|
Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
RandomHero |
İletim - 15/03/2004 : 01:31:34 Ben 2,5 senesi oyun programlama olmak uzere 5 yildir programlama yapmaktayim. Ve son zamanlarda ugrastigim tek konu neredeyse oyun programlama oldu.
Oncelikle oyun yapimi hakkinda bir cok merkli insanin bulundugunu ve bu konu hakkinda biseler yapiklmaya calisildigini gordugum icin gercekten mutluyum.
Fakat genede forumicindeki bu isin para getirmeyecegi, bu isin is olamdigi, korsanin yapilan oyunu yiyip bitirecegi hakkinda okudugum yazilara uzulmedim degil...
Oyun programlama baska konular üzerine programlar yazmaktan baya farklı ve baya değişik birşey. Bir kere kişisel hazzın hat safhada olduğu, fakat bunun yaninda fiziksel ve beyinsel olarak yipratan ve yoran bir dal. Çünkü gerçekten zor problemlerle, çok zor işlerle muhattap oluyorsunuz. Oyun programlama, kişinin önündeki bilgisayarin sinirarini zorlamas gibi birşey. Ekstrem programlama da diyebiliriz bi nevi. Tabi deiyorum ki diğer programları yazmak çok kolay ok basit... programlama başlı başına zaten zor bir iş bunu öncelikle bu işle uğraşmak isteyenler göze almalı. Fakat öğrenildikten sonra asla bırakılamıyacak bir alışkanlık gibi. Gerçekten zevkli bir iş. Fakat dediğim gibi oyun programlama ise bunu bir adım daha ötesi.
Oyun programlamayi ogrenmek ve bu konu üzerine çalışmak isteyen kimse gerçekten araştırmayı yeni şeyler öğrenmeyi sevmeli. Ve gerçekten sabırlı olmalı. Yeri geldiği zaman bireyi yapmak saatleri-günleri alsa bile bundan bıkmamalı sabretmelidir. Çünkü sonuta elde edeceği şey gerçekten tüm bu sabretmelere değecek birşey olacaktır.
Türkiye oyun programlama konusunda gerçekten inanılmaz geri durumda. Bu konu üzerinde çalışan bir avuç insan herşeye rağmen birşeyler yapmaya, Türkiye'ye bu sektörü oturtmaya çalışmaktadır. Oyun programlamayıp oynayan kimselerin bu sektörün Türkiye'de oluşması üzerindeki etkileri en az oyunu programlayanlar kadar çok. Çünkü oyun oynayanlar hem Türkçe ve kaliiteli oyunların çıkmasını isteyip hemde gidip tüm bu işlerin emek,zaman ve paraya mal olduğunu bildiği halde kopyasını almaktadırlar. Yabancı oyunlaın satışı Türkiye'de gerçekten yüksek bunu kabul ediyorum. Fakat piyasaya çıkacak Türk yapımı bir oyunun da 35$-40$ a satılacağını düşünmekte çok saçma. Çünkü bu oyunları yapan insanlar zaten etrafta daha sonra bu oyunları oynayacak insanların içinden çıkmadırlar. Zaten onlarda oyun oynayacak insanların bu orjinal oyun fiyatları hakkında nasıl zor duumda olduklarını bilmektedirler. Bu sebepten dolayı çıkacak bir oyun yabancı oyun fiyatlarına (ki bu fiyatlar yurt dışında bile şişirlmiş fiyatardır, Türkiye'de daha da şişmektedir) nazaran gerçekten ucuz olacaktır. 9-10 milyona oorjinal Türk yapımı bir oyun almayı mı tercih edersiniz yoksa 3-4 milyona korsandan alıp yabancıların yaptığı oyunları oynamayı mı? Eminim piyasaya çıkacak ilk Türk oyunu hemen Kadıköy'de, Tahtakale^de ve birçok yerde tezgahlardaki yerlerini alacak ve korsan satıcıların gözdesi olacaktır. Bunun karşısında oyun oynayan kitlenin daha bilinçli olması gerekmekte. Son senelerde oyun oynayan kitlenin çoğalması ve oyun kütürünün ârtmasıyla Türkiye'deki oyunc kitlenin bilinçlendiğine inanmaktayım. Ve Türk oyun programcılarının çabalarını korsandan bu emekleri alarak harcamicaklarına inanmaktayım.
Oyun programlamanın nasılına gelince; öncelikle oyun programlayabilmek için sminden de anlaşılabilineceği gibi programlamayı bilmek gerekmektedir. Piysada programlama bilmeden oyun yapma programları dolaşmakta fakat bunlarla yapılmış oyunlar sadece hazır olan bir oyun motoru üzerine oyun dizayn etmekten öteye geçmemektedir. Öncelikle size önerim global oyun programlama dünyasında en çok kabul görmüş ve en çok kullanılan dil olan C++ ı öğrenmeniz. Dünya piyasasında oyunlar genel olarak C/C++ ve Assembly kullanılarak yazılmaktadır. Bunun dışında mesela son zamanlarda DarkBasic isimli bir dil oluştu. Bu dil tamameen Basic dilinin üzerine yazılmış ve oyun programlamaya yönelik olarak modifiye edilmiştir.Şu an çok çok yeni olan bu dil zamanla gelişmektedir. Şu an performans açısından çok fazla tatminkar olmasada ileride belki zamanla çok daha iyi yerlere gelebilir. Ayrıca Java nın da 3D programlama özellikleri çıkmaya başladı. Bunun yanında Microsoft .NET proesi dahilinde çok nem verdiği C# dilinde DirectX desteği vermeye başladı (C# yapı olarak Java diline çok benzemekte. Java ya tanıdık olan kimselerin C# öğrenmesi gerçekten çok kolay olacaktır). VisualBasic le de yapılabilinecek şeyler bulunmakadır, fakat şu da unutulmamalıdır.Her dil her konuda aaynı güçte değildir. VB nin güçlü olduğuu noktalarda C/C++ yetersiz kalabilir.Java'nın güçlü olduğu bir yerde C# yetersiz kalabilir. Bu yüzden neden şu dilde yazılmıyor, neden bu dilde yazamicakmışım gibi yorumlar gerçekten gereksiz. Cümlemin başında da söylediğim gibi evrensel olarak oyun programlama iççin en fazla kabul görmüş diller C/C++ dır, ve en büyük destekler bu diller üzerinde bulnmaktadır.
Bunun yanında grafiksel programlama için en çok kabul görmüş ve en gelişmiş 2 API, 2 teknooloji olan OpenGL <www.opengl.org> veya DirectX öğrenilmelidir. BU iki API ninde birbirinden üstün yanları bulunmaktadır. OpenGL open source yai kaynak kodları açık bir projedir, ve grafik programlamaya gönül vermiş kişiler tarafından yaratılmış ve geliştirilmiştir. OpenGL in en büyük özelliği platforma bağlı olmamasıdır. Ynai Linuz altında da OpenGL tabanlı progrmalar ve oyunlar yazabilirsiniz. DirectX için bu geçerli değildir. Piyasada bulunan pek çok ünlü oyun OpenGL teknolojisini kullanmaktatdır. DirectX ise Microsoft'un oyun piyasasında söz sahibi olabilmek ve PC platformnda Windows tabanına yönelik oyunların yapımınına artmasını istemesinden dolayı çıkarttığı güçlü bir API dir. Bu API leri öğrenmek gerçekten özveri ve vakit isteyen şeylerdir. Belki başta göz korkutucu gelebilir fakat öğrenme safhası geçtikten sonra işin eğlenceli kısmı balamakta.
Çok uzun yazdım... Umarım biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir. Bu konuda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışrım isteyenlere. Ben de ben süper programcıyım iddalarında değilim. Sadece bildiklerimi sizlerle de palaşabilmekistedim. Herkese iyi oyunlar  |
5 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
RandomHero |
İletim - 18/07/2004 : 20:50:02 Ayrıca şunuda belirtmekte fayda görüyorum. Oyun yapmak gerçekten çok emek ve çalışma isteyen birşey. Untima, Quake 3 gibi oyunların motorlarını yazmak askeri simulasyonlar yazmaktan inanın kat kat daha zor. Hatta en zor programlama branşalrından biri. hatta en zoru desem yalan olmaz. Ayrıca oyun programlama takım çalışması gerektirecek büyük bir proje. Senaryo, grafik programlama, ses programlama, yapay zeka, network programlama vs. gibi birçok alt dal içermekte. Yani tek kişilik bir iş değil gerçekten; gerçekçi olmakta fayda var. Her oyun yapacağım diyen kimse oyun yapabilecek değil. Ama kesinlikle bunun için çalışmalı ve en iyi olduğunuz alanları belirlemelisiniz. Mesela en basitinden minik bir arazi motoru yazmaya çalışın DirectX te. sonra buna bşr kamera düzeneği yerleştirmeye çalışın. Sonra 3DSMAX çıktısı olan .x dosyalarını çalıştırmayı öğrenmeye çalışın. BHöyle ufak işler yapmak size vakit kaybettirmez; tecrüe kazandırır. Asıl ben bunlarla uğraşmam oyun programlicak direkt diye düşünmek size vakit kaybettirir. Ufak şeyler yapmaktan çekinmeyin. Yazdığınız programlara ufak eklentiler yapın. Aklınıza gelen birşeyi nası yaoacağınızı bilmeseniz bile yapmaya çalışın. İnternet inanılmaz büyük bir bilgi denizi. İstemediğiniz kadar bilgiyi burdan temin edebilirsiniz. Mesela 3D bir kutu yapmayı öğrendiniz. Şimdi bu kutuya texture kaplamaya çalışın. Onu yapınca her yüzeyini farklı texture la kaplamaya çalışın. Onu da yapınca bu kutuyu mouse la döndürmeye çalışın. böyle ufak eklentiler yaparak inanılmaz şaşırtıcı derecede bilgi sahibi olacağınızı bilmenizi isterim. Eğer 3D grafik programcısı olacaksanız;Computer Graphics konusunda kitaplar okuyun; bu işler nasıl dönüyor öğrenmeye çalışın. DirectX, OpenGL arkada neler yapıyor öğrenmeye çabalayın. Yapay zekacı olmak isteyenler; tic toc toe dan başlayarak basit oyunlar için yapay zeka yazın. adım adım işlerin nasıl yürüdüğünü öğrenmeye çalışın. Umarım şu anda bu ayzyı okuyan birçok kişi ileride bu işlerin içinde profesyönelce uğraşıyor olur. Kendinize iyi bakın... |
RandomHero |
İletim - 18/07/2004 : 20:35:32 İnşallah; eğer herkes bişeler yapmaya çabalarsa elbet çok güzel şeyler olacağına inanıyorum. Şu an PUSU gayet güzel gidiyor gördüğüm kadarıyla yakın zamanda onu göreceğiz sanırım raflarda. Senelerin verdiği uğraşın sonucu bence gayet güzel olacaktır. Şu anda PUSU ekibi Yoğurt Teknolojileri isimli bir firmayla ortak çalışmaktalar. Gerçekten çok güzel bir ortaklık olduğuna inanıyorum. Yani oyun doğru kimselerin elinde olacak ve yanlış ellere feda olmayacak kesinlikle. Birde Mevlüt Dinç yeni bir firma kurdu SOBEE isimli ve onlarda İstanbulda geçen bir MMORPG oyun üzerinde çalışıyorlar AKTOR motorunu kullanarak. Umarım o da biran önce iyi sonuçlanır. |
CrAzY_IVAN |
İletim - 18/07/2004 : 16:42:25 Türk oyunları çıktı da biz kopyasını mı aldık be yav? Keşke çıksa da bol bol, orijinallerini elimizden geldiğince alsak. Kaldı ki dediğin gibi 10Milyon TL. gibi bir fiyattan satılırsa, kopyasını zaten yapmazlar, yapamazlar, çünkü sanırım yapacaklarına değmez, paralarını kurtaramazlar... Umarım senin gibi bilgili kişiler artar da, Türk oyun sektöründe gelişmeler görürüz kısa sürede... A bu arada PUSU'dan haberi olan var mı? |
|KRONDOR| |
İletim - 18/07/2004 : 14:59:31 Yazdığın şeylerin konuyla alakası nedir? Mesajlarınızı uygun yerlere yazın. Boşuna açmadık o bölümleri. |
BaBaNiZ |
İletim - 18/07/2004 : 14:27:08 counter stri-ke botlu oluyor ama half-life botlu olmuyor bizim bilgisayarda bana söyleyin ben yapam lütfen hem güzel oluyor hemde insanin cani****ilmiyor yada internet adresini verin bende ayarliyam ve bizim half-life da botlu olsun neden olmuyor nasil yapacam acaba bana söyleseniz cok memnun olurum elbet birgün bende bir tane oyun yapacam ama ne zaman onu allahtan baska kimse bilmiyor ama isallah bende size bir gün yardimci olacam ama onuda tek ama tek allahtan baska kimse bilmez ama size söz veriyorum elbet bir gün bende yardim edecem sizlere hadi kendinize iyi bakin ve benim emaiLe mesaj atin nasil yapacagimi bende yapam lütfen ama lütfen mesaj atin hadi görüsürüz byeesss kendine cok ama cok iyi bak hadi sizleri seviyorum ben sizlere güveniyorum byes:BaBaNiZ |
|
|
|