AION - Tıkla oyna


Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

 Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Siyaset Bilimi & Tarih
 Pargalı Damat İbrahim Paşa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu  

inter_23
Yönetici



Turkey
İleti 1749

İletim - 24/03/2011 :  17:05:20  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bu aralar televizyon ekranını kasıp kavuran, taraflı - tarafsız herkesin ilgisini çeken bir dizi var: Muhteşem Yüzyıl. Benim gözlemlerime göre, tarihten pek kopmayan ve olabildiğince gerçekleri yansıtan bu dizide padişah ve ailesinden sonra öne çıkan bir isim var: Pargalı Damat İbrahim Paşa..

Pargalı, Bugün ki Yunanistan sınırlarında yer alan Parga köyünde doğdu. Tipik akdeniz insanıydı. Küçük yaştan itibaren balıkçılıkla uğraşırdı. Ancak bir gün korsanlar tarafından kaçırılıp Anadolu topraklarında ki tüccarlara satıldı. Daha sonra devrin en büyük devleti Osmanlı sınırları dışına çıkmayarak, Manisa'ya kadar geldi. O yıllarda Manisa'da Yavuz Sultan'ın tek oğlu, Kanuni Manisa valisi olarak görev yapıyordu. Karşılaştılar ve Kanuni ile yakın bir arkadaşlık kurdu.

Yavuz Sultan öldükten sonra yerine tek oğlu Kanuni geçti. Böylelikle Kanuni'nin yakın arkadaşı olarak bilinen Pargalı has oda başılık görevine getirelerek, padişahın bir numaralı adamı oldu. İşte bu anda Pargalı büyük bir ünvana ve şöhrete kavuştu. Daha sonra, Sadrazamlık, Anadolu ve Rumeli Beylerbeylikleri ve Seraskerlik dahil olmak üzere en üst düzeylerdeki görevlerde bulundu.

Rodos seferinden sonra Sadrazam göreviyle görevlendirildi. Ancak asla Vezir - i Azam görevini üstlenemedi.

Belgrad, Rodos, Macaristan, Bağdat seferlerine bizzat katıldı. Mohaç Meydan Muhaberesinde ki taktik bilgisiyle savaşın kazanılmasında büyük bir rol oynadı.

İlerleyen yıllarda büyük aşkı Hatice Sultan ile evlendirildi. Kanuni Sultan Süleyman onu Mısır Beylerbeyi olarak görevlendirip oraya gönderdi. Mısır'da asayiş ve ekonomik olarak Osmanlı Devleti'ne büyük bir katkıda bulundu.

Anadolu'da çıkan Alevi - Türkmen isyanlarında Anadoluya gelerek isyanları bastırdı.

Meşhur Avusturya - Macaristanla imzalana antlaşmanın (Kralın Sadrazama eşit sayılması) imzalanmasında büyük bir rol oynadı.

Bu kadar yükseliş ve şöhret bir anda yok oluveriyordu. Hürrem kendi oğullarını tahta oturtmak için Kanuni'nin en büyük oğlu Mustafa'nın yok olmasını istiyordu. Pargalı ise Mustafa'nın çocukluğundan beri yanındaydı ve onu seviyordu. Padişah'ın o olması kanaatindeydi. Hürrem bunu yediremedi ve Kanuniyle Pargalı'nın arasını açtı. Kanuni ise "Damat" olduğu için onu boğdurarark öldürdü.

Pargalı sadece asker değil. Edebiyat ve sanat ile uğraşan bir aydındı. Arkasında bir sürü eser bırakmıştır. Yazmayı ve okumayı seven Pargalı İtalyanca, Rumca, Farsça, ve Sırpçayı çok iyi biliyordu..

Bir başka önemli noktası ise Saraskerlik yapmasıdır. Sarasker nedir? Sarasker orduyu kumanda eden kişidir. Az bir süre de olsa orduyu komuta etmiştir.

Hatice Sultan ile evlenerek, "Damat" sıfatını almıştır.

Pargalı kimdir? Pargalı İbrahim Paşa kimdir? Pargalı İbrahim Paşa nasıl ölmüştür? Pargalı İbrahim Paşa nerelerde görev yapmıştır? Pargalı İbrahim Paşa nerelidir?

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277

Iron-Man
Üye

İleti 81

İletim - 26/03/2011 :  19:22:14  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bunları öğrendiğimiz iyi oldu. Diziyi izlerken bilinçli izleriz artık. Elinize sağlık, çok yararlı bir paylaşım Burak bey.

I am Iron-Man!
Sayfanın En Üstüne Git

HighVoltage
Yönetici



Turkey
İleti 1107

İletim - 27/03/2011 :  14:04:25  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Dizinin gidişatı belli oldu o zaman. Eline sağlık inter. Peki Mustafayı öldürtüyor mu Hürrem? Öyle bir şeyler hatırlıyorum sanki...

"Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."

M.Kemal ATATÜRK
Sayfanın En Üstüne Git

CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191

İletim - 27/03/2011 :  14:11:58  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Evet, öldürtüyor. Daha doğrusu Kanuni yaptırıyor sanırım, Mustafa yeniçerileri kışkırtıyor diye. Ama dizide nasıl olacak bilinmez.
Sayfanın En Üstüne Git

inter_23
Yönetici



Turkey
İleti 1749

İletim - 27/03/2011 :  15:24:07  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Malesef Mustafa ölüyor. Hürrem, kendi oğullarından birisini tahta geçirmek için entrikalar yapıyor. Kanuni boğdurtarak öldürüyor. İvan'ın dediği gibi, yeniçerileri bahane ederek öldürtüyor. Ancak Kanuni'nin ölüm döşeğinde bile Mustafa'nın adını andığı rivayet edilir.

Rica ederim. Katkımız olduysa ne âlâ :)

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277
Sayfanın En Üstüne Git

kannam_
Üye

İleti 51

İletim - 16/10/2011 :  00:04:41  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
teşekkürler
Sayfanın En Üstüne Git
  Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000