AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Genel Konular
 Serbest Bölüm
 PARA VERİLMESİ
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 4

shadowwalker
Seçkin Üye

Turkey
İleti 637

İletim - 22/10/2005 :  23:44:23  Bilgileri Göster  shadowwalker için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
öncelikle sorman gereken soru bayram nedir? bir sözlük vesaire bir kaynağa bakmadan akıl gözüyle bakınca iki tip bayram olduğunu görüyorum. bunlardan ilki dini bayramlar (-ki senin bahsettiğin bayramlar bunlardır), diğeri ise devlet tarafından bir kısmı tatil ilan edilip çalışmak zorunda kalmadığımız bayramlardır :P. bunlarada toptan "diğer bayramlar" diyelim. (niye diğer bayramlar dersen birçok laf söyleyebilirim ama en açık açıklama heralde "deliye hergün bayram" şeklinde eski bir atasözü olur :)).
ikinci olarak sormak gereken soru bayramın amacı nedir? genel olarak bayramlar geçmiş zaman içersinde olan bir olayın hatırlanması (-ki bu tip bayramlar geçen zaman içersinde asıl manasından uzaklaşıp sadece kutlamalara dönüşür bu dönüşüm bazen on yıllar bazen yüzyıllar alabilir ve çok az bir kısmı zamana dayanıp kısa ömürlü insan hafızasında yer tutar. zaten bu genel bir bakış açısı ve bütün dünya üzerinde bayram kavramı düşünüldüğünde geçerlidir ve genellemelerin her zaman istisnası vardır (buda kendi içinde bir genellemedir bu arada)). bazı bayramlar bazı olayların kutlanmasıdır (mesela baharın gelmesi gibi). bazı bayramlar ise sadece bir olayı veya kişiyi onurlandırmak için kutlanır.(bilmemhangi şehrin düşman ihtilalinden kurtulması örneğin.). belki biraz daha düşünsek daha başka bayramlarda buluruz ama bunlar en genelleri ve zaten aradığımız soruya sadece temel oluşturduğu için çokta önemli değil.
üçüncü soru neden hediye verilir? öncelikle bunu bayramdan ayrı düşünelim birine hediye vermenin amacı genel olarak onu mutlu etmektir (kendini affettirmek veya üzerine dikkat çekmek gibi başka motivasyonlarda hediye ile sonuçlanabilir ancak hediye kendi içinde ;en azından kendi kanaatimce; diğer insanı mutlu etmek haricinde bir amaç harici bir neden taşımamlıdır çünkü böyle bir anlam karşılık beklemektir ve başka bir ad vardır bunun için : rüşvet... neyse geçelim bu kısmıda :)). buradan artık bayramlarda çocuklara verilen hediyelere gelelim. (konuyu daha uzun düşünebilirsin istersen daha pek çok şey bulabileceğinden eminim herşeyi söylemeninde bir anlamı yok zaten). burada özellikle hediye lafını kullanmamın nedeni bu hediyenin her zaman para olmamasıdır. mesela köylerde ramazan bayramında şeker dağıtılır (bazılarının şeker bayramı diye adlandırmasının sebebide budur zaten ve bu şeker dağıtılması kendi içinde bayramın anlamıyla birlikte çok daha derin manalar taşır biraz araştırırsan bunlara ulaşabilirsin istersen veya merak edersen bende söyleyebilirim ancak ben söylersem büyük ihtimal daha bir hafta dolmadan unutursun en iyisi kendi yaptığın bir araştırma sonucu neyin ne olduğunu görmendir). kurban bayramında ise genel hediye kurban edilen hayvanların etleridir aslında. çocuklara verilen hediyeler kendi içinde apayrı bir anlam taşır. düşün bir defa bu bayramlarda hediye almasaydın sen büyüdüğün zaman hediye verirmiydin? bu günleri diğer günlerden ne ayırırdı? bu tip şeyler ancak ve ancak bir insan çocuk iken genel gelenekler onlara gösterilerek öğretilir ve böylece gelecek nesillere aktarılır ve bayram amacını tamamlar. burada biraz daha düşünür uzak tarihimize bakarsak (osmanlı dönemine bakarsan -ki bu çok vaktini alacağından ben kısaca bir özet geçeyim). insanlara ödül, kendinden daha büyük bir amaç vermek ve ayrıca insanları genel bir amaç etrafında toplamak ayrıca bunu gelecek nesillere başarılı bir şekilde taşımak olduğunu göreceksin. (bu çok uzun bir konu aslında üşenmesem sayfalar dolusu yazılacak şey var).
genel olarak ve sadece ucundan bucağından sorunun cevabı yukarıdadır; ancak kendi adıma eklemek istediğim birşey var. yanlış devlet politikaları sonucu ne kadar ilginçtirki dini bayramlar artık birer tatil fırsatı haline gelmiştir ve amacının dışına çıkmıştır. devlet büyükleri bu (bence) yanlış yoldan dönmüşler gibi gözüksede bunun sadece düşen iş gücünü dengelemek için yapmış olmaları biraz içimi dağlayan bir konudur.
eğer gerçekten bu yukardaki soruyu laf olsun diye değilde merak ettiğin için sorduysan Mustafa Necati Sepetçioğlunun dünki türkiye dizisi (kilit, kapı, konak diye giden 13+ romandır bu seri tam kaç kitap olduğu aklımda değil) okumanı tavsiye ederim. hem güzel bir dilde yazılmıştır hem öğrenciysen selçuklu,osmanlının yükseliş dönemine kadar olan kısmı hakkında bilmediğin çok fazla birşey kalmaz. bu dizi %90 gerçekler üzerine kurulmuştur çok az bir kurgu vardır ve şu anki bayram kutlamalarımız osmanlıdan miras kaldığından kendi soruna çok daha geniş bir perspektifte cevap bulursun. Tabi unutmamak lazım tarih kazanan tarafından yazılır ve çokça karşı taraf "kötü"dür (bu dizide daha gerçekçi bir bakış açısı olsada yinede kazanan tarafından yazılmıştır -haliyle bütün gerçeği kapsamaz). Roman okumayı seviyorsan seriden hiç sıkılmadan okuyabilirsin bu arada :) neyse benden bu kadar soru her ne kadar kolay gözüksede altında çok daha başka manalar var benim burada söylediklerim ancak bir kısmıdır ve benim anlayabildiğimde büyük ihtimal gerçeğin tamamı değildir :)

The closer you get to the meaning,the sooner you know that you're dreaming...
Sayfanın En Üstüne Git

thakki1
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1577

İletim - 23/10/2005 :  03:34:14  Bilgileri Göster  thakki1 için bir ICQ İletisi Gönder  thakki1'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
yaw shadow öyle bir yazmışsınki uykum geldi valla :)

KIBRIS TÜRKTÜR TÜRK KALACAK, DENKTAŞIN YANINDAYIZ,
MÜNGKE TENGRİYİN KÜÇÜDÜR! KIBRIS TÜRKÜNDÜR

ÇİNDE KIRKBİR ÇERİYLE İHTİLAL YAPAN KİMDİ
PEKİ O USLANMAZ KAN HANGİ BEDENDE ŞİMDİ
ŞÜKÜR Kİ BİZDE TANRIM...

GÖKTE TANRI YERDE BİZ..
YERLE GÖK ARASINDA DİZ KIRIP YURT SALAN BİZ...
TAŞ KIRILIR TUNÇ ERİR!
FAKAT TÜRKLÜK EBEDİDİR...
Sayfanın En Üstüne Git

shadowwalker
Seçkin Üye

Turkey
İleti 637

İletim - 23/10/2005 :  07:40:49  Bilgileri Göster  shadowwalker için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
hakkı hocam felsefe böyle bişey bende felsefe kitaplarını uyku için kullanıyorum ... şimdi dikkat ettimde soruyu biraz fazla ciddiye almışım galiba kaptırıp gitmişim sonuna kadar okuyan varsa helal olsun diyorum

The closer you get to the meaning,the sooner you know that you're dreaming...
Sayfanın En Üstüne Git

ArcHAng3L
Üyeliği Kilitli

Turkey
İleti 0

İletim - 23/10/2005 :  11:05:42  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
İyi geceleer sabah uykumu getirdin shadow Yani gece uyuyamazsam senin mesajını okurum Ayrıca arada enter'a falan bassaydın okunulabilir bir şey olsaydı keşke editle bir okuyalım yarıda kaldım
Sayfanın En Üstüne Git

Erci-e@Hanzo
Üye

Turkey
İleti 476

İletim - 23/10/2005 :  13:49:07  Bilgileri Göster  Erci-e@Hanzo için bir AOL İletisi Gönder  Erci-e@Hanzo için bir ICQ İletisi Gönder  Erci-e@Hanzo'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Erci-e@Hanzo için bir Yahoo! Messenger İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
walla biz öğrenci milletiz param olun ca iki çocuğa veriypom tabii ama bana veren çıkmadı daha ühühühühee!!!!

Server : Cypher
Level : 79
Race : Elemental lord
Name : bL4cKm4GiC
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 4 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.06 Snitz Forums 2000