AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Müzik
 Cem KARACA'yı kaybettik...
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 5

|KRONDOR|
Editör

Turkey
İleti 8269

İletim - 13/02/2004 :  02:38:48  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Bugün bir mp3 bulduk. Anlatılanlar hoşumuza gittiği için sizinle de paylaşmak istedik. Biraz uzun ama okursanız şu anki durumun ne kadar vahim olduğunu bir kez daha görürsünüz.

Merhaba sevgili torunum,

Bugün, 12 Şubat 2004. Bugünlerde birçok şey olup geçiyor; dünyada terör, hastalıklar, uluslararası siyasette Kıbrıs görüşmeleri, Konya'da çöken binanın enkazından beş altı gün sonra kurtarılan insanlar... Bütün bunların arasında, geçen pazar, 8 Şubat günü bir büyük sanatçımızı kaybettik; Cem KARACA'yı... Muhtemelen eserleri sana kadar ulaşacaktır.

Cem KARACA ve Barış MANÇO bir döneme imzasını atmış müzik adamlarıydı. Ben onları ilk kez plaklardan dinlemiştim. Plak nedir diye soracaksın; bilgisayar disklerine benzeyen, üzerine ses kaydedilen şeylerdi onlar. Genellikle iki yüzünde de birer şarkı olurdu. Üzerine yerleştirilen iğne ile sesi okuyan pikaplar sayesinde dinlenirdi onlar. Baban geçen gün plak görünce "Bu ne?" diye sormuştu. Ona anlattım, sonra da evdeki eski pikabı sandıktan çıkardım. Cem KARACA'nın Namus Belası şarkısını pikabın cızırtılı sesinden dinledik birlikte. O şarkıyı dinlerken yıllar öncesine döndüm. Cem KARACA ve Barış MANÇO, uzun saçları, kendilerine özgü giyimleriyle çok farklıydılar diğerlerinden. Uzun saçı kızlara yakıştıran büyüklerimiz bile onları sever, şarkılarını mırıldanırlardı. Eğer dinlediysen sen de fark etmişsindir Cem KARACA'nın sesindeki o etkileyici havayı; ne güçlü bir ses, ne muhteşem bir kulak, olağanüstü bir yorum... İşte böyle bir değer ebediyete uğurlandı.

Bir sinema yönetmeni "Biz nekrofil bir toplumuz" demişti, yani ölüleri seven bir toplumuz. Malesef öyle, ölmeden kadir kıymet bilmiyoruz nedense. Daha da kötüsü, insanları yaptıkları işlerle, güzelliklerle, sanatlarıyla anlamak, anlatmak yerine, şapkalarına, küpelerine, ceketlerine takılıyoruz. Belki senin zamanında bunlar değişmiştir. Sanatın, sanatçının hakkını veriyorsunuzdur belki. Biz hala sanatçı kime denir tartışmaları yapıyoruz.

Cem KARACA gerçek bir sanatçıydı. Kapısında bile "Sanat yapar" olarak yazıyordu kimliği. Üç şarkıyla gündeme gelen, ertesi yıl adı bile hatırlanmayanlar sanatçı duruşundan sözediyor günümüzde. Kimse, kimse eksiğini kabul etmiyor. Kadınların giysileri, güzellikleri, erkeklerin yakışıklılığı ön planda. Hayatında hiç beste yapmamış kimselere "duayen" sıfatı yakıştırılıyor. Üç dedikodu gazetesinde adı çıkmış kişi "ünlü sanatçı" diye anlatılıyor. On şarkı ezberleyen; assolist, resimleri ne kadar kötü olursa olsun, birkaç kişisel sergi açan; ressam, ondan bundan aşırıp şarkı yapan; besteci diye anılıyor. Örnek çok... Bakalım ne zaman öğreneceğiz popüler kültürün unsurlarının gerçek sanatla pek ilgisi olmadığını.

Cem KARACA gitti... Eminim şu birkaç hafta kasetleri, CDleri yok satacak. Birçok kişi "Bende falan albümü var" demek için alacak onları, ya da sadece nostaljiyi sevdiği izlenimi uyandırmak için...

Biliyorum, yine uzun yazdım. Daha sana anlatacak çok şeyim var. Sana yazmaya devam edeceğim. Yazdıklarımı, bana çok uzak görünen aydınlık yarınlarda okuman dileğiyle...

Deden

Alper & Soner ERGÜL
Editör
asergul@oyunsitesi.com
Sayfanın En Üstüne Git

Rappier
Seçkin Üye

İleti 1848

İletim - 13/02/2004 :  16:02:27  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Ülkemizin gerçeklerinden birisi KÖR ÖLÜR BADEM GÖZLÜ OLUR... Adam son birkaç yıldır bir iki tane reyting kaygısı olmayan programda boy gösterdi, medyanın ilgisi sadece bu kadardı. Öldü birinci haber oldu.

Bu arada gerçek sanatçı deyimini o kadar fazla kişiye yapıştırmaya başladık ve gerçek sanatçı sözüde ayağa düşmeye başladı. Yanlış anlamayın bu söylediklerim Cem Karaca için geçerli değilde ölem herkesin ardından gerçek bir sanatçıyı kaybettik tarzındaki klişe sözler sıkmaya başladı.

Asıl sorunumuz çok çabuk tüketen bir toplum haline gelmiş olmamız. Herşeyi çok çabuk sevip daha kısa sürelerde sıkılıyoruz. Bundada yapılacak fazlaca birşey yok çünkü kültür seviyemizle sanat vesanatçı kavramlarımız paralel ilerliyor. Buna en güzel örnek son popstardaki Bayhan, sanırım başka birşey söylemeye gerek yok....
Sayfanın En Üstüne Git

ckose
Seçkin Üye

Turkey
İleti 350

İletim - 13/02/2004 :  22:39:14  Bilgileri Göster  ckose için bir ICQ İletisi Gönder  ckose'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Yazık ki değeri bilinemeyen bir gerçek sanatçı daha gitti.Alsınlar Abidin'lerini başlarına çalsınlar.

Cem Köse-Yazar
ckose@oyunsitesi.gen.tr

And we go...Our blooded trace;
The Jester Race
Sayfanın En Üstüne Git

Milamber
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1412

İletim - 14/02/2004 :  12:34:07  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
allah rahmet eylesin
Sayfanın En Üstüne Git

Artist
Üye

Turkey
İleti 338

İletim - 15/02/2004 :  16:12:37  Bilgileri Göster  Artist'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Ckose çok haklı. Gerçek sanatçıları kaybediyoruz.
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 5 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.06 Snitz Forums 2000