Senaryo kısmı “Act 1” olarak geçiyor ve tamamlanınca oyun da bitiyor dediğim gibi. Baştan sona, asıl oyunun keyfini kaçıracak spoiler neredeyse hiç almıyorsunuz ufak tefek şeyler hariç. Beklenildiği gibi, diyaloglar az ama aksiyon bol. Senaryo sıkmıyor, akıcı şekilde ilerliyor. Tipik “Şehirden görev al, tamamla ve geri ver” şeklindeki Diablo mantığı devam ediyor. Yan görevler ise daha çok bonus şeklinde karşımıza çıkıyor, yapmanız zorunlu değil.

Başlarken 5 farklı sınıf çıkıyor karşımıza: Barbarian, Demon Hunter, Monk, Witch Doctor ve Wizard. Barbarian zaten artık Diablo adıyla özdeşleşti, strength kullanan tek sınıf bu. Tipik bir warrior ve kaba kuvvetle savaşıyor. Demon Hunter da okçu sınıfımız, Monk ise rogue – warrior karışımı bir şey. Her ikisi de dexterity statlarını kullanıyor, her ikisi de çok hızlı hareket ediyor. Witch Doctor ve Wizard, intelligence ağırlıklı, büyücü karakterler. Maalesef yeni Diablo’da Necromancer bulunmuyor. Üzülmeyin ama hemen, yerini Witch Doctor almış bile. Afrika kabile reisi tipli bu karakter etrafında minionlar çıkartabiliyor, zehirli oklar atıp büyüler kullanabiliyor. Wizard ise bildiğimiz, sevdiğimiz Sorceress işte. Ben bir RPG’ye başlarken, klasik olarak büyü sınıfı karakterler seçtiğimden aynı tercihimi Diablo 3’de de kullandım ve Wizard ile başladım. Ama emin olun her sınıfın zevki ayrı, her birinin denenmesi gerekiyor. Yine de Blizzard neden isim değişikliği politikasına gitmiş, neden az sınıf eklemiş onu anlayamadım açıkçası.

Diablo 3’de her sınıf skill kullanmak için mana istemiyor. Farklı isimler verilmiş ve sadece Witch Doctor’da klasik mana kullanıyoruz. Örneğin; Wizard arcane power, Barbarian fury gerektiriyor ama temelinde hepsi aynı kapıya çıkıyor. Oyunun skill ve stat sisteminde ise hiç de hoşuma gitmeyen değişiklikler gördüm. Öncelikle bildiğimiz skill ağacı sistemi uçup gitmiş. Hatırlarsanız Diablo 2’de büyüler kategorilere ayrılır, misal büyücü için; ateş, buz, elektrik şeklinde ayrılırlardı. Biz de istediğimizi seçerdik. Artık aktif skiller (mouse ve klavye ile kullanılan) ve pasif skiller olarak ayrılmışlar. Belli seviyeye eriştikçe otomatik olarak kullanıma sunuluyorlar. Biz açıp istediğimizi seçemiyoruz kısacası. Aynı özgürlüğü kısıtlayıcı durum statlarda da geçerli. Artık MMORPG’lerde yaygınlaştı ya hani otomatik verilme durumu, Blizzard Diablo 3’e de koyuvermiş. İyi de ben skillerimi, statlarımı seçemedikten sonra karakterimi nasıl özelleştirebilirim? Belki hybrid bir karakter yaratmak istiyorum, kendi tarzımla? Casual oyuncular için iyi gözükebilir, zaman kaybını önleyen bir özellik ama Diablo oynayanlar zaten oyunun üzerinde uğraşacak adamlar. O yüzden eshefle kınıyorum Blizzard’ı oyuncuları hazıra ittikleri için.

Gelelim oynanışa ve temel dinamiklere. Bu konuda bildiğimiz yapı üstüne konularak ilerletillmiş. Mouse ile hem kontrolleri sağlayıp, hem savaşabiliyoruz. Savaşlar çok akıcı geçiyor ve achievement’larla destekleniyor. Hatta artık comboların da işlevi arttırılmış ve buna göre bonus exp puanı kazanılıyor. Örneğin; 10 düşmanı aynı anda öldürünce atıyorsunuz cebe fazladan tecrübe puanlarını.

redirect i dreamed my wife cheated on me how do i know if my wife has cheated
go women who love to cheat my wife cheated
types of women who cheat cheat on husband reasons why women cheat on their husbands