AION - Tıkla oyna


Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

 Tüm Forumlar
 FPS - TPS - Aksiyon - Macera - Dövüş Oyunları
 Grand Theft Auto
 San Andreas Multiplayer
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu  

484
Üye

İleti 2

İletim - 25/11/2010 :  17:57:12  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla

Varsayılan San Andreas Multi Player

Öncelikle bu oyunu bilenlere ve Role Play modunu bilenlere serverin sitesini ve IP sini .. gerekli bilgileri vereyim.

Sunucu İsmi: ~ Istanbul'da Tutku Role Play ~

Sunucu İp Adresi: 46.20.10.50:8888

Mod: Versiyon 1.0

Harita: İstanbul




Merhaba arkadaşlar. İlgilenirsiniz veya ilgilenmezsiniz benim amacım sizlerinde katılımıyla oynadığım oyunu dahada zevkli kılmak. Şimdi tanıtımıma geçiyorum.

San Andreas Multi Player yani kısaca SA:MP diye geçen oyunu açıklıyayım;

SA-MP Nedir?

San Andreas Multiplayer yani SA-MP bir multiplayer modifikasyonudur. En zevkli özelliklerinden birisi San Andreas 'da bulunmayan multiplayer modunu eklemesidir. Ayrıca internet üzerinden oynandığı için birçok ülkeden farklı oyuncularla tanışıp değişik yarış ve deathmatch turnuvaları düzenlenmektedir. Klan ve partiler kurularak oluşturulan oyuncu grupları ile internette yeni turnuvalar bulunmaktadır.

Multiplayer modunun özellikleri;

- Çeşitli araçları kullanabilirsiniz
- Arabadan inebilirsiniz.
- Takım olarak savaşabilirsiniz.
- Tüm şehirde dolaşabilirsiniz.
- Radyo dinleyebilirsiniz.
- Arabanın yan koltuna binebilirsiniz.
- Başkalarıyla yazışıp konusabilirsiniz.
- Vs Vs...

Sa-Mp budur arkadaşlar daha çok özellikleri var ama yazmakla bitmez.Anlayacağınız çok zevkli bir oyun.

Şimdi anlatacağım ise bir moddur arkadaşlar.Modun ismi Role ePlay Gam.Yani bu modda Rol yapılır.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Role Play nedir, terimleri nelerdir, oyun içerisinde yapılması ve yapılmaması gereken hal ve davranışlar nelerdir kısaca yeni oyuncularımız için bunlara değinelim.

Metagame:Karakter dışı bilgiyi karakter içi kullanma.
Açıklama/Örnek:Hiç tanımadıgın bir adamın yanına gidersin kafasının üstünden ismini okuyup o adama adıyla hitap edersin.Bu metagame'dir.
-------------------------------------
Powergame yapamıyacağın şeyleri yapmak(Açık olmadı ama örnekte anlaşılır)
Açıklama/Örnek:Bir adamı vurursun ondan sonra "/me" komutunu kullanarak o adamın kafasını kesersin gibi.
Kafası kesilmiş bir adamın kurtulma şansı yoktur.O adamın yeni karakter açması gerekir.Bu ve bunun gibi şeyleri yapamayız.
-------------------------------------
Mixing OOC-IC:Oyun dışıyla oyun içinin karıştırılması.
Açıklama/Örnek:Oyuna girersin tab'a basarsın sonra bi arkadaşını görünce /w atarsın oda gelir seni alır.
Bu yanlıştır /w oyundışıdır arkadaşımızı çağrıcaksak telefonla aramalıyız.
Örnek 2:Sen arkadaşınla bi arabaya atlarsın sonra gezerken."Abi bugün fenerin maçı var izlicenmi"Filan dersin.Bu konuları konuşurken /b kullanılır.
Örnek 3:Taba basarsın ordan gördüğün bi adama /w atarsın silah satıyorum istermisin diğe sorarsın.
-------------------------------------
Bunny Hopping:Tavşan gibi zıplamak.
Açıklama/Örnek:Bir gün şehir dışında arabasız kalırsın ve koşmaya başlarsın koşmak yavaş oldugundan zıplayarak gidersin.Bu haraket bunny'dir ve RP dışıdır.
-------------------------------------
Retarted RP:Salakça RP.
Açıklama/Örnek:Gidersin bi adama durduk yere dayılanırsın oda sana dayılanır hemen orda kavga başlatırsın gibi.
Veya adam sana şişko der sende karşılık olarak vurursun.
Bunlar görünüşte RP gibi gözükür biz tartıştık filan dersiniz ama gerçek hayatta kimse kimseyi böle nedenlerden dolayı öldürmez.
-------------------------------------
Revenge Killing(RK):İntikam.
Açıklama/Örnek:Bir mafya çatışma olur ölürsün sonra dirilir dirilmez oraya gider o adamı vurursun.
Bu saçmalıktır.Çünkü daha yeni öldün ne ara hastaneye gittin ne ara iyileştin ?
Eğer intikam almakta karaklıysanız bunu öldükten yarım saat sonra yapın.
-------------------------------------
Refusing RP:RP'yi kabul etmemek.
Açıklama/Örnek:bir adam kafanıza silahın kabzasıyla vurursa sizde orda öle dikilirseniz bu ona girer.
Veya adam sizi bayılttı /me'yi kullanarak kolunuzdan tuttu çekiyo ve siz orda beklerseniz bu Refusing RP'ye girer.
-------------------------------------
Smileys IC:Kısaltmalar ve gülümsemeler.
Açıklama/Örnek:IC chatte biri bişi derse sizinde komiğinize giderse xD Gülümseme gibi şeyler yazmayın.Bide "S.a,a.s,nbr"
Gibi kısaltmalar IC'de yasaktır
-------------------------------------
RP first Bitch Later:Önce RP sonra ağla.
Açıklama/Örnek:Biri sizi kaçırıyor veya tutukuyor..Sizde işte OOC'den yok senin yaptıgın RP değil..Seni attırcam falan filan gibi konuşursanız..Bu o olay oluyo.
-------------------------------------
Guns out of ass:Bi tarafından silah çıkartmak.
Açıklama/Örnek: (Mp5,shotgun,m4,ak47,baseball sopasi)Gibi büyük silahları alırken Araba mızın yanına gidip /me bagajı açar./me bagajdan tüfeğini alır. gibi şeyler yapmamız gerekir.Bu komutlar küçük silahlarda mecbur değildir ama rp'yi zenginleştirmek isteyen arkadaşlar /me Silahını belinden çeker. gibi komutlar kullana bilirler.
--------------------------------------
Bug Abuse:Bugları kötüye kullanma
Örnek/Açıklama:Mesela Palmino Creekte arabasız kaldık ordaki bankanın oraya gideriz ve /exit çekeriz buda bizi LV bankaya ışınlar bu ve bunun gibi olaylar bug abusedir.
--------------------------------------
Non-RP:RP dışı davranışlar.
Örnek/Açıklama:Herkes anasının karnında bisiklet öğrenmez.Sokaklarda bisikletle salak salak zıplamak gibi davranışlar non-rp'dir.
Örnek 2:Yüksek yerlerden atlamak,araçla rampalardan atlamak deli gibi sürmek.
Örnek 3:Polis sizi tutuklarken aptal gibi davranmak tutuklandıgın halde koşuşturmak polis size silah çektiği halde diklenmek...
--------------------------------------
DeathMatching(DM):Sebepsiz yere adam çatışma/dövüşme
Örnek/Açıklama:Silah gerkekmiyen yerde adam öldürmek bu olaydır.Örneğin adamla tartışırsın sonra yumruklar konuşur sende silahını çekersin karşındaki adam durur bundan sonra RP yapmak yerine adamı vurursan bu DM'ye girer.
--------------------------------------
Robocop-Superman:Ramboluk Süpermenlik
Açıklama/Örnek:Aslında buna pek bi açıklamaya gerek yok ama genede açıklayım.Bir polis olarak on tane mafya üyesinin arasına tek dalmak.Polis bi adamı takip ederken ordan alakasız sivillerin polisi hiç sayarak müdahale etmesi.Bir soygun anında polisi aramak yerine soygunculara silah çekmek ve çatışmaya girmek gibi olaylar..


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

id : Oyun içerisinde bir kişinin rakamsal olarak sırasıdır. Oyundaki sıralama kişi sayısı ve giriş durumunuza göre değişir.Sabit kalmaz. Klavye tab tuşuna basınca, isminizin solunda kalan rakam, id bilginizdir. Oyun içerisinde /id yazarak bir kişi veya kendi id nizi bulabilirsiniz.

IC: İngilizce In Character yani Karakter içi demektir.Kısacası ic sizin oyununuzdaki karakter ile ilgilidir.IC olarak sorulan her soru, yapılan her konuşma karakterinizi ilgilendirir.Mesela birisi size ic olarak küfür etti bunu admine şikayet edemezsiniz.Çünkü bu karakterinize edilen bir küfürdür.

OOC: İngilizce Out Of Character yani Karakter Dışı demektir.Kısacası siz ile ilgilidir. /b ile yazılan bir şey, veya /om den yazılan birşey ooc'konuşmadır.Bu yüzden karakterinizi ilgilendirmez.Bir kişi size ooc olarak seni bugün 2 de öldüreceğim gibi bir şey söylerse bu sizin bildiğinizi ama karakterinizin bilmediğini gösterir.Yani bu mesaj sonrası silah almanız,koruma tutmanız veya polise gitmeniz mixing (icxooc) olur.Birisi size ooc olarak küfür ederse doğrudan size etmiş oluyor.Yani admine şikayet edebilirsiniz.

In Game (IG): İngilizce oyun içi demektir.Az kullanılan bir terimdir.Mesela forumdan ooc olarak polis başvurusu yaptınız, yetkili kişi size IG olarakta başvuru yapınız dediğinde oyun içinde de başvuru yapmanız gerekir.

Emote: Oyun içinde kullanılan /me komutuyla kullanılan şeylerdir.Emote'lar genelde grafik olarak gösterilmeyen şeyleri için kullanılır.Mesela
/me Gülümser, /me Belinden silahını çıkartır, /me Yüzünde düşünceli bir ifade oluşur..gibi /me [metin] şeklinde yazılan şeyler grafik olarak görmesenizde rp içi sayılır.Emote' lara bir çok örnek verilebilir.

Bug : Oyun içerisinde bulunan bir sorundur.Mesela xx yerden girince .. yerden çıkıyorum...gibi sorunlar bug diye adlandırılır.

Bug Abuse : Sunucudaki buglardan faydalanmaktır.Herhangi bir bug'u kötü niyetle kullanmaktır.Mesela bir dükkan bugludur.Polisten kaçarak o dükkana girer ve başka yerden çıkarsınız.Bu bug abuse'dir.Bug Abuse kullanmanın cezası banlanma yada nonrp olabilir.



İSİM SEÇMEK

Karakter hikayesi yazarken öncelikle kendinize bir karakter ismi seçmeniz gerekir.Karakter ismi seçerken kendi adınızı kullanmanız zorunlu değildir.İsim seçerken ismin yabancı isim,nick,ünlü isimleri, gibi isimler seçmeyiniz.İsim seçerken seçtiğinizin isim ingilizce karakterlere göre olmasına dikkat ediniz (Orçun_Canlıoğlu = Orcun_Canlioglu)Türkçe karakterler kullanmayınız.

FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ BELİRLEYİN

Seçtiğiniz karakteri İstanbulda gelecek şekilde hikaye uydurduktan sonra fiziksel özelliklerini belirleyin.Karakteriniz hakkında fiziksel özellikler belirlemek rpyi zenginleştirecektir.

KARAKTER ÖZELLİKLERİNİ BELİRLEYİN

Yarattığınız kişinin karakter özellikleri en başta gelir.Nasıl biri olacağına siz karar verir ve oyun içinde o rolü yaparsınız.Bazı insanlar çok sessiz,bazıları çok hareketli,bazıları soğukkanlı..vb şeyleri hikayenize katabilirsiniz.

KENDİNİZE ÖZGEÇMİŞ BELİRLEYİN

Karakterinizin bir özgeçmişi olmalıdır.Hayatını biryerde devam ettirdikten sonra İstanbul'a gelecek ve İstanbulda yaşamını sürdürecek şeklinde hikaye yazmalısınız.Tabi hikayenizde İstanbul'a gelmeden önce bir özgeçmişiniz olmalı..

KARAKTER HİKAYESİ YAZARKEN NELERDEN KAÇINMALIYIM ?

-Hikayeniz çok uzun yada çok kısa olmasın
-Özgeçmişini robocopmuş gibi yazmayın.
-İstanbula zengin getirtmeyin,çünkü herkez 10TL ile oyuna başlayacak,yani hikayemde istanbula zengin geldim oyun içinde bana para verirler düşüncesine kapılmayın.
-Hikayenizde İstanbul'a işsiz olarak geldiğinizi belirtin.İstanbula polis olmak için geliyor gibi yazılar yazmanız sizi polis yapacakları anl..... gelmez.
-Ortalığa kan kusturucak bir terörist yaratmayın.Oyun içinde zamanla terörist olabilirsiniz ama gelir gelmez birşeyler yapmayın.
-İstanbulu kötülerden temizleyecek bir süperman,batman gibi karakterler getirmeyin.Polisler ne güne duruyor..
- Seçtiğiniz isimler tanınmış bir ünlü ismi olmasın(futbolcu,şarkıcı,siyasetle uğraşan kişiler,önemli liderler..vs)
-Forumda veya duyduğunuz çete-mafyaları biliyormuş gibi İstanbul'a gelmeyin.Gelir gelmez kimin ne olduğunu bilmeyin.

Kısacası:

*Karakter İsmi
*Fiziksel özellikler
*Karakter Özellikleri
*Özgeçmiş
*Sonuç, yani en son İstanbul'a gelecek şekilde karakter hikayenizi yazabilirsiniz..Herkeze iyi RP'ler..

NOT: Karakter Hikayenizi form doldurur gibi değil, hikaye şeklinde yazmalısınız.Örneğin;

Ahmet, 1982 yılında sıcak bir yaz gecesinin güneşin geceyi yok etmekte olduğu bir zamanda hayata merhaba demiştir.Çocukluk yıllarını ailesi ile birlikte Hatay'da geçiren Ahmet, 1990 yılında ailesinin mecbur kalması sonucu ailesi ile Ankara'ya göç etmiştir.Daha çocukluğunda sakin ve düşünceli bir karakter özelliğine sahip olduğunu belli eden Ahmet o yıllarda göçebe hayat ile tanışmış, hayatın zorluklarını çocuk yaşta anlamaya başlamıştır...

...gibi güzel anlatımlı cümleler ile karakter hikayenizi yazabilirsiniz...

EMOTE ( /me-/yap )


Emote: Oyun içinde kullanılan /me komutuyla kullanılan şeylerdir.Emote'lar genelde grafik olarak gösterilmeyen şeyleri için kullanılır.Mesela
/me Gülümser, /me Belinden silahını çıkartır, /me Yüzünde düşünceli bir ifade oluşur..gibi /me [metin] şeklinde yazılan şeyler grafik olarak görmesenizde rp içi sayılır.Emote' lara bir çok örnek verilebilir.

/me Komutu

Bazı emote örnekleri;

/me Adamın yüzünde doğru bakar
/me Çenesini sıvazlar
/me Gülümser
/me Kahkaha atar

Bunlar karşılıksız yapılan emote'lardır.
Bazı karşılıklı yapılan Emote'lar vardır;

x:
/me Elini uzatır [burada karşılığını alması gerekir]
y:
/me Elini uzatır [yapılan emote sonucu karşılık vermek]

x:
/me Adamı sıkıca kavrar
/me Adamı yerden kaldırmaya çalışır

y:
/yap Başarılı [karşılıktır. /yap komutu sonrası adamın yaptığı emoteye olumlu yada olumsuz cevap vermiştir.
-----------------------------------------------------------
x:
/me Adamın suratına yumruk atar

y:

/me Hafifçe sarsılır [emote yerine animasyon kullanılabilir /dusmek..gibi]

/yap Komutu :

Yap komutu yapılan eylemin sonucu belirtmek için kullanılır.
Örneğin:

x:
/me Dolabın kapağını açar
/me Elini rafa doğru uzatır

/yap Dolapta 1 şişe, 2 bardak vardır

/me Elini şişeye doğru uzatır.
/me Şişeyi eline alır
/me Dolabın kapağını kapatır
/yap Dolabın kapağı kapalıdır

------------------------------------------

Mesela bacağınızdan vuruldunuz ve yerde yatıyorsunuz daha sonra sizi ilk defa gören birisi yanınıza geliyor ve siz;
/yap Bacağından vurulmuştur

gibi bir emote yaparak karşınızdakine ne olduğunu belli edersiniz.
Karşınızdakide ona göre RP yapar.

/yap komutu şu şekilde kullanılabilir;

x kişi a kişinin üzerini arar ve /b veya yap komutundan;
/yap Üzerinde ne var ? /b üzerinde ne var ? diyebilir.

a kişiside;
/yap Üzerinde Silah,kimlik, 40 TL(örnektir) vardır. demek zorundadır.

Unutmayınki birisi sizin üzerinizi aradığında ona yalan söylemeniz mümkün değildir.Bu yüzden herhangi bir gaspa veya polis tarafından arandığınızda üzerinizde silah veya para varsa,OOC olarak yalan söyleyemezsiniz
Bu yüzden /yap komutunu kullanırken doğruları söylemeniz gerekir.Aksi taktirde nonrp cezası alabilirsiniz.

Yap komutuna bazı örnekler:

/yap Ağzı kan içindedir.
/yap Bileği kırılmıştır
/yap Üzeri ıslaktır
/yap Elleri kelepçelidir.
/yap Gözleri bağlıdır
/yap Sağ elinin baş parmağı kesiktir
/yap Üzerinde kimlik vardır
/yap Belinde tabancası vardır
/yap Cebinde 50 TL'si vardır
(...)

/yap Komutunun 2. kullanım şekli;

Mesela markete gidersiniz ve rp yaparak bir saat alacaksınız diyelim
İçeri girdiniz ve kasiyer yok ama kasiyer varmış gibi rp yapalım;

(örnek)

-Merhaba hanfendi
/yap Kasiyer: Merhaba efendim
/yap Kasiyer: Hoşgeldiniz
-Hoşbulduk
-Acaba sarı renkli olan saatler ne kadar ?
/yap Kasiyer: 100 TL efendim.
-Peki çok teşekkür ederim,iyi günler
/yap Kasiyer: Asıl ben teşekkür ederim,iyi günler.


Emoteler oyun içerisinde mor yazı ile yazılan komutlardır

Orcun Canlioglu Gülümser

Bu ve bunun gibi bir çok emote yapabilirsiniz.

-Not: Yap komutu tam olarak emote sayılmaz.

-Not : Emote'larda hiç tanımadığınız birisinin adını kullanabilirsiniz, metagame olmaz.
Mehmet adındaki kişiyi hiç tanımıyorsunuz fakat kalabalık bir mekandasınız;
Örnek: /me Mehmet'e doğru bakar
-Adınız neydi sizin ?..vs..vs..

Yeni başlayanlar, Rp ile yeni tanışanların kesinlikle yapmaması gereken bazı kurallar şunlardır:

NonRP: NonRP'ye bir çok şeyi kapsar.Mesela siz birsürü dili öğrenmeden konuşamazsınız.Araba sürmeyi doğar doğmaz öğrenemezsiniz,silah tutmayı,ateş etmeyi..vs..vs hiç olmazsa bunların rp'sini yapmanız gerekir.Mesela yüzme bilmeyen birisinin rp'sini yapmanız çok keyifli rpler çıkarır.Bu yüzden ajan gibi herşeyi bilmeniz yerine normal insan gibi değişik ve eğlenceli rp'ler yaparak RP'yi zenginleştirebilirsiniz.

Süpermenlik: Kısacası birisi size silah tutarken hiçe sayıp adama dalmak,arkanı dönüp kaçma, ölümsüzmüş gibi davranmak kesinlikle yasaktır.

Powergame:Mesela çok ufak tartışmalarda bıçak,sopa veya silahla emote kullanarak adamın kafasına sıkmak,kafasını kesmek..gibi olaylar powergame'dir.Biliyorsunuz ki kafası kesilen,kafasına kurşun yiyen birisinin Character Kill(CK) olması ve yeni hesap açması gerekir.CK olayları çok önemli şeylerdir.Bu yüzden adamı öldürmek yerine ağır yaralamak,öldüresiye dövüp komaya sokmak gibi rpler yaparsanız.Rp'ye çok katkısı olur
+ CK olayları adminden izin alındıktan sonra yapılan olaylardır.Bu yüzden Rp'nize dikkat ediniz.

Metagaming: Kısacası ic-ooc Mixtir(karakter içi-karakter dışı).Mesela yolda yürürken adamın üstünden adını görüp, xxx bey diye seslenmek,forumda birisinin adını görüp oyunda hiç görmemene rağmen hemen onla konuşmak,forumda gördüğünüz bir suçluyu oyunda tanımadan görür görmez polise şikayet etmek..vb.. gibi konular yasaktır.

Bunny: Yolda zıplaya zıplaya yürümek yasaktır.

Revenge Killing (RK):Revenge Killing yani intikam almak konusu aslında çok basittir.Birisi sizi öldürür öldürdükten sonra olduğunuz yerde doğarsınız ve adama saldırmaya devam edersiniz.Bu RK olur, çünkü öldükten sonra eğer CK sayılmıyorsa ağır yaralı kabul edilirsiniz.Yani ağır yaralandıktan sonra ne çabuk iyileştin gibi sorular alırsınız.Bu yüzden öldükten sonra en az 45-60 dakika sonra intikam almaya çalışın.Tabi bu evreyi hastahanede tedavi rp'si yaparak geçirin.

DM(Deathmatching): Durup dururken bir adama gidip sataşmak,onu öldürmek yasaktır.

DriveBy: Deli gibi araba kullanmak yasaktır.

Refuse RP (RP'ye uymamak): Örneğin yüksek biryerde kenardasınız.Yanınızdaki kişi /me Adamı hızlıca ittirir. diye bir emote yaptı ve siz olduğunuz yerde duruyorsunuz.Aşağı düşmeniz gerekirken, rpye uymayıp orada duruyorsunuz.Bu Refuse RP yani RP'ye uymamaktır.

Retarted RP (Salakça RP):Örneğin durup dururken bir adama racon kesmeye,dayılanmaya kalkarsın daha sonra ona saldırır onu yaralarsın.Bunlar ne kadar hatasız yapılsada RP gibi görünür fakat genel olarak bakıldığında çok salakçadır.Çünkü gerçek hayatta yoldan geçen birisine kimse durup duruken dayılanıp onu öldürmeye kalkmaz.

Smileys IC (IC'de Smiley kullanmak): Oyun içerisinde RP'de : ), xD, ; ) gibi smiley ifadeler kesinlikle kullanılamaz.Bunlar yerine emote kullanınız.Örneğin : ) yerine /me Gülümser emotesi çok uygundur.

Guns Out OF Ass (Bir tarafından silah çıkartmak):Gerçek hayatta yapamayacağınız için oyun içerisindede sopa AK47 gibi silahları bir tarafınızdan çıkartamazsınız.Yani RP'de silahı biryerden almanız gerekir. Örneğin bir sopa almak için arabanızın yanına gidip, /me Bagajı açar, /me Bagajdan sopasını alır, /me Bagajı hızlıca kapatır gibi RP yapabilirsiniz.Bu RP'den sonra sopayı elinizde tutmak zorundasınız, yani polis geldi mouse'un topunu çevireyim sopayı görmesin düşüncesi kesinlikle gerizekalıca ve yanlıştır.

RP first Bitch Later (Önce RP sonra ağla): Mesela RPde dağa kaçırılıyorsunuz.Dağa kadar gidip RP ye uyduktan sonra CK ediceklerini ooc olarak öğrenip RPyi kabul etmiyor yada OOC den nolur yapmayın, admin çağırıcam hatalı rp yaptınız gibi saçma sebeplerle RPye uyduktan sonra sonunda ağlamak tamamen mantıksızcadır.


Sunucu İsmi: ~ Istanbul'da Tutku Role Play ~
Sunucu İp Adresi: 46.20.10.50:8888
Mod: Versiyon 1.0
Harita: İstanbul



Oyunda nekadar çok kişi olursa okadar çok oyun zevkli olur.
  Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.09 Snitz Forums 2000