AION - Tıkla oyna

Kullanıcı Adı:
şifre:
şifreyi Anımsa
şifrenizi mi unuttunuz?     ÜYE OL

Tüm Forumlar
 Genel Konular
 Serbest Bölüm
 geyik muhabbeti
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
Yazar Önceki Konu Konu Sonraki Konu
Sayfa: / 5

Dodo
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1468

İletim - 25/03/2007 :  00:10:26  Bilgileri Göster  Dodo'in MSN Messenger adresini görmek için tıklayın  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
CrAzY_IVAN tarafından yazılan:

Bu arada bu "geyik muhabbeti" tabiri nerden çıkmış bilen var mı? Ne alâkadır geyik? :)

Ben yorum getiremedim, olayın üstadı olan Ek$i Sozluk'e baktım şunları buldum.

"geyik muhabbetinin asil kokeni geyiklerin basbasa verip cene takirdatmasindan ileri gelir. olay soyle*; ren geyikleri kisin ahirlarinda usudukleri zamanlarda birbirlerine iyice sokulurlar, ancak boynuzlar birbirlerine cok iyi temas etmelerini engelledigi icin yine de cok yanasamazlar birbirlerine ve usurler. haliyle ceneleri titrer ve sanki kafa kafaya vermisler de konusuyorlarmis izlenimi yaratir goruntu. iste geyik muhabbetinin asil kokeni budur. arz ederim."

-

"hepsi yalandir bu seylerin..dogru olan sudur..geyikler yilda bir kere ciftlesir ve tum sene bunu anlatirlar..iste geyik muhabbeti buna denir."

-

"ne muhabbeti?
geyik muhabbeti *
ne geyiği?
ren geyiği
ne reni?
el freni
ne eli?
hanım eli
ne hanımı?
ev hanımı
ne evi?
dağ evi
ne dağı?
ağrı dağı
ne ağrısı?
baş ağrısı
ne başı?
kuş başı
ne kuşu?
muhabbet kuşu
ne muhabbeti?
geyik muhabbeti
..."

-

"işte gerçekler... sabancı ve de koç arasında geçen, bir at, bir de şu anda taksim’de eski sheraton’un yerindeki ceylan otelinin önünde bulunan geyik heykeli ile ilgili açık arttırmanın hikayesidir bu. bir heykeli vehbi koç bir heykeli de hacı ömer sabancı almıştır almasına ama burada ilginç olan her iki heykeli de istemelerinden ötürü bu heykeller ikisine de değerinin üzerinde, çok pahalıya mal olmuştur. bu çekişme tarihe geyik muhabbeti olarak geçmiştir. geyik yapmak ise ilk cihan dermirci tarafından kullanılmıştır."

-

"geyiklerin çok soğuk havalarda daha öncede yazılmış olduğu gibi donup ölmemek için bir araya toplanıp genelde çembere benzer bir şekil alıp (fakat bu sefer daha önce yazılmış olduğundan farklı olarak) nefes alıp vererek ortamı ısıtmaya çaılşmaları insanların da bir araya toplanıp onlar gibi ağızlarını oynatmalarına benzetilmiş sanırım..fakat burada insanlarla geyiklerin arasındaki fark bariz.. birisi hayatını kurtarmak donup ölmemek için yaparken bunu diğeri gerektiğinde zaman öldürmek saçmalamak bir nevi eğlence falan amaçlı yaparmış hatta bu ikinci tür birde utanmadan yaptığı bu işi ilk türün ölüme karşı verdiği direnişe benzetmiş..yazık bize"

-

"rivayete göre, osmanlı zamanında avdan dönen iki arkadaşın avladıkları geyik konusunda birbirlerine hava atmalarının ve olayı abartmalarının sonucu, muhabbetlerinin kavgaya dönüşüp, padişah 4. murat'a kadar dayanmış olmasından, 4 murat'ın da bu olayı "bundan sonra kıraathanelerde geyik muhabbeti yapmak yasaktır." diye çözmesinden çıkmış."

-

"geyik muhabbeti lafinin babasi, komitaci hurriyet kahramani resneli niyazi bey in geyigidir.

niyazi bey in, catismalar dahil her yere tasidigi geyigini istanbula getirmesi uzerine, meraklilar geyigi gormek icin siraya girmişlerdir. geyik izlemeye gelenler arasinda abdulhamid in kardesi mehmet resat da vardir. bunun uzerine donemin gazetelerinde ve kose yazilarinda bu hadise epeyce yazilir-cizilir. hatta geyik ile ilgili bir mars bestelendigi ve bu marsin mecliste konusuldugu bile soylenir.

o gunden bu yana insan zihnini bolca mesgul edip sonu hicbir yere varmayan fikir alisverisleri icin geyik muhabbeti benzetmesi kullanilir."

-

"geyik muhabbetinin tarihi en azından 1866'ya kadar gidiyor. namık kemal tasvir-i efkar'ın 452. sayısında çıkan ramazan yazısında, genel olarak kutsal ayın feyzinden insanların nasıl da yararlanamadığına dair tespitlerini sunar. her tarafa sirayet etmiş bu kıymet bilmezlik vaizlerde de görülür:

"gelelim vaiz efendilerin haline: vakıa bunların içinde tebeyyün-i ahkam-ı din eder bazı ulema-yı kiram vardır. fakat ekserisi geyik hikayesiyle imrar-ı vakt eder. bu zaman-ı marifetde öyle birtakım israiliyata kulak mı veriliyor. 'nasıl bu taze maarifle eskiler alalım.' vaiz mürebbi-i alemdir. öyle bir vazifenin icrası halkın ve zamanenin ihtiyacına ve ahkam-ı diniyye ve adab-ı umumiyyeye vakıf olan zatlara hasr edilse ne derece faide-bahş olacağını tarif iktiza etmez."

burada vaiz, yeni bilgilerin ışığında hakikatin, dinin, adabın temellerini sunacağına temelsiz, boş, zaman harcatıcı hikayeler anlatarak görevini hakkıyla yapamamaktadır. işbu hikayelere "geyik" hikayeleri adını veriyor namık kemal."

be the
change
you wish
to see in the
world...

Mahatma Gandhi
Sayfanın En Üstüne Git

fatih52
Seçkin Üye

Turkey
İleti 1515

İletim - 25/03/2007 :  00:10:55  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Canım sıkılıyordu zaten, bakayım dedim. Ne ezeceğim seni, unutmuşsun hatırlatayım dedim ;)
Sayfanın En Üstüne Git

HighVoltage
Yönetici

Turkey
İleti 1108

İletim - 25/03/2007 :  00:20:13  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Sen de her şeyi iciğine ciciğine kadar tarıyorsun canım :) Yazdıklarımıza dikkat edelim bari fatih her an ters köşe yapabilir
Bu arada Online kafe'ye kilit vurulduğuna göre Offline Cafe alternatif olabilir

"Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."

M.Kemal ATATÜRK
Sayfanın En Üstüne Git

CrAzY_IVAN
Editör

İleti 6191

İletim - 25/03/2007 :  00:39:32  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
alıntı:
HighVoltage tarafından yazılan:

Bu arada Online kafe'ye kilit vurulduğuna göre Offline Cafe alternatif olabilir

Kim kilit vurmuş?
Sayfanın En Üstüne Git

HighVoltage
Yönetici

Turkey
İleti 1108

İletim - 25/03/2007 :  15:50:18  Bilgileri Göster  Alıntı yaparak Yanıtla
Yine mi yanlış kalmış aklımda Sanırım hafızamı yitiriyorum Ya niyeyse öyle kalmış hatırımda.Pek uğramadığım için de bilmiyorum neler döndüğünü.
Son bir deneme: Peki bir ara kilitlenip açılmış olamaz mı

"Türk Birligi'nin bir gün hakikat olacagına inancım vardır. Ben görmesem bile gözlerimi dünyaya onun rüyaları içinde kapayacağım. Türk Birliği'ne inanıyorum. Onu görüyorum. Yarının tarihi yeni fasıllarını Türk Birliği ile açacak. Dünya sükununu bu fasıllar içinde bulacaktır. Türk'lügün varlığı bu köhne áleme yeni ufuklar açacak. Güneş ne demek, ufuk ne demek o zaman görülecek. Hayatta yegane varlığım ve servetim Türk olarak doğmamdı."

M.Kemal ATATÜRK
Sayfanın En Üstüne Git
Sayfa: / 5 Önceki Konu Konu Sonraki Konu  
Önceki Sayfa | Sonraki Sayfa
 Yeni Konu  Konuyu Yanıtla
 Yazıcı Dostu
Hızlı Geçiş:

0.08 Snitz Forums 2000