Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
irdach |
İletim - 25/06/2003 : 16:08:31 "A film noir love story" diyo bi de utanmazlar http://www.fragland.net/index.php?page=screenshots&gid=1327
Bu herif bizim max e hiç benzemiyo...alla alla yaa |
5 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
tugay |
İletim - 25/07/2003 : 23:17:10 doğru söledin volverine       |
wolverine |
İletim - 19/07/2003 : 15:22:52 ya arkdaşlar nutuk mu yazıyorsunuz okou oku bitmiyor |
Rappier |
İletim - 19/07/2003 : 12:09:12 Bu yazdıklarına gülmektan başka birşey yapmak elimden gelmez. Öncelikle bunu belirtmek istedim. Demek altta kalmamak mantalitesi haa... Benim öyle bir derdim yok ayrıca sanırım altta kalmamak konusunda sen bana göre oldukça ileridesin.
İlk mesajında yaptığın hatayı bu mesajında yapmaman biraz ilerleme kaydettiğimizi gösteriyor. Artık konu hakkındaki havadan laflarının yerine birşeyler yazmaya başlamışsın. Ama sanırım bunları yazarkende kendini baya bir yalanlamışsın. Daha önceki mesajlarına ve şimdiki mesajına bakarsan ne dediğimi çok iyi anlarsın... Şurada şöyle burada böyle dedin türünden bir muhabbete girmek gibi bir düşüncem yok, öncelikle bunu belirteyim.
Sadece ana kısımlardaki düşüncelerimi belirtmekte yetineceğim. Karşındakini vur tarzındaki bir oyunda atmosferden nasıl bahsedilebiliyor, bunu pek anlayamıyorum. Ben Newyork’da kalmadım )) ama bir oyunda atmosferin nasıl olması gerektiğini bilirim. Sadece grafik olayıyla atmosferin yaratılamayacağı kesin olduğuna göre saydıklarının çoğu göz boyamaca olarak belirtilmelidir.. Son zamanlarda oyun yapımcılarının yaptığı çok grafik az konu oyunlarının başlangıçlarından olan bu oyun hakkında bu kadar olumlu düşünebilmek bence biraz acı.
Benim genelde yeni oyuncularda rastladığım bir olayıda yeri gelmişken belirtmek isterim, oyunda görsellik aramak gibi bir sorunları var. Tamam öyle çubuk adamlarlada oyun oynanmazda bu kadarda görsellik bence yanlış. Görsellik yapalım derken gerçekçilik ve hepsinden önemlisi konu ortadan kalkıyor. Sadece görselliğe dayalı içi boş oyunları oynamaktan zevk alanlara lafım yok ama kalkıpta ortamda bu oyun harika diye dayatırlarsa buna karşı çıkarım.
Bullet-Time olayının oyuna görsellik katmaktan başka bir işe yaramadığını kabul etmen doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Kişisel olarak sevmiş olabilirsin bunada lafım yok. Zaten benide ilgilendirmez. Benim için görselliğin pekbir önemi olmadığını anlayabilirsen sanırım bu konu kapanabilir )) Ama şunuda belirtmek isterim bu olay o kadar matah birşey olsaydı kaç seneden beri birkaç oyunda bu olayı görebilirdik. Demekki o kadar karizmatik birşey değilmiş.
GTA konusunda yazdıklarını pek anlayamadım kusura bakma... Sanırım GTA’ya ezik falan diyorsun. Bu ayrı bir tartışma konusu, lütfen konuyu gereksiz yere dağıtma. ___________________________________________________________________________ Senden bir alıntı: Eminim bu entertainment devleri de senin gibi düşünüp half-life 2 başta olmak üzere bir çok iddialı aksiyon oyununun aynı tarihte (sonbahar 2003) çıkmasını satamayacaklarını göze alarak çıkmışlardır. ___________________________________________________________________________
Konu çarpıtmakta üzerine yok artık bunu kesin olarak anlamış bulunmaktayım. Bilemiyorum ya yazdıklarımı okumuyorsun yada okuduklarını anlamak işine gelmiyor. Ben yukarıda belirttiğin gibi hiçbir oyunun çıkış tarihi için birşey demedim. Sadece oyunun sonbaharda çıktığını ve rakipleri gelemeden parsayı topladığını söyledim sanırım bu anlayabileceğin kadar açık. En uygun tarihi seçmek stratejik bir önem taşır ve yapımcılar bu oyun için en uygun tarihi seçmiştirler.
Birtek konuda senin yanlışınıda belirtmek isterim ilk yazında benim Mahoo ve Wolfenstein isimlerini verişime o oyunlar bununla AYNI TÜR DEĞİL demiştim. Şimdi ise oyuna rakip olarak bu oyunların isimlerini veriyorsun. Lütfen kendi kendini yalanlama.
____________________________________________________________________ Senden bir alıntı: Oyun 2 saatte bitmez,onu külahıma anlat,göz var nizam var. __________________________________________________________________________
Ben oyunu 2 saatte bitirdim demedim. Öyle hayal gücünden birşeyler uydurma. Ben oyunu 5 saatte bitirdim. İster inanırsın istersen inanmazsın, hiç sorun değil. Yanlızca buradan kimseye yalan söylemek gibi bir borcum yok bunu belirtmek isterim.
Son kez belirtmek isterim bu oyun öyle iyi bir oyun değildir. Vasat denebilecek bir oyunu sırf görsellik adına iyi demek çok büyük bir haksızlıktır. Oyun çıkış tarihi itibariyle avantaj kazanmıştır. Bu tip bir olayda oyuna iyi demek için doğru değildir. Bir oyunun iyi yada kötü olduğu içerisindeki artılarla belirlenir ve bu oyunun stratejik avantajları dışında hiçbir artısı yoktur.
|
irdach |
İletim - 19/07/2003 : 02:47:48 Heh,buyur burdan yak !
“Altta kalmamalıyım” mantaliteli tipler gibi anlamadığı yazının üslubunu karalama taktiği kullanmışsın.”renkli,boş cümleler kuruyorsun" gibi saçma sapan atıflarda bulanacağına, "yazdıklarından,hiç bir şey anlamıyorum dersen" ben sana anlamadığın yerleri sorar sonrasında açıklamamı yaparım.Sırf cevap vermiş olmak için yazmıyorum.yoksa egomu başka şeylerle de tatmin ederim ben.
Yazdıklarından bazıları cevap vermeye gerek duyulmayacak kadar basit.O yüzden sadece takıntılı olduğun temcit pilavı gbi tekrar ettiğin kısımlara değinecem.hızlı hızlı yazıp gececem,typo hatası olursa umurumda bile değil,uğraşamam düzeltmekle. Basit hikayesine rağmen sağlam kurgusuyla diyerek neyi kastettim: polis'in ailesinin katledilmesi vepolisin intikam almak için yeminini bozması,olaylar gelişirken ex-polisle aynı düşmana sahip olan kodoman bir tipin ortaya çıkması,sonra da ortak hareket etmeleri.Show-tv deki 3.sınıf ekşın filmlerinde milyon kez işlenmiş bir konu.Hiç bir yeniliği yok.Max'in konusu da böyle.Ama geçiş sahnelerinin,arayana giren müziklerin,çizgi roman tarzı ara görüntülerin mükemmle birleşimleri.karakterlerin kusursuz dublajarı,new york’un (ek not: yaklaşık 1 sene bulundum new york ta) karanlık atmosferinin çok başarılı yansıtılması,oyun içindeki karakterilerin konuşmalarındaki göndermeler kurgunun içinde yer alır.kurgu’yu burada tam karşılığı olmasada burda montaj olarak algılayabilirsin.tabi bunlar senin için ne ifade ediyo ki bunları daha once de söyledim ben boş boş konuşuyorum işte.
Bullet-time: Gerzek bullet-time!!! Gerzek şeklinde bir sıfatla geçiştireceğine şurasını beğenmedim deseydin bari. Ne’si gerzek?? diye sorulduğunda eminim gak-guk edersin.Oyuna görsellikten başka ne katıyormuş? Ne katacaktı peki ? ne katmasını bekliyordun? Daha once hangi oyunda gördün de kıyaslama yapıp yenilik olmadığını,beğenmediini beyan ediyorsun.Bullet time fikrinin esinlenildiği matrix filminin kendi oyunundaki bullet time (focus) modu bile bunun kadar başarılı değil.Sen hiç Chow Yun Fat in oynadığı John Woo filmlerini sevrettin mi? Amcam o filmlerde iki elinde tabancayla birlikte (çok da yakışır eline tabanca) yavaş çekim yerden yere atlayarak ateş ederdi ve ben günün birinde bir ekşın oyununda sadece nişangah ile ilerleyip önüme gele sıkmak,eğilmek,zıplamak,kapı açıp kapamak ,silah doldurmak dışında değişik atraksiyonlara girebildiğimi.görünce üzülmedim.Filmlerden de hastası olduğum bu hareketi pardon ezikliği sanal alemde yapma imkanı sunan remedy’e teşekkürü borç bilirim..Ben ve birçok ekşın sever.Bu ezikliklerin (sadece bullet time değil,diğer bahsettiklerim de var) başarısını gören ve milyon dolarlar karşılığındaoyun dahilindeki bu eziklikleri zimmetine geçiren Rockstar Games,Take Two Interactive’i takdir falan etmem anca yüzlerine tükürürüm.Ezik olğlu ezikler… Ezik GTA 3 (eziklik diyo yaa!)Eminim bu entertainment devleri de senin gibi düşünüp half-life 2 başta olmak üzere bir çok iddialı aksiyon oyununun aynı tarihte (sonbahar 2003) çıkmasını satamayacaklarını göze alarak çıkmışlardır.Bu durumda beni değil git onları fırçala…(satamayacaksınız ulan!) Oyunun zorluk dercecesinden söze etmeyi unutmuşum,hatırlattığın için eyvalllah..en zor derece yanlış hatırlamıyorsam “n.y. minute” tü.Daha az painkiller ve daha az cephaneyle beni en basit dereceye nazaran hayli zorladı,tatmin etti..yakın mesafeden öldürememe akabinde öldürülme gibi “bug”lar her oyunda olan şeyler bunun zorluk derecesiyle pek bir alakası yok.(adamların diğer zorluk derecelerine gore daha zor öldükleri doğru ama).Oyunu silene kadar bu tür hataları düzelten resmi yamalar var onları çekebilirdin.Bu “bug” ımsı durumlar klasik (!) saydığın mohaa da da ( ve bir çok oyunda da) mevcut.Ben de mohaa da enseye adamın dibinden nokta vuruşlarına karşın mermi manyağı yapıldığımı yada adamın doğruttuğu silahın saydammışım gibi içimden geçtiğini hatırlıyorum.Bunlar oyunun akışı sırasında motorda ,texturelarda meydana gelebilecek anomaliler.Sabit sorun olsa o zaman bırak oyunu silmeyi “ulan bu kadar sene bekledik şu zırvalığa bak diyerek” cd yi kırsan bile mübahtır.Pompalıyla yakın mesafeden öldürmedim diye oyun silenin,mohaa da yada 3d fps lerde duvar kapı gibi cisimlerin için gözüken dışarıya taşmış insan,obje, düşman asker,zebani vs.. uzantılarını dörünce de oyunu silmesi,hatta bu mantıkla windows’ taki salak hata mesajlarını da affetmemesi gerekir.Oyun 2 saatte bitmez,onu külahıma anlat,göz var nizam var.Oyunlarla ilk max payne sayesinde değil,max payne sayesinde oyunlarda “uzun zaman” sonra ilklerle tanıştım.Hayatımda oyunlarla ilk tanışmam senin embriyo olduğun dönemlerine denk geliyo.
Ödüllere ve Satış miktarı – Çıkış tarihi meselesi:
Oyun kriz dönemlerinde çıkmış,ilaç gibi gelmiş,etrafında ona rakip tarzda oyunlar yokmuş..bu çok satmış.bu sığ görüşleri yinelemekteki ısrarın nedir senin?Ödüllerin çıkış tarihini müteakip verilmediğini sen de biliyorsun.Daha detaya inelim.Max Payne 24 temmuzda çıktı.ödüller en az 8 ay sonra verildi.Bu sürecte senin klasiğin mohaa gibi bir çok oyunla raekabet etti.(hatırladıklarım:clive barker’s undying, serius sam:the first encounter, operation flashpoint: cold war crisis ,alien versus predator 2 daha gider bu…) Meydanı boş bulup ta toplmadı ödülleri(bana isim ver deme istesem bilimum searchh engine den 2002 best action game awards ,runners-up , nominees vs şeklinde aratırım çok basit iş.Önemli olan senin m.p. nin çıkış zamanında güçlü rakipleri olsa da ödül almasada kayda değer satış yapabileceğini idrak etmendir.) Şimdi senin olmasını istediğin gibi varsayımlar yapalım.Max Pane ile eş zamanlı ona ciddi rakip olabilicek oyunlar çıksaydı.Max Payne satmazdı diyosun.En basit düşünce şekliyle sen action seven insanların zevkini ezbere mi biliyorsun ki max payne e rağbet etmeyceklerini söylüyorsun. Şöyle düşün bir markettesin cola alacaksın reyonda 2 cola var pepsi ile coca cola farzet ki ikisininde tadını bilmiyorsun ama reklamlardan haklarındaki speküslasyonlardan ikisininde iddialı olduğunu biliyorsun.Sen ikisini de denemeden ikisi hakında en sağlıklı bir biçimde nasıl karar verebilirsin ki? Şimdi market yerine oyun mağazası,reyondakileri pepsi ve coca cola yerine max payne ile mohaa gibi düşün.iki oyun hakında da birinin 5 sene beklenmesi diğerinin de eagames tarafından yapılmış bir fps olması dışında bir şey bilmediğini farzet.iki oyundan herhangi birine bakıp aha bu satap bu satmaz diyebilir misin?Alırsın ikisini de denersin öyle karara verirsin oyun hakkında kaldki oyun pazarı bu iki oyun ile de sıırlı değil tüketici ikisini birlikte alır ,almaz teker teker alır sonuç olarak tüketicinin evinde mutlaka alternatif oyun bulunacaktır.o zamanın şartalarıyla max payne uzun süredir beklenen bir oyun olduğu ve trailerdaki ilgi çekici görüntüleriyle reklamını yapmış ve daha cazibeli gözüktüğü için şansı diğerlerinden daha fazlaydı.dünya nüfusunun 5 te 1 biligisyar oyunları oynadığını ,bunların %30 unun action sever ve bu %30 luk kısmın da %50 sinin önyargısız bir biçimde oyunu alıp denemek istediğini eleştirisini öyle yapmak istediğini farzedelim.bu bile oldukça büyük bir rakama denk geldiğinden oyunun satmaması imkansız hele hele oyun çıktıktan iki sene sonra sanki istatistikleri önceden kestirebiliyormuş gibi işöyle,böyle olsaydı satmazdı düşüncesi abesle iştigaldir.(sen bu oyunları oyna haklarında fikir edin üzerinden uzun sure geçsin sonra bunlar max payne zamanında çıksalardı max payne satmazdı de,bu ne tutarsızlık ne mantıksızlıktır.) yapımcılar oyunu piyasaya sürerken yaptıkları masrafı a denk değerde minimum satış geliri hedeflerler,bu geliri sağlamazlarsa o zaman yanarlar.Son bir şey daha satış miktarı -çıkış tarihi ilişkisini bu kadar yüzeysel bakıp geçemezsin.Satış mikatarında 1-2 aylık bir zaman dilimine değil en az bir senelik zaman dilimi önemlidir.bunun grafiği çok türlü olabilir.1-2 aylık satışı veya ilk çıktığındaki satışı değil en az 1 senelik döneme tekabül eden satış miktarı önemlidir. Bu sure içinde hedefledikleri başarıyı yakalamarı önemlidir. 2 sene geçti max payne; uygun motoru sayesinde yenilenen modları ,ve yüksek oynanilirliğiyle hala arzı yapılan bir ürün.
Söyleyeceklerim bu kadar,artı sana cevap yazmaktanda basit fikirlerini çürütmekten de baygınlık geldi..Taş atıyosun önüne düşüyo.git biraz vizyon sahibi ol sonra gel tartış. Bu aşamadan sonraki her türlü yazışma gidierek sidik yarışı na dönecektir ben burada oyun hakkındaki son gelişmeleri sıralmaya devam edecem.Ayrıca Mohaa nın yeni ek paketi,half life 2 ,max payne 2, aksilikler olmazsa aynı zamanlarda çıkacak (hatta doom 3 için kasım 2003 deniyor) o zaman satıp satmayacağını görürsün.
|
Rappier |
İletim - 16/07/2003 : 17:35:20 Sen bu şekilde baktıksan sonra sana anlatabileceğim hiçbir şey yok. Öncelikle Wolfenstein yada Mahoo bu oyunla aynı tür değil tamamda bu oyunla eş zamanlı çıksalardı kesinlikle Max PAyne satmazdı. Ayrıca o Bullet-Time dediğin gerzekliği öve öve bitiremeyen sizler o olaydan ne anladınız ben daha bunun cevabını bulabilmiş değilim. Basit hikayeye karşı salam kurgu türünden renkli cümlelerle oyundaki eziklikleri kapatamazsın. Senin oyunun güzel yanları diye saydığın şeylerin hepsi aslında oyunun eksileri. Ama bunu anlamak için insanın biraz daha fazla oyun oynaması ve daha çok seçenek görmesi gerekir bu açıdan sizlere hak vermemek elde değil. Birçok insan bilgisayar oyunlarını Max Payne ile tanıdı ve tabiiki bu oyun büyük bir çoğunluğuna mükemmel geldi. Bu oyundaki zorluk derecesi hakkında birşeyler yazmamış olman gerçekten kötü olmuş. En azından senin fikirlerinide almış olurduk. Sanırım bunu yazmamış olmandaki neden savunulacak fazla bir yanının olmayışıdır. Bilemiyorum bu oyunu en zorda oynadınmı? Eğer oyun varsa oynada ne demek istediğimi gör. Birde oyunun kısalığı konusunda insanlar severek oynamış o yüzden 6 saatte bitmiş türünden gerçekle alakası olmayan şeyler söylemişsin. Tabiiki olay böyle değil. Ben kendi yaşadığımı anlatayım. Oyunu aldığımda boş iki günüm vardı ve yapacak birşeyimde yoktu. Oyuna başladım 3 saat falan oynadım. Oyun iyimiş lam bu ilerleyişle giderse beni baya oyalar dedim )) Bundan 2 saat sonra oyun bitti ve ben belki zorluk seviyesiyle oynarsam farklı birşeyler görürüm diye tekrar başladım. İlk adama gayet rahat bir şekilde pompalıyla 1.5 metreden giriştim. Adam düştü, kalktı ve beni öldürdü o anda oyunu sildim.
Oyunların ödüllerini veren kişilerden falan bahsetmişsin, ben o dediklerinin çoğunluğunu tanımam ve oynadığım oyunlarda kimsenin tavsiyesinede bakmam. Ama ödül konusunda bildiğim tek şey ödüllerin uzmanlardan çok kitlelerin tercihlerine göre verildiğidir. Kitlelerde tercihleri yaparken eldeki en iyiyi seçmeye çalışırlar. O zaman eldeki en iyi oyun buydu benim bunada lafım yok ama başka bir seçim hakkının olmadığı ortamda seçilen iyimidir? bunun cevabınızı kendi içerinizde vermenizi istiyorum. Bir önceki yazımın başında oyunla aynı tarihte çıkmış aynı türden sağlam bir oyun ismi ver demiştim şişirilmiş kaflarla olayı geçiştirmişsin. Ama bu şekilde şişirerekte bir yere varamazsın. Bana isim verki bende tamam ya bu arkadaş haklıymış diyeyim. Ama sanırım bunu yapamazsın çünkü böyle bir oyun yok ((
Ödüllerin veriliş tarihleriyle ilgili birşeylede söylemek isterim. Oyunlara ödüller yıllık olarak verilir ve Max Payne ağustos gibi çıkmıştı. Bu tarihten önce oyun piyasası tam bir kriz içerindeydi. Bu oyun piyasaya taze kan getirdi ve yeni, hepsinden önemlisi kesinlikle daha iyi oyunlar çıkana kadar parsayı topladı. Bunları kabul etmekte bir sorun yok. Çünkü gerçekler bunlar. Bu gerçekler ışığından sen daha hala harika oyun diyorsanda benim senin zevkine diyebileceğim birşey yok. Sadece senin tavsiye edeceğin oyunu alırken iki kere düşünürüm o kadar )) |
|
|
|