|
| Yazar |
Konu  |
|
|
jack47
Üye

Turkey
İleti 6 |
İletim - 25/02/2004 : 20:58:34
|
yaw arkadaşlar ben bir cd writer aldım ve bir dvd-rom vardı ama ikisini beraber çalişmıyor.ya birisini yada diğerini takmam lazım yoksa bilgisayarı açarken hiç birini algılamıyor.bios settings de ayarlar yapıyorum yine ikisi takılı iken hiç birisini göstermiyor. problem nerden kaynaklanıyor olabilir? anakartımdan olabilir mi? WinXP kulanıyorum.bilen varsa lütfen yardımcı olsun :(
|
|
|
Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976 |
İletim - 25/02/2004 : 21:52:41
|
| Jumper ayarlarında sorun olabilir. Aynı IDE kablosuna bağlı ise sürücülerden birisi Master diğeri Slave olmak zorunda. Sürücülerin arka tarafında kalan küçük bir parça vardır. Çeşitli konumlarda takılarak Master ve Slave ayarları yapılır. Elinizde sürücülerin kitapçıkları mevcutsa orada hangi durumun neye karşılık geldiğini görebilirsiniz. Bir ihtimal sürücünün üzerindeki bilgi kısmında da olabiliyor bunlar. |
Deniz Turgut Yazar |
 |
|
|
bdogan
Üye

Turkey
İleti 31 |
İletim - 25/02/2004 : 21:55:33
|
| Jumper'ları doğru ayarlamalısın dvd yi sec. cd-rw yi pri. yap bunun için dvd-romun arkasında ":::" böle bişi olmalı (ide kablosunun solunda) bu girişlerden sağdakinde takılı olan jumper'ı ortaya takıp ikisinide aynı ide kablosuna takarasan sorunun çözülmesi lazım.(Yaw anlatmasının bu kadar zor olacağını tahmin etmemiştim) |
Bir MIH yitirdikti, NALdan olduk. Bir NAL yitirdikti, ATtan olduk. Bir AT yitirdikti, ATLIdan olduk. Bir ATLI yitirdikti, ZAFERden olduk. Bir ZAFER yitirdikti, ÜLKEDEN olduk. |
 |
|
|
jack47
Üye

Turkey
İleti 6 |
İletim - 27/02/2004 : 00:50:26
|
ya ben bunu yinede çözemedim ben bir daha anlatmaya çalışıyım ilk olarak sadece bir tane dvd-rom vardı ve sadece IDE ve güç kablosuna bağlıdi, simdi bir de öbürünü IDE kablosunum ortasına bağladım bir de güç kablosu, ve bir tanede(tek adet) ufak jumper kablosu var herhalde Anakartımda takılı(mainboard kitapcık da yazdığı gibi) onu dvd yede cdr ede taktım teker teker denedim yine sonuç aynı bilgisayar başlarken sec slave veya pri slave de not conectet veya ATAPI Incompatibele yazıyor:( ben bunu kendim beceremiyeceğim mi ya bir fikri olan varsa yazsın lütfen |
 |
|
|
Avaris
Yönetici

Turkey
İleti 1976 |
İletim - 27/02/2004 : 01:35:20
|
Şimdi anladığım kadarı ile anlatmaya çalışayım. Jumper kablosu sandığın şey jumper kablosu değil. Muhtemelen ses çıkışıdır. Onu müzik cdsi dinleyeceğin sürücü neyse ona tak yoksa Audio cdlerden ses alamazsın.
Neyse olaya gelelim. Sisteminde 2 tane IDE kablosu takılı sanırım. Bunlardan birisinin ucunda harddisk var diye düşünüyorum. Harddisk de Master konumda olması gerekiyor. Ancak jumper'ın ne olduğu ile ilgili bir sorunumuz var gibi. Neyse nette yardımcı olacak birkaç resim buldum:
Cdrom'u eline alıp arkasına bakarsan muhtemelen aşağıdaki gibi gözükecektir: http://www.gemiinfo.com/image/cdromback.gif
Şimdi burada üzerinde "cable select, slave, master" gibi şeyler yazan yer jumper bölümü. Burada ufak bir parça olacak. Bununla jumper ayarları yapılıyor. Alttaki gibi:
http://www.gemiinfo.com/image/cdjumper.gif
Şimdi gelelim senin sistemi nasıl bağlayacağına. Her bir kablo için bir master bir de slave olarak bağlantı kurabilirsin. Buna dikkat edersen istediğin şekilde bağlayabilirsin aslında ama ben sana iyi performans için bir öneri getireyim:
Muhtemelen bir IDE kablosuna HDD bağlı durumda ve Master olarak ayarlı (HDD'nin arkasında da aynı jumper bölümünü görebilirsin). HDD'nin olduğu IDE kablosuna DVD'ni SLAVE olarak ayarlayıp bağla. CD-RW'ı da MASTER olarak ayarla ve boştaki IDE kablosuna bağla. O anakarta giren kabloyu (on-board ses kartı var sanırım) CD-RW veya DVD'den birisine bağla. Ama dediğim gibi bu Audio CD için gereken bağlantı. Bağlantısı olmayan sürücüye Audio CD koyarsan çalmayacaktır . En sonunda da bilgisayarı aç.
Bir problem yoksa sorunsuz çalışmalı sistemin. |
Deniz Turgut Yazar |
 |
|
|
jack47
Üye

Turkey
İleti 6 |
İletim - 27/02/2004 : 22:41:00
|
evet çok basit miş orda ufak pim gibi birsey vardı ben onun sadece koruma amaçla veya başka bir şey için orda oldunu düşündüm meğer baya önemli birşey miş (jumper!!) onuda öğrendim. link lerde yardımcı oldu fakat gerek olmadan çözdüm,ve senin önerdiğin gibi dvd hardiskle beraber takdım Hardiskde pim yoktu ama CD drive dakini takdım ve oldu çok teşekür ederim! OH BE! :))) peki bir sorum daha var benim anakartım
Anakart: CPU Türü Intel Pentium 4A, 2400 MHz (4.5 x 533) Anakart Adı ECS P4VXASD2+ (4 PCI, 1 AGP, 1 CNR, 2 SDR DIMM, 2 DDR DIMM, Audio) Anakart Çipseti VIA VT8753A Apollo P4X333 Sistem Belleği 256 MB (DDR SDRAM) Nanya M2U25H64DS8HA0G-75 333 256 MB PC2700 DDR SDRAM 333 BIOS Türü AMI (11/25/02) Görüntü Bağdaştırıcısı NVIDIA GeForce FX 5200 (128 MB) almak istediğim ise asus P4P8+ değiştirmeye değer mi yoksa bu yeterli mi veya siz ne örenirsiniz!
|
 |
|
| |
Konu  |
|
|
|
|