|
Yazar |
Konu  |
DharkjuNs
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1037 |
İletim - 14/03/2006 : 13:11:39
|
Güzel ülkemde böyle konular hep unutulmaya mı mahkum kalacak?! ßu konuyu ikinci kez gündeme getiriyorum, gerekirse yeniden getiririm. Neyse;
Geçenlerde dershanedeki stajyer bir matematik hocasının tavsiyesiyle ‘Bir Matematikçinin Savunması- G. H. Hardy –’ kitabını okudum.. Kitabın orijinal ismi ‘A Mathematician’s Apology’. Yazarın kitaßı yazmaktaki amacı, matematiği savunan bir tez öne sürmek.
İçeriği: Kitap daha önce ßeş kez basılmış. Dördüncü basımdan itibaren, önceki ßasımlara ek olarak ßaşına, yazar gibi bir matematikçi olan C. P. Snow’un alışılmıştan oldukça uzun bir önsözü konmuş. Snow, önsözde yazarın kişiliği hakkında ßilgi de vermiş. Snow yazarın renkli ve sıra dışı yaşamının yanı sıra; Oxford ve Cambridge üniversitelerinin yoğun entelektüel atmosferini canlı bir biçimde anlatmış ki bu benim kitabı okumamdaki en büyük etmendi. : ))
Yazar matematikçiler için en güzel işlerden ßirinin kendi konusunu, deneyimlerini ve matematikle uğraşmaktan aldıkları hazzı, matematikçi olmayanlara aktarmak olduğunu belirtmiş. Burası benim dikkatimi en çok çeken noktalardan biridir zira ben matematiğim M’sinden bile anlamayan birisiyim. : ) Matematikçiler kendilerini okuyan yada dinleyenleri etkilemek için matematiğin günlük hayatta daha çok tanınan mühendislik, fizik gibi alanlardaki uygulamalarından daha çok söz ederler. (Bunları OS’deki tüm öğrenciler öğretmenlerinden zaten duymuşlardır. : ) Oysa yazarımız kitaßında bu kolay yöntemlerden kaçınmış. Yazar bu kitabı, matematiğin özünü, güzelliğini, ve derinlşiğini sanattan edeßiyattan, satrançtan ve kriketten de örnekler vererek yalın fakat işlek bir dille anlatmayı başarmış.
Kitap hakkında, çevirmenle olan(Yanlış anlamayın, çevirmeni tanımıyorum! : ) ortak edinimlerimiz ise;
Yazarın kendisi de dediği gibi, yaşının iLerlemesiyle yaratıcılığını kaybeder ve sırf bu nedenle matematik yapmak yerine matematik hakkında yazmak gibi ikinci sınıf bir işe kalkınmasının nedenini, insanlığın ortak zekasını bir anıtı olan matematiği bu kitaßıyla genel küLtürümüzün bir parçası yapmak için çok değerli bir katkı yapmaya ßağlıyor –ki bunu da başarıyor bence- .
Doğrusu, ßu kitabın okuduğum en zevkli ve sürükleyici bir kitap olduğusu söyLeyemem ama bana bir şeyler öğretmesi nedeniyle bu yapıttan bir bilim kitabından alınacak maksimum zevki aldığımı söyleyebilirim. : ) Sözlerime burada son verirken bu kitabı, sözelci krondor hariç matematikle ilgilenmeyen ve hoşlanmayan hiçbir kişiye tavsiye edemicem. :D Ehueehe, nerdeyse inceleme yazmışım be! :Pp |
Yunus YILMAZ (19/07/2005)
|
 |
|
Eren_Ali
Üye

İleti 12 |
İletim - 15/03/2006 : 22:45:10
|
bir kitap vardı kalın şu çılgın türkler diye ben onu okudum bitirdim ne bitmez bişeymiş ya |
Adım Eren Göbek Adım Ali bana kısaca Eren diyin:) |
 |
|
Emma_charlotte_FAN
Üye

Turkey
İleti 35 |
İletim - 25/05/2006 : 08:37:58
|
da vinci şifresinin bir serisi olan DİJİTAL KALE'yi okuyorum hepinize tavsiye eerim gerçekten çok muhtesem |
EmMa ChArLoTtE dUeRrE wAtSoN |
 |
|
hugo_boss
Seçkin Üye

Turkey
İleti 91 |
İletim - 26/05/2006 : 21:26:59
|
yeni bir kitaba başladım adı "" Yeni gerçekler"" Peter F. Drucker güzel bir kitabın içeriği kısaca yarının göz önünde tutlarak bugün yapılması gereknleri anlatıyor. Çoğunlukla Ekonomi ve devlet politikalarını içeriyor. |
bigfalcon00@hotmail.com
Kimsenin duasıyla doğmadikki bedduasıyla ölelim ! |
 |
|
CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191 |
İletim - 26/05/2006 : 22:53:03
|
Güncelleyelim madem :)
Çanakkale Geçilmedi "Yüzbaşı Mehmet Hilmi" - Gazanfer Sanlıtop Şemdinli'de Sınırı Aşmak!... - Erdal Sarızeybek |
 |
|
Konu  |
|
|
|
|