|
| Yazar |
Konu  |
|
scorpionfa
Seçkin Üye

Turkey
İleti 585 |
|
|
Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468 |
İletim - 02/07/2005 : 23:06:50
|
Hehe.. Sen misin beni gecelerdir uykumdan eden.. Al bu da benden 5 yıldır çözmeye çalışıyorum. Yanına bile yaklaşamadım. "2'den büyük her çift sayı, iki asal sayının toplamına eşittir." bunu ispatlıyacaksın.. Muhahahahah..  |
be the change you wish to see in the world...
Mahatma Gandhi |
 |
|
|
scorpionfa
Seçkin Üye

Turkey
İleti 585 |
İletim - 02/07/2005 : 23:18:17
|
Kolaymış. :) Ama ispat yöntemi konusunda biraz kafam karışık. Nasıl bir yöntem izlemeliyim acaba? x>2 ve x=2y (açıklaması, x 2'den büyük çift sayıdır.) a ve b asal sayılar olmak üzere: a+b=x 'dir. Çok kolay işte. x yerine 4 yazarsan, a ve b nin asal sayı olmaları imkansızdır. 3 ve 1 olur. 1'i asal sayıdan saymazlar. Sayarlar mıydı yoksa? Sayılmazsa önerme yanlıştır. Yanlış olan ispatlanamaz. 1 'i asal sayı yerine koyarsak (adam yerine koymak gibi birşey) durum değişir?
Editlemeden edemiyeceğim: Kendisinden ve 1’den başka pozitif böleni olmayan, 1’den büyük tam sayılara “asal sayılar” denir. (2, 3, 5, 7, 11...) Tanımdan da anlaşılacağı gibi; ‘0’ ve ‘1’ asal sayılar olarak kabul edilmemektedir. Çünkü, ‘0’ sayısı hem kendisine bölünemez hem de bölen sayısı ikiden fazladır. ‘1’ sayısı ise, ‘1’ den başka böleni olmadığı için asal sayı olarak kabul edilemez. |
HL2 Stats: http://hl2mp.tsgk.com/index.php?mode=playerinfo&player=405730
TF2 Stats: http://steamcommunity.com/id/scorpionfa/stats/TF2 |
 |
|
|
Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468 |
İletim - 02/07/2005 : 23:21:02
|
Cık cık. 500 yıldır çözülememiş soru bu. Kafam biraz dağınık. Kendimi toplayıp bi' kez daha bakıcam. Muhtemelen yanlıştır.. Muhahahah.. :)
Ve evet! Yanlış.. Yaşasın. Off, kafam altüst oldu iyicene. Yöntemde çelişkiye düşmekte haklısın. Kesinatı yok.
4=2+2 6=3+3 8=3+5 10=5+5=3+7 12=5+7 14=7+7 Çözüm Olasılıkları 1 – Hipotez doğrudur – Kanıtını ver 2 – Hipotez yanlıştır. Öyle bir çift sayı bulalım ki iki asal sayının toplamına eşit olmasın. (2 için not: 400 trilyona kadar tüm çift sayılar Goldbach hipotezini sağlar.)
|
be the change you wish to see in the world...
Mahatma Gandhi |
 |
|
|
scorpionfa
Seçkin Üye

Turkey
İleti 585 |
İletim - 03/07/2005 : 13:30:30
|
Kendi sorumun cevabı: “Fizik yasalarının sağda ve solda hep aynı olup olmadıkları sorusunu daha iyi sınamak için konuyu şu şekilde ele alabiliriz: Mars’da veya başka bir gezegende yaşayan birisiyle telefon bağlantısı kurduğunuzu ve ona Dünya ‘daki nesneleri açıklamak istediğinizi varsayalım. İlk olarak sözcükleri nasıl anlayacak? Bu soru Cornell’deki Profesör Morrison tarafından yoğun bir şekilde incelenmiştir.” Soru aynen bu şekilde. Cevabı ise şöyle devam ediyor: “Önerdiği yöntem şudur: “Tik, bir; tik-tik, iki; tik-tik-tik, üç; vb.” diyerek başlamak. Marslı kısa sürede sayıları anlayacaktır. Sayı sistemini anlattıktan sonra sırasıyla atomların ağırlıklarını, orantılı ağırlıkları temsil eden bütün sayı dizilerini peş peşe yazarsınız ve sonra da “hidrojen, 1.008”, ardından deteryum, helyum, vs. diye devam edersiniz. Oturup bu sayılara bir süre baktıktan sonra matematiksel oranların, elementlerin ağırlıklarının oranlarıyla aynı olduklarını fark ederek bu isimlerin, elementlerin isimleri olduğunu anlayacaktır. Bu yöntemle yavaş yavaş ortak bir dil oluşturabilirsiniz.”
Mesela marslı dedi “Sizin boyunuz nedir?” Ona “Boyumuz ortalama 1 metre 70 santimetredir desek”. Oda “ Bir metre ne kadardır?” diye sorabilir. Bunun içinde şöyle bir şey söyleyebiliriz. “1 metre 70 santim, ortalama on yedi bin-milyon hidrojen atomu kadardır.” Diyerek işin içinden çıkabiliriz.
İkinci soru içinde uzun bir deney anlatılmış. İkinci sorunun cevabına zor deyişim bundandır. Deneyde kısaca, radyo aktif bir bozunmadan çıkan elektronların sol yönde yivlenmiş tüfekten atılmış gibi hareket ettiklerinden bahsediyor.
“Bu sonucu kullanarak Marslıya telefon açıp “Dinle, radyo aktif bir madde, bir nötron al ve beta bozulması sonucu ortaya çıkan elektrona bak. Eğer elektron çıkarken yukarıya doğru gidiyorsa onun dönme yönünü sapta. Bu elektron sırtımızdan giriyor olsaydı dönme yönü sola doğru olurdu. Bu, solu tanımlar. Kalpte ordadır diyebiliriz.”
İşin ilginç tarafı ise yazının sonunda. Şimdi, parçacıkların birde karşı-parçacıkları olduğunu varsayarsak. Yani basit bir dille – ve + parçacıklar olarak olduğunu düşünürsek. Mesela proton, karşı-proton, nötron-karşı nötron vs… Bu durumda bizim marslı bu deneyi karşı parçacıklarla yapmış olursa onun bulduğu “sol” bizde tam tersi olacaktır. Sonrasında marlı ile buluşma fırsatı bulduğunuzu varsayalım. Adama yaklaştınız ve tokalaşmak için sağ elinizi uzattınız. Oda sağ elini uzatırsa problem yok demektir. Ama eğer sol elini uzatırsa, yandınız demektir… Birbirinizi yok edeceksiniz. Tıpkı eksi ve artı bir birini yok ettiği gibi.  Not: “Fizik Yasaları Üzerine”, “Richard Feynman” kitabından alıntı yapılmıştır. |
HL2 Stats: http://hl2mp.tsgk.com/index.php?mode=playerinfo&player=405730
TF2 Stats: http://steamcommunity.com/id/scorpionfa/stats/TF2 |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|