AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Genel Konular
 Serbest Bölüm
 1 milyon...
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 2

Leg0l4s
Seçkin Üye

Turkey
İleti 231

İletim - 12/10/2004 :  19:03:13  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Gördüğüm bir soru kafamı çok karıştırdı, o kadar çok farklı cevap geldi ki bide size sorayım dedim.

Üç arkadas geç vakitte otele ulaştıklarında sadece üç yataklı bir tek boş oda vardı. Mecburen üçü bu odayı paylaşmak zorundaydılar. Resepsiyondaki genç adama, odanın fiyatını sordular. 30 milyon TL cevabını alınca, her biri cebinden onar milyon çıkarıp, 30 milyon ödeyip odalarına çıktılar. Bir süre sonra resepsiyonda görevli genç, bir hata yaptığını fark etti. Üç yataklı odanın gecelik ücreti 25 milyon lirayken 30 milyon TL almıştı. Hemen kat görevlisine 5 milyon verip bunu üç kişiye geri vermesini söyledi. Kat görevlisi kendini, beş milyonu üç kişiye eşit paylaştırmakla sorumlu hissediyordu. Fakat bunu matematiksel olarak başaramayınca her birine birer milyon verdi. Beş milyondan kalan iki milyonu da Mazlumlara Yardım Derneğine vermeyi uygun gördü. Bu durumda üç arkadaştan her biri, oda için 9 milyon ödemiş oldular.

O zaman 9 x 3 = 27 milyon TL, iki milyon da kat görevlisinde, 29 milyon eder, peki bir milyon nerede?

Barış ERSOY
Yazar
bersoy@oyunsitesi.gen.tr
---
... Ruslana

CeLLaT
Seçkin Üye

Turkey
İleti 926

İletim - 13/10/2004 :  09:58:05  Bilgileri Göster  CeLLaT için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
Güzel bir soru!...Kat görevlisi işleri karıştırıyor ona ne oluyormuşki versin adamların 5 milyonunu gitsin.Mazlumlara yardım derneğine verilen paranın da adamların parası olduğunu unutmamalıyız.
Soruya tersten baktığımızda bişeyler daha net görülüyor sanırım.Alınan 30 milyonun 3 milyonu müşteriye iade edilmiş 27 milyon elde kalmış.2 milyonda kat görevlisinde etti 25 milyon oda parası.Böyle olunca hesapta bi sorun yok.
Yada şöyle düşünelim kat görevlisinin 2 milyonunu çıkarınca adamların ödemesi gereken toplam para 28 milyon olarak görülüyor.Bunu 3'e bölersek 9.333 milyon vermiş olmaları gerekki gerçekten de öyle verdiler.
En başta resepsiyonist oda ücretini 25 milyon olarak söyleseydi vermeleri gereken para 8.333 olucaktı.Vede 10 milyon verdiklerinde kendilerine geri ödenen para 5 bölü 3 yani 1.666 milyon olmalıydı.Bunun yerine adamlara 1 milyon verildi böylece 9 değil 9.333 milyon ödediler.(neden bilmiyorum kafam gelip-gidiyor)9.333 çarpı 3 eşit 28 2 derneğe gitti 30.
Orda 9x3=27 derken mantıksal bir hata yada kelime oyununun kurbanı oluyoruz öyle bir hesap yapılması yanlış.10dan 1 çıkarıp bireysel hesap yapıcamıza 8.333e 1 ekleyip hesap yapmamız gerekiyor(ama neden daha çözemedim).Derneğe giden paranın adamlara ödenen paranın hesabını bu şekilde (9x3=27) yapamayız.
Evet baya güzel bi soru.Benim de kafam karıştı saçmalamış olabilirim affola.
Sayfanın En Üstüne Git

CeLLaT
Seçkin Üye

Turkey
İleti 926

İletim - 13/10/2004 :  10:26:28  Bilgileri Göster  CeLLaT için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
He şimdi aklıma geldi aslında basit.1 milyon kendilerine ödendi.Kat görevlisinin dernek için hepsinden 0.666'şar kestiğini düşünürsek o parayı da kendilerine ödenen para gibi saymamız gerekiyor derneğe ödenen para bir gider değil bir gelir gibi sayıcaz.Öyle olunca 1+0.666=1.666 3 kişi için 10-1.666=8.333 3 kişiden 25 yapar.
Sayfanın En Üstüne Git

lord_deniz
Üye

Turkey
İleti 94

İletim - 13/10/2004 :  16:24:05  Bilgileri Göster  lord_deniz için bir ICQ İletisi Gönder  Alıntı yaparak Yanıtla
hayır o soruda laf oyunu war....aslında ortada 1 milyon falan yok...zaten hesap 25 milyon onu zaten werdik 3 milyon bize döndü 2 milyonda yardım parası bıraktık 25 +3 +2 =30 milyon

"blizzard sen bizim herşeyimizsin!!!"
Sayfanın En Üstüne Git

Leg0l4s
Seçkin Üye

Turkey
İleti 231

İletim - 13/10/2004 :  17:34:32  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
İlk önce şöyle düşündüm.

Parayı 30 yerine 25'e mi tamamlamalıyız?
Çünkü yatak parası 25 milyon... Buna göre, 9*3=27. 2 milyonda kat görevlisinde 27-2=25 milyon.

Ayrıca bir arkadaşımdan hoş bir cevap geldi.
"Arkadaşlar sorun aslında kayıp bir milyon değil. Asıl sorun 3 adamın bir otel odasında ne yaptıkları. Skandal yani!"

Daha önce ne kadar fikir ürettiysem hepsinde sonuç:
Allak bullak olmuş bi kafa ve sonucu hala çıkaramayan biri. Öyle bi kelime oyunu hazırlamışlar ki beni deli etmeye yetti. Soru rüyalarıma girmeye başladı.

Barış ERSOY
Yazar
bersoy@oyunsitesi.gen.tr
---
... Ruslana
Sayfanın En Üstüne Git

Rappier
Seçkin Üye

İleti 1848

İletim - 14/10/2004 :  17:54:55  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Olayda sorun falan yok. Adamlar odaya 9*3=27 milyon veriyorlar. Herbirinin cebinde 3 milyon kalıyor. Yani 27+3=30 milyon. Yardım parası olan 2 milyon odanın maliyetine (25+2=27 milyon) dahil ediliyor....
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 2 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.05 Snitz Forums 2000