bu oyun gayet ii ama turn base i sevmeniz lasım tahminimce civilization III ü oynadınız bu oyun onun daha ii grafik özellikleri eklenmiş şekli diyebiliriz ama oyunda gayet ii diyebileceğiniz değişiklikler var tabi bunları oynarken sizede fark edersiniz (eğer önceki oyunları oynadıysanız) gayet ii bir çalışma olmuş ama eğer turn base oyunlarda bana dünya yetmiyor diyorsan Star Wars Emripe at War geliyor ve sana 20 gezegenlik bir harita sunuyor tercih sizin
Oyunu oynamadım ama Civilization gerçek kimliğini bulmuş şeklinde yorumlar yapanlar var. Hem de güvenilir bir kaynak söylüyor bunu :) (Avaris değil ama :))
Açıkçası Civ'de grafik beni pek etkilemiyor. Civilization'ın diplomaside bazı sorunları vardı. Mesela binlerce yıl geçse de bir hatanızı asla unutmuyordu rakibiniz. Stratejik çıkarlarını hesaplamada da eksikleri vardı CPU'nun; mesela sınır komşum; petrolde ve bir kaç madende daha bana bağlı; ben ondan daha güçlüyüm ama başka bir kıtada cereyan eden ve onu hiç ilgilendirmeyen bir savaş dolayısıyla (herhangi bir pakt olmadan) bana savaş açabiliyordu.
Yine, anlaşmaların ömrünü önceden belirleyemiyorduk. 20 turm standart süre vardı ve bu limiti düşüremiyor çıkaramıyorduk.
Aynı şekilde askeri birimleri de satamıyorduk. Tank üretme tekniğine sahip olmayan bir ülke tank alamıyordu.
Sınırdışı etme de bir çok hataya sahipti. Mesela bir ülke sınırlarını geçmek istiyorsanız; ülkenin karşı sınırına yaklaşırsanız; sınır dışı edilince 4-5 turn'de gideceğiniz mesafeyi bir turn'de katederek sınırın ötesine atılıyordunuz.
ICBM'lerin etkisi yeterince güçlü değildi.
Bunlar benim sevmediğim özelliklerden aklımda kalanlar; Conquest paketini oynamadım; fakat PTW'yi çok oynadım. CivIV oynamadım daha, almadım, yok. Avaris hocamın yorumlarını hala bekliyorum ;) Tabii bu sorunların düzelip düzelmediğini de söyleyebilecek olanları =)