AION - Tıkla oyna


Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

 Tüm Forumlar
 Kültür - Sanat - Bilim - Yaşam
 Siyaset Bilimi & Tarih
 Adolf Hitler'in İsmet İnönü'ye Yazdığı Mektup
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu  

iso_demiro
Üye



Turkey
İleti 912

İletim - 09/03/2011 :  20:12:03  Bilgileri Göster  iso_demiro'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Türkiye Cumhurbaşkanı, Ekselans Bay İsmet İnönü Ankara

Bay Başkan,

Alman hükümetinin arzu hilafına ve İngiltere ve Fransa'nın 3 Eylül 1939'daki savaş ilanı kararıyla Alman halkına empoze edilen savaşta, Alman Reichi'nin şu sıradaki hedefi, Avrupa kıtasında İngiliz nüfuzunu bertaraf etmektir. Bu, yüz yıllardan beri devam eden Avrupa'daki devletleri birbirine karşı oynayarak yıpratma metoduna son vermenin bir koşulunu oluşturmaktadır. İngiltere'nin, Avrupa'nın çeşitli bölgelerinde askeri nüfuz kazanma yolundaki çabaları, Alman Reichi'ni, bu bölgelerde, toprak kazanma yönünde veya siyasi nitelikte herhangi bir başka amaca yönelik olmayan önlemleri almaya zorunlu kılmaktadır.

Bu bakımdan Ekselans, size, Yunan topraklarına yerleşme yolundaki İngiliz önlemlerinin gitgide tehditkar bir nitelik aldığı şu sırada, bu koşulların gerektiği belirli karşılıklı önlemleri almaya karar verdiğimi açıklamak isterim.

Bu nedenle Bulgar hükümetinden, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin bir kısım birliklerine, bu yoldaki belirli güvenlik önlemlerini uygulamak için izin vermesini rica etmiş bulunuyorum. Öteden beri Almanya'ya karşı dostluk ilişkileri içinde bulunan Bulgaristan, bu ilişkileri, Üçlü Pakta katılmak suretiyle daha da takviye etmiş ve alınacak önlemlerin Türkiye'ye yönelmeyeceğinden emin olarak, bunların uygulanması için gerekli izni vermiştir.

Ben de Ekselans, size bu fırsattan yararlanarak resmen bildiririm ki, Almanya'nın bu önlemleri, hiçbir şekilde Türkiye'nin toprak bütünlüğüne veya siyasi yapısına yönelmiş değildir. Aksine, birlikte yürüttüğümüz büyük ve hayati savaşın hatıralarıyla ve bu savaşı izleyen ıstıraplı yılların hatıralarıyla dolu olarak, size, Almanya ve Türkiye arasında gerçek dostluğa dayanan bir işbirliği için gelecekte dahi bütün koşulların var olduğuna kesin olarak inandığımı belirtmek isterim.

Çünkü;

1. Almanya bu bölgelerde hiçbir toprak çıkarı peşinde değildir. Alman birlikleri, söz konusu tehlikelerin giderilmesinden hemen sonra Bulgaristan ve Devlet Başkanı Antenoscu ile uyum içinde Romanya'yı terk edeceklerdir.

2. Savaşın sona ermesinden sonra Avrupa'nın yaralarını sarma yolunda başlayacak ekonomik gelişme, Almanya'yı ve Türkiye'yi zorunlu olarak, tekrar yakın ilişkiler içine sokacaktır.

Bu alanda önemli bir faktör, Almanya'nın çıkarlarını, yalnız kendi endüstri mallarının satışında görmediği, aynı zamanda en büyük alıcı olma eğilimini de taşıdığıdır.

Bunların dışında inanıyorum ki, savaştan sonra gerçekleşecek yeni anlayışlar düzeni, Almanya'yı hiçbir şekilde Türk hükümetinin hedefleriyle karşı karşıya getirmeyecek, aksine, iki devletin yakınlaşması, bu alanda hem Türkiye'nin hem de Mihver Devletleri'nin çıkarına olacaktır.

Bu bakımdan ben şimdi olduğu gibi gelecekte de, Almanya ile Türkiye'yi karşı karşıya getirebilecek hiçbir neden olmayacağı görüşündeyim. Bu düşüncelerle, Bulgaristan'da ilerleyen Alman birliklerinin Türk sınırlarından, orada bulunmalarının amacı hakkında yanlış bir yorum bulunulmasına meydan vermeyecek kadar uzak kalmalarını emrettim. Şu kayıtla ki, Türk hükümeti, bizi, bu tutumumuzda bir değişiklik yapmaya zorunlu kılacak önlemlere girişmeyi gerekli görmesin. Ancak böyle bir durum dahi, Almanya'nın Yunan topraklarına yerleşme amacını taşıyan İngiliz önlemlerine karşı çıkma konusundaki isteğinde bir değişiklik yapmayacaktır.

Bu mektubumu Ekselans, Almanya ile Türkiye arasındaki ilişkileri hiçbir koşul altında kötüleştirmemek, aksine, mümkün olan her şekilde iyileştirmek ve uzak gelecekte dahi iki taraf için verimli olacak şekilde düzenlemek yolundaki içten isteğimin bir dile getirilmesi olarak kabul ediniz.
ALINTIDIR

İmza atamıyorum parmak bassam olur mu?

inter_23
Yönetici



Turkey
İleti 1749

İletim - 10/03/2011 :  13:25:47  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Hitler Türkleri savaşa sokarak Doğudaki Rus cephesini sağlama almak istiyordu. Yine Türkleri kullanarak, Ortadoğuya inmek istiyordu. 1.Dünya harbinde Bağdattan Berlin'e kadar yapılan uzun bir ray hattı, Anadolu'nun bir kaç yerinde kurulan krom fabrikaları buna örnektir.

Hitler, Türkler'in savaş gücünden yararlanmak istiyordu. Rivayetlere göre; Belçika haçlı seferleri oluşturulduğu zaman asker göndermeyerek bütün Avrupa'nın ilgisini üstüne çeken bir köy vardı. Hiç birisi Türkiye topraklarına gelmedikleri halde biz Türk'üz diyorlardı. Hatta tam hatırlamıyorum, lakin bir günü Türk günü olarak ilan etmişler ve evlerine Türk bayraklarını asmışlardır. Hitler Belçikayı işgal ettiğinde bu köye zarar verilmesini istememiştir. Artık strateji yüzünden mi, yoksa gerçekten saygı beslediğinden mi orasını kimse tam olarak bilmiyor.

Hitler'in Almanlarında Tibet ( Orta Asya ) civarlarından geldiğini hep bir tez olarak öne sürmüştü. Türkler'in ana yurdu Anadolu olduğu için bir bağ kurmuştur hep. Ancak cermenlerin hep Avrupa'da olduğu hatta Hun hakan'ı Attila tarafından defalarca mağlubiyete uğradığı, haçlı seferlerinde Barbarosa'nın daha Ortadoğu topraklarına bile gelmeden yok olduğunu, Osmanlı imparatorluğunun defalarca Almanları mağlubiyete uğrattığını biliyoruz.

Hitler, çok hırslı ve kendine güvenen birisi olduğu için boyundan büyük işlere kalkıştı ve sonu intihar oldu.

Not : Resim tam olarak çıkmadı, lakin tıklayarak mektup yıllarında ki görüşmeleri belgeleştirmiş bir resim görebilirsiniz.


Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277
Sayfanın En Üstüne Git

iso_demiro
Üye



Turkey
İleti 912

İletim - 10/03/2011 :  22:13:40  Bilgileri Göster  iso_demiro'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
Benim fikrim,Hitler'in Atatürk hayranı olması.Politikası değil, Kurtuluş savaşındaki başarıları.Hitler Atatürk'ün savaş stratejisine hayrandı.Ki, bi yerde şöyle bir şey okumuştum;
''Nazi Almanya’sının lideri Hitler, 22 ağustos 1939 günü yani İkinci Dünya Savaşı’nın başlamasından 9 gün önce, Obersattzburg’daki karargâhında generallerine bir durum değerlendirmesi yapmış ve şöyle demiştir:

“— Türkiye’yi Mustafa Kemal’in ölümünden sonra dar kafalı ve basiretsiz insanlar yönetiyor!”
Bu Hitlerin gerçek düşüncesiydi. Atatürk’e ne kadar saygı duyuyorsa İnönü’ye karşı da o denli kuşkuluydu.''
Belki de, Hitler'in amacı Sovyet Rusya'yı ezdikten sonra Türkiye'ye saldırmaktı.Ki 1.Dünya Savaşının yaralarını tam anlamıyla saramamış bir millettik.Yani bir saldırı için tam uygun zamandı diyebiliriz.

İmza atamıyorum parmak bassam olur mu?
Sayfanın En Üstüne Git

inter_23
Yönetici



Turkey
İleti 1749

İletim - 11/03/2011 :  02:14:00  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Düzeltmedir : Türkler'in ana yurdu Anadolu demişim. Orta Asya demeliydim.

Şu yönden bakmak gerekiyor bir de olaya; Atatürk'ü günümüz dahilinde herkes takdir etmiştir. Hele ki savaştan 15 - 20 yıl sonra ki Atatürk'ün ölüm yılından bir yıl sonra savaş çıkmıştı, övmeleri ve örnek almaları çok doğal. Küba'da Che ve Castro'nun da Atatürk'ü örnek aldığı da bilinir. Ondan dolayı bu artı kazandırmaz.

Hitler'e göre bütün Dünya "saf" Alman ırkı olmalıydı. Tek başına bütün dünyayla baş edemeyeceğini anlayınca İtalya, Japonya, Avusturya gibi devletleri de kendisiyle birlikte savaşa soktu.

Ben Hitler'i severim. Heryerde de demişimdir. Ancak Sovyet Rusyaya saldırmakla büyük bir hata yapmıştı. Eğer saldırmasaydı iki tane dikdatör rejim destekleyicisiyidi: Mussolini, Stalin. İşte hatalar affedilmiyor hele ki savaş ortamında.

Dediğim gibi Ari ırkından gelen bir saygısı zaten vardı. İki ırkında Orta Asya'dan çıktığını biliyordu.

Dünya harbi için ise, İnönü sırf savaşa girmeyeceğimizi kanıtlamak için Edirne sınırındaki köprüyü yıktırmıştır. Ki gerçek bu savaşa girseydik eğer sonumuz çok kötü olurdu. Girmeden bir sürü sıkıntı çektik, girseydik kim bilir neler oldu..

Forum Başlangıç- 24/05/2002

"Bugünden sonra Divanda, Dergâhta, Bergâhta, Mecliste, meydanda Türkçe'den başka bir dil kullanılmayacaktır.."
Karamanoğlu Mehmet Han, 13 Mayıs 1277
Sayfanın En Üstüne Git
  Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.03 Snitz Forums 2000