|
Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
wolverine |
İletim - 28/09/2005 : 17:25:20 arkadaşlar haberi gaztede gördüm şok oldum sizlerle paylaşmak istedim: Dünyanın en ünlü strateji oyunu Civilization'ın (Medeniyet) son versiyonunda 'tarihin en büyük 18 medeniyeti' arasında Türkler'e yer verilmedi. Tepkiler büyüyünce Ermeni lobisine rağmen Türkler'in oyuna eklenebileceği açıklandı 28.09.2005
Bilgisayar tutkunları tarafından gelmiş geçmiş en iyi strateji oyunlarından biri olarak kabul edilen Civilization'ın (Medeniyet)Türk hayranları, oyunun 4'üncü versiyonunun çıkmasına günler kala üretici firmadan gelen açıklamayla hayal kırıklığına uğradı. Oyun içerisindeki 18 medeniyetten birini "tarih öncesinden alıp dünyanın hakimi yapma" amacına dayanan Civilization'un üreticisi Fraxis, bir önceki versiyonda yer almasına rağmen Türk medeniyetini oyundan çıkardıklarını duyurdu.
Mesaj yağdırdılar Bu haberin üzerine Türk oyuncular oyunun tartışma sitesini protesto yağmuruna tuttu. "Arap, Aztek, Mali gibi uygarlıkların bulunduğu oyunda tarihin en büyük medeniyetlerini kurmuş Türkler'in yer almaması utançtır" yorumları üzerine devreye Ermeni ve Rum lobisi girdi. Oyunun tartışma platformu adeta Türkiye karşıtları ile Türkler arasında savaşa sahne oldu. Sonunda yetkililer konunun amacının dışına çıktığını belirterek sayfayı kapattı. Fraxis'e yakın kaynaklar önümüzdeki yıl piyasaya çıkacak olan genişleme paketinde Türkler'in de oyuna dahil edileceğini belirtiyor.
4 milyon adet sattı Bir önceki versiyonu 4 milyon satarak rekor kıran Civilization'un hayran sitesinde yapılan ankette katılımcıların yüzde 41'i "Oyuna Türkler de girsin" derken, yüzde 40'lık kesim "hayır" oyu kullandı. Oyunda Araplar'ın liderliğini yapan Selahattin Eyyubi'nin yüzünün ise kasten Usame Bin Ladin'e benzetildiği öne sürüldü.
|
5 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
bombula |
İletim - 04/10/2005 : 23:26:25 alıntı: wolverine tarafından yazılan:
doğrusu ben civ hiç oynamadım haberide haberiniz olsun diye yazdım ama gazetede baş sayfada yazmışlardı bunu ara sayfalardada değil
Oynama zati...İşe yaramaz bi oyundur  |
wolverine |
İletim - 04/10/2005 : 16:47:57 doğrusu ben civ hiç oynamadım haberide haberiniz olsun diye yazdım ama gazetede baş sayfada yazmışlardı bunu ara sayfalardada değil |
HASSOOO |
İletim - 04/10/2005 : 14:41:04 Avaris hocam doğru söylüyor... Türkler CivII'de de 50 küsür medeniyetin (sanırım Romanya bile vardı) yer aldığı bir versiyonunda vardı.. Adamlar normalde de koymuyorlardı zaten. |
bombula |
İletim - 03/10/2005 : 19:55:35 Walla ava diyosa dogrudur.Kardeşimden sonra civ manyagı bı onu bılıyom :) |
Avaris |
İletim - 03/10/2005 : 01:14:58 Saçma sapan gazete haberleri. Sansasyon peşinde...
Tepkiler büyüyünce Ermeni lobisine rağmen Türkler'in oyuna eklenebileceği açıklandı
Nerede bu açıklama? Herhangi bir resmi sitede göremedim ben? (Ayrıca ne ermenisi, ne lobisi?)
Civilization'un üreticisi Fraxis, bir önceki versiyonda yer almasına rağmen Türk medeniyetini oyundan çıkardıklarını duyurdu.
Salakça ve yanlış bir gazete haberi daha! Türkler (daha doğrusu Osmanlılar) bir önceki Civ oyununda bir eklenti paketi gelene kadar YOKTU. Civ4 için de muhtemelen aynı şey olacak. Bu basitçe pazarlama stratejisidir. Civ4, 50 medeniyetle de piyasaya sürülebilir elbette ama bunun yerine 18 şimdi, kalanı parça parça eklenti paketleri ile piyasaya sürmek daha uygun bir stratejidir.
Bu haberin üzerine Türk oyuncular oyunun tartışma sitesini protesto yağmuruna tuttu.
Buradan sonra biraz afalladım. Civ'in benim bilmediğim bir tartışma sitesi mi vardı diye epey bir arandım ama bulamadım, çünkü yoktu. Haberi yapan zeki insanlar muhtemelen CivFanatics gibi bir yere atıfta bulunuyorlardı.
"Arap, Aztek, Mali gibi uygarlıkların bulunduğu oyunda tarihin en büyük medeniyetlerini kurmuş Türkler'in yer almaması utançtır" yorumları üzerine devreye Ermeni ve Rum lobisi girdi. Oyunun tartışma platformu adeta Türkiye karşıtları ile Türkler arasında savaşa sahne oldu. Sonunda yetkililer konunun amacının dışına çıktığını belirterek sayfayı kapattı.
Burası daha büyük bir ipucu. CivFanatics forumlarında benzer bir konuya rastlayabiliyorsunuz. (CivFanatics, Firaxis'den bağımsız bir site!) Ermeni ve Rum lobileri de forumdaki birkaç standart kullanıcı oluyor bu durumda. |
|
|
|