden bahsediyor" Tekrar söyleyeyim, paso birinin vokali ve hızlı hızlı heecleri yuvarlamasından ibaret gördüğüm rap'i müzik türü olarak görmüyorum; nasıl ki Heavy Metal "düzensiz ve melodiden yoksun"sa rap için de aynı şey söz konusu. Sürekli tekrar eden ritimlerin "melodi" olduğu savını ileri sürecekseniz artık diyecek bir şey bulamayacağım... Neredeyse her şiiri rap'e uydurmak mümkün, hatta Harbiye Marşı dahi rap'e uyuyor; son derece vatansever duygularla yazılmış bir marştır o ve eğer bir rap şarkısı olsaydı güzelliği rap'ten değil, sahip olduğu hece vezni ve kafiye uyumundan, yani Türkçemizden kaynaklanıyor olacaktı.

Küfür bayağılıktır. Sert olmak için küfre başvurulmaz, başvuran kimsenin artık söz dağarcığı ve kişiliği olaya yetmemekte; ezilmiş demektir ki bu durumda o kişinin sertliğinden değil, "acizliğinden" söz etmek gerekir. GÜnlük hayatta kullanmadığım ve çocuklarımın duymasını istemediğim sözleri özellikle ortaokul-lise çağındaki gençler arasında son derece yaygın olarak dinlenen rap sanatçıları rahatça kullanıyorlarsa "sertlik" pahasına;

1- İş ahlakı ve sorumluluk sahibi olmadıklarını anlarım
2- bu tarz müziklere 16 yaş sınırlaması getirilmesii isterim. Düşünün ki rahmetli Sunal'ın filmleri bile argo sansürüne uğruyor.

uckazaz, rapçilerin büyük çoğunluğu senin gibi mi söyler misin? ben sanmıyorum ve bir önceki mesajımdaki sınıflandırmalara rahatça girdiklerini söyleyebilirim. elbette bu herkes demek değil.

fantastik kurguya gelince; o "beğenilmeyen" edebiyat türündeki eserler rap lirikleriyle karşılaştırılmayacak derecede daha edebi, duygu yoğunluğu daha fazladır. rap'te duyduğun kontrolsüz öfke ve tepkiyi bu kitaplarda kontröl altına alınmış ve daha somut/yapıcı bir biçimde görebilirsin. Fantastik kurgu okuyan okurları elbette klasikleri bitirmiş biriyle kıyaslamam; fakat "sıradan bir Türk" gibi okuyan bir rapçiye karşı Fantastik Kurgu küliyatlarını hatmetmiş bir metalcinin değeri gözümde kat be kat daha fazladır edebi yönden. En azından şundan emin olurum ki o metalci rahatlıkla 8-10 sayfalık bir öykü yazabilecek kapasiteye ve kelime hazinesine sahipken; rapçi dostumuz herhangi bir Internet dergisinin dahi yayınlayabileceği bir eser veremeyecektir. Çünkü o lirik dediğiniz şeyler klasik lirik tanımına uymadığı gibi, bu iddiayı da sadece rapçiler ileri sürmektedir; şarkıların lirik olduğu savını.

Rap, kısaca, toplumda var olan eksiklik ve kusurları ustaca bularak, kontrolsüz bir biçimde tepki haline getirmek ve buna karşın çözüm yolunu göstermemekten ibarettir. Her toplumda ve kesimde pirim yapar bu yol, edebiyatta, siyasette... hep tutulmuştur.
Sayfanın En Üstüne Git

uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331

İletim - 17/08/2005 :  18:35:09  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
İlk iki paragrafta anlaştık..

Tamam diyelim ki ceza kendi yazmıyor,danışmanı var vesaire...Çoğu insanın bilmediği nice rapçi bırakın danışmanı kaydını bile zor yapmakta ki sözlerini beğendiğim ve mantık düzenine sahip çok rapçi var.

Müziksel sanat yanı ağır basmayabilir rapin,ancak daha önce de söylediğim gibi ritme oturtma söz konusu.Harbiye marşı elbette uyar hece ölçüsü var çünkü.İstiklal Marşı'nı bile uydurursun istersen.Hece ölçüsü için de kabiliyetli birine ihtiyaç var değil mi?Mehmet Akif'in yeteneğini tartışacak değiliz burada heralde...Rap için yetenek gerekmiyomuş gibi düşünüyosunuz.Ben de o kanıya kapılmıştım.Sonra bi konserde freestyle'a(bi nevi anadolu kültüründeki atışma) tanık oldum.Adamlar anında birbirlerine cevap veriyolar.Ritm de pek yavaş değil hani..Sahnede danışman yada ekip göremedim.
Aynı melodi sürekli devam ediyosa,atışmada da devam etmiyor mu?Aynı melodi üzerine iki ozan da söz söylüyor.Kültürümüze de sanat değil diyemeyiz heralde.

Küfür konusunda;acizlik olduğunu söyledim ben de.Sertlik katmak derken karşısındakinin ailesine ya da kendisine edilen hakaretten bahsetmiyorum.Günlük hayatımızda "boşver gitsin" yerine de küfür etmiyor muyuz?Bu tür küfürlerden bahsediyorum.16 yaşından küçükler zaten o kadar küfür biliyor ne yazık ki.Tekrar ediyorum rapte küfür acizliktir,yeteneksizliktir.

Tabii ki bütün rapçiler benim gibi değil ama bütün rock dinleyenler de senin gibi değil :)Genelleme yapmışsın gibi bi hava sezmiştim de iyi bi örnek olarak kendimi verdim.Bunda da anlaştık...

Fantastik kurguya lafım yok.Ben de okuyorum.Ama boşlukta yaşayarak okumuyorum bunu söylemek istedim.

Rapte duyduğun kontrolsüz öfkeyi kontrol altına almak istiyosan da rap yapacaksın ya da yapmaya çalışacaksın diyelim.Yoksa sadece dinlersen kafayı yersin.Psikopat olursun...

İnsanları değerlendirme yöntemine karışamam,saygı duyarım...

Bir metalci 8-10 sayfa öykü yazabiliyorsa,ADAM GİBİ bi rapçi bitmek bilmeyen şiirler yazabilir bence.Bunu da şöyle söyliym,rap dinlemeye başladığımdan beri bi sürü kelime öğrendim.Rapçilerin kelime haznesinin dar olduğu kanısına katılmıyorum.

Amerikan ya da İngiliz bir sanatçı da şarkılarına "lyric" demiyor mu?"lyric" kelimesi ingilizcede olduğu gibi türkçede de şarkı sözü anlamında kullanılmaya başlandı.Konusu savaş olan rap şarkılarına kimse epik demez mesela.

Rap hiç bi zaman sorunlara çare derdine deva bulacağını iddia etmemiştir.Rap yapan bilinçsiz değil aksine dünyaya uyanmış KONTROLLÜ kişilerin sanatıdır.Sorunları anlatır.Sevinçleri anlatır.Gerçekleri anlatır.Aşkım,aşkım diye şarkı yazıp kişilerin dünyasını pembeye boyamaz.Siyaset ya da edebiyattaki tarzdan farklıdır.
Sayfanın En Üstüne Git

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 17/08/2005 :  21:05:26  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Dediklerinin bir çoğuna katılıyorum.

Velhasıl halk ozanlarının hitap ettiği kesim 7den 70e geniş bir kitleydi. "halk" ozanıydılar bu sebeple. 1980lerin başlarına kadar çocuğundan yaşlısına herkesin ağzında Aşık Veysel'in, Aşık Emre'nin, Pir Sultan'ın türküleri, anonim uzun havalar ve türküler vardı. Ozan atışmaları her yaştan insan tarafından ilgiyle izlenirdi.

Ne var ki rap'te bu yok. Sadece genç kesime sesleniyor ve yaş ortalaması oldukça düşük. Kaldı ki orta yaşlara gelip de gençlik heyecanı geçince rap'i pek dinleyeceklerini de sanmıyorum :)

lyric yerine "şarkı sözü"nü kullansak daha iyi olur, hem bu Türkçe. Lirik deyince edebiyattaki terim karşılığını anladım, ondan karışıklık olmuş :)

Türkçemiz özellikle hece veznine son derece yatkın bir dildir ve bu sebeple bir çok batı dilinde hece vezni ile yazılan şiirlere pek sık rastlanmaz. Bunun nedeni dilimizde var olan "eklerdir" Vezni tutturmak "ek ekleme ya da çıkarma" yöntemi sayesinde kolaylaşmaktadır. Pek şiire ilgi duymasam da ara sıra ben de hece vezni ile şiir yazarım (tabii kalitesi tartışılır), ayrıca babam da tamamı hece vezni ile yazılmış bir kitap çıkardı, ikincisi yolda :) Demek istediğim hece vezni ile yazmak Türkçe'de zor bir şey değil, sık sık rastlanılan bir şey. Bunu doğaçlama diyebileceğimiz tarzda, atışma şeklinde yapmak ise dili bu yönde çok kullanan birini yapabileceği bir şey. Neticede halk ozanlarımnız yıllardır bunu yapmaktalar, istese rock sanatçılarının da yapacağı kanısındayım ama arka plana sürekli tekrar eden bir fon müziği koyup hep aynı ritimde rock yapmak söz konusu olamayacağı için bu pek mümkün değil :)

Arabesk de sorunları, üzüntüleri, sevinçleri anlatmakta olduğunu söylüyor. Öyleyse halkımızın duygularını en iyi Müslüm baba, Ferdi Tayfur, Orhan Gencebay yansıtmakta diyebilir miyiz? Rock "aşkım aşkım"dan ibaret değildir (metal zaten değil) Burada pop ile rock'ı karıştırmayalım. Rock'ta özlem, aşk, heyecan, ümitsizlik... binbir türlü duygu vardır ve sorunları, sevinçleri paylaşmak dile getirmekse; sadece tek başına rahmetli Barış Manço (ta tam, Anadolu Rock) bunu çok güzel yapmaktaydı, tek bir örnek sunuyorum: Barış Manço. Barış abinin şarkılarında halkın vefasızlığı, üsttekilerin açgözlülüğü (Süleyman), toplumun vurdumduymazlığı ve üç kör maymunu oynaması (Sarı Çizmeli Mehmet Ağa), dürüst kimselerin halk içinde yadırganması (Ahmet Beyin Ceketi), çocuklara hayvan, doğa, yaşama sevgisinin aşılanması (Arkadaşım Eşek, Ayı - şahsen arkadaşım eşek şarkısını çok severdim)... Tabii Gezi Bağları, Anlıyorsun Değil mi, Gülpembe, Halhal, Dağlar gibi her defasında bıkmadan usanmadan dinlediğim ve her seferinde aynı hazı aldığım şarkılarını da unutmayalım...

Nerde Barış Manço nerde Ceza.... Afedersiniz ama ceza halt etmiş. Gözümde Barış abinin seviyesini bırakın, onun ayaklarının bastığı yere başını dahi yükseltebilmiş rapçi yok. Rockçılardan ise bir-iki isim var, hepsi o. Bunların yanında ceza ve o ismi geçen diğer gruplar serseriden öteye geçemiyor.

Daha sırada rahmetli Cem Karaca var... :)
Sayfanın En Üstüne Git

uckazaz
Yazar

Turkey
İleti 331

İletim - 17/08/2005 :  21:54:00  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Ben türkülerle rap şarkılarının sadece benzerliklerini söyledim.Onları karşılaştırmak gibi bir hataya asla düşmem.Yani;rap(Karşıt Amerikan Şiiri),atalarımızdan gelen bi kültürün elbette önüne geçemez.Tabii ki daha küçük bir kitleye hitap edecek.Tabii ki genç kitleye hitap edecek.Kıpır kıpır bir müzik türü çünkü.Yaşlandığım zaman da rocka döneceğimi pek sanmam.Sonuçta bizim de babalarımız annelerimiz,hareketli türk sanat müziklerini dinlemiyor mu?Ben de hareketli rap parçalarını dinleyebilirm herhalde.Şimdi bile iğrençliğini kaldıramadığım rapçiler varken ileride de olacaktır o ayrı konu.

Rapte hece ölçüsü varken çoğu zaman benzer uzunlukta,benzer kelimeler (iftira,ihtiras gibi.)yani vurguları benzeyen kelimeler de alt alta gelerek bi düzen oluşturabiliyor.Yani türkçenin özellikleri kullanılıyor.Bir şey daha rapçilerin türkçeyi katlettiği düşüncesine karşıyım.Aksine Türkçeyi en çok kullanan müzik türü raptir bana kalırsa
Aslında türkçenin güzel yanları,rapin kültürümüze adaptasyonunu kolaylaştırmış.Aslında keşke rapi türkler keşfetseydi.Kültürümüzle benzeşiyor.Rock'a baktığımızda bunu göremeyiz.

Konunun burasını bağlayalım hatta düğümleyelim ve kapatalım.Rock müzik müziksel anlamda rapten daha sanatsal bu açık,ama rap de her önüne gelenin yapabileceği birşey değil.Buna izin verilmez.Çünkü her önüne gelen rap yaparsa kötü rap yapılıyor olur ve rap çöker.
Arabeskçiler de sorunları anlatabilir ama rapin bakış açısı apayrı.Rapte bir eleştiri var,arabeskte ise sadece anlatım var.Sadece ağlamakla sorun anlatılmaz.Biraz baş kaldırmak lazım ki sorunlarla baş edilebilsin.

Ben rapi diğer müzik türleriyle kıyaslama taraftarı değilim.Sadece metale karşıyım bunu anlatmak istedim.Aşkım aşkım kısmını da rock için demedim zaten,günümüzdeki o çok tutulan;serdar ortaçlar,mustafa sandallar falanlar filanlar var ya.Onlar beni çileden çıkartıyor işte.Rapin yanında onların hiç bir sanatsal değeri yok gözümde.

İlk mesajımda da rock dinleyin diyorum farkındaysan.Ama uyanık olmamız gereken bir önemde birileri şarkılarla gözümüzü karartıyorsa buna dikkat etmek lazım.İsterse rap olsun her türlü kötü şarkıya karşıyım.

Rahmetli Barış Manço;yerine hiç kimsenin gelemeyeceği bir sanatçı,aynı şekilde Cem Karaca,Sezen Aksu...Türk müziğine çok şey katan insanlar bunlar.Rap halkın sorunlarını en iyi şekilde yansıtır da demiyorum ama kendi bakış açısıyla en iyi yansıtır.Göz boyamaz.

Şunu tekrar söylüyorum jazz,klasik müzik,blues,soft rock,türkülerimiz,türk sanat müziğimiz.....Adam gibi müzik yapanı dinleyin.Sizi yanlışa yönlendireni değil.Türkçe pop dinlemeyin,desteklemeyin ki yeni tarzlar çıksın.Müziği bilen kulağı iyi bir nesil yetişsin.Tüm davam bundan yana.Batı doğu kültürüne kayarken biz kültürümüzü bırakmadan onlara kendi müziklerini onlardan daha iyi yaptığımızı kanıtlayalım.Unutmayalım ki "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir..."

Sayfanın En Üstüne Git

HASSOOO
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 18/08/2005 :  15:29:51  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Metal ben de sevmem, Türkçe poptan da nefret ederim, diğer dediklerine de katılıyorum ;) Herhalde uyuşma ile biten nadir net tartışmalarından olmuştur :P
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 18 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000