Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
ozzzy |
İletim - 08/05/2006 : 11:46:50 İzzet Baysal; M. İzzet Baysal, 1907 yılında Bolu'nun Karaçayır Mahallesi'nde dünyaya gelmiştir. Babası Rüştiye Mektebi mezunu Memur Ahmet Canip Efendi, annesi de Bolu'nun Alpagutbey Köyü'nden Hafız Behiye Hanım'dır. İkisi erkek, ikisi kız dört çocuklu ailenin en küçük çocuğu M. İzzet Baysal'dır.
M. İzzet Baysal, ilk ve orta öğrenimini Bolu'da yapmıştır. 1926 yılında İstanbul'da Mekteb-i Sultan-i Nefise'ye (bugünkü ismi ile Mimar Sinan Üniversitesi) Mimarlık Bölümü'ne kaydolur ve 1931 yılında Mimar olarak mezun olur. Dar gelirli bir ailenin çocuğu olan İzzet Baysal, 1927 yılında babasını da kaybetmiştir. Ama yılmamış, tatil aylarında ve okurken çeşitli işlerde çalışarak öğrenimini devam ettirmiş ve 411 no'lu diplomayı başarı ile almıştır.
Nadide bir insan, büyük bir idealist, essiz bir hayırsever...
Bunu düşünmemizin tek sebebi ülkemize kazandırdığı eserler değil. Sadece Türk gençlerine sağladığı imkanlar, yaşlı ve bakıma muhtaç insanlar, kimsesiz çocuklar için yaptığı hizmetler ve hatta tüm bunların belki de dünyanın en büyük bağışı olma özelliğini taşıması da değil.
Pırlanta gibi ve insanların iyi olduklarına, iyiliklere layık olduklarına inanan bir kalp, başlattığı akımın kendinden sonra da, belki de adının hiç anılmayacağı yerlerde bile devam edecek olmasına inanan bir gönül sahibi olması.
Onun eserlerinde okuyan, adına kurulmuş vakıftan burs alan gençlerinde ilerde kendisiyle aynı duyguları taşımasını samimiyetle istemesi, yaptığı iyiliklerin kendisinin hiç hatırlanmayacağı yerlerde de devam edeceğini umduğunu gösterir ki böylesi bir gönül zenginliğinin gerçekten az insana nasip olduğunu kabul etmek gerekir.
İzzet Baysal, Bolu için yaptıklarıyla Bolu'nun Babası ünvanını alan insandır. Ancak yaptığı hizmetlerin sadece Bolu için yapılmış olduklarını düşünmek yanlış olur. Evet eserler Bolu'dadır ama bu eserlerin yapılması için harcanan para, verilen emekler dolayısıyla, devletin kullanması gereken imkanların, başka bölgelerde değerlendirilmesi imkanı doğmuştur.
Yapılan eserler, eğitim, sağlık ve sosyal alanlardadır ve bu açıdan, Türkiye Cumhuriyeti'nin gelecekte, sağlıklı ve kültür seviyesi yüksek bir toplum tarafından devam ettirilmesine katkı sağlayacaktır.
Kurduğu üniversitenin, yüksek öğrenim ihtiyacı duyan her bölgeden genci yetiştireceği dikkate alınırsa, İzzet Baba'nın 2000'li yılların, bilgi ve teknolojisi yüksek dünyasında yer alan bir Türkiye amaçladığını da gözleyebiliriz.
İzzet Baba, güçlü bir ülke için insanların her şeyi devletten beklememeleri gerektiğini de vurgulamaktadır. İnsanların güçleri oranında devlete yardımcı olmalarını bekler, bunları çeşitli söylemlerinde görürüz.
İzzet Baba'nın özellikle zengin kesimden ülke için beklentileri vardır.
O'nun arzu ettiği belki de her bölge de, Ahmet Baba'lar, Mehmet Baba'lar, Hayri Baba'lar olmasıdır ki, kalkınmış ve güçlü bir ülke ile mutlu ve huzurlu Türkiye inşa edilsin.
İşte bu nedenlerle; Onun önce Bolu'muz ve sonra yurdumuz için ne büyük bir fırsat olduğuna inanmamız, hayatını incelememiz ve gücümüzün yettiğince örnek almamız gerekmektedir.
Bu; iyi insanların, aydınlık insanların, refah düzeyi yüksek insanların yaşadığı büyük, kalkınmış Türkiye için gerekiyor.
İzzet Baba'nın dediği gibi... "Benim gibi Türkiye'de bir milyon insan var. Onlara hayır işleri yapmalarını öneriyorum. Benim yaptıklarımın yarısını yapsalar bu ülke Amerika'yı geçer." DİKKAT...!
ESERLERİ:
EĞİTİM TESİSLERİ
Bolu Belediyesi Nafize Baysal Kreşi İstanbul Sarıyer Belediyesi İzzet Baysal Kreşi Bolu İzzet Baysal Anaokulu Bolu Alpağutbey Behiye Baysal ilkokulu (Mahalli İdareler Meslek Lisesi) Bolu Seyit Köyü Mehmet Baysal ilkokulu Bolu Canip Baysal İlköğretim Okulu Bolu Atatürk İlköğretim Okulu Bolu İzzet Baysal 50.Yıl İlköğretim Okulu Bolu Behiye Baysal İlköğretim Okulu Bolu İzzet Baysal Çıraklık Eğitim Merkezi Bolu İzzet Baysal Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu (Bil.donanımlı) Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi (Donanımı ile birlikte) Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi Kız ve Erkek Öğrenci Yurdu (Donanımı ile birlikte) Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi Öğretmen Lojmanları (A Blok, 8 Daire) Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi Öğretmen Lojmanları (B Blok, 8 Daire) Bolu Mimar İzzet Baysal Anadolu Teknik lise ve Endüstri Meslek Lisesi Bolu İzzet Baysal Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi Bolu İzzet Baysal Zübeyde Hanım Kız Meslek Lisesi Yurdu ve Defile Salonu Dr. Tevfik Atay Sağlık Eğitim Merkezi Emine Baysal Eğitim ve Uygulama Okulu İzzet Baysal Merkez Anadolu Teknik lise ve Endüstri Meslek Lisesi ve Yemekhane Bloğu Canip Baysal Lisesi Mehmet Baysal Uygulama Okulu Ticaret Lisesi Bilgisayar Laboratuarı Çaydurt Çimento İlköğretim Okulu Bilgisayar Laboratuarı Gazipaşa İlköğretim Okulu Bilgisayar Laboratuarı Sakarya İlköğretim Okulu Bilgisayar Laboratuarı Canip Baysal Lisesi Bilgisayar Laboratuarı Cumhuriyet İlköğretim Okulu Bilgisayar Laboratuarı Emine ve Mehmet Baysal Uygulama Okulu Ek Binası Bolu İzzet Baysal Otelcilik Meslek Lisesi'ne 8 derslikli prefabrike okul Bolu İzzet Baysal Anadolu Lisesi 4 derslikli prefabrike okul Bolu Abant İlköğretim Okulu 4 derslikli prefabrike okul Bolu Atatürk İlköğretim Okulu 8 derslikli prefabrike okul Bolu Atatürk Lisesi 4derslikli prefabrike okul Bolu Çaydurt İlköğretim Okulu 4 derslikli prefabrike okul Bolu İzzet Baysal Endüstri Meslek Lisesi 2 derslikli prefabrike okul
ÜNİVERSİTE
Fen-Edebiyat Fakültesi Fen-Edebiyat Fakültesi laboratuar binaları ve donanımı, bilgisayar Laboratuarı ve bu Laboratuarların tefrişi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Erkek Öğrenci Yurdu (800 kişilik, tefrişi ile birlikte) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kız Öğrenci Yurdu (800 kişilik, tefrişi ile birlikte) Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim elemanları Lojmanı (A Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim elemanları Lojmanı (8 Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim elemanları lojmanı (C Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi öğretim elemanları lojmanı (D Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Sosyal Tesisleri (114 yatak kapasiteli) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Personel ve Öğrenci Yemekhaneleri 2810k (2000 kişilik donanımlı) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Isıtma Tesisleri Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Meslek Yüksekokulu kantin tefrişi ve bilgisayar laboratuarları Abant İzzet Baysal Üniversitesi çok amaçlı Kültür Merkezi donanımları ile birlikte (26.10.1995) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Kapalı Spor Tesisleri Kompleksi (Türkiye'de türünün üçüncüsü olan ve İtalyan şişirme teknolojisi ile dökülen 2 adet betonarme kubbe ve ortasında bir idare binası ile meydana gelen tesisler, tefrişi ile birlikte) Bu binaların çevre tanzimi ve yolları vakıf tarafından yaptırılmıştır. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlük Binası (Donanımı ile birlikte) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma Görevlileri için lojman (E Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Öğretim Görevlileri için lojman (F Blok, 20 Daire) Abant İzzet Baysal Üniversitesi Görevlileri ile ilgili lojman (G Blok, 20 Daire) lsı Merkezi Binası Abant İzzet Baysal Üniversitesi Camisi Abant İzzet Baysal Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Turgut Gülez Araştırma Laboratuarı Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi AİBÜ Tıp Fakültesi Morfoloji Binası (2003-2004 akademik yılı açılışında hizmete girdi) AİBÜ iktisadi ve idari Bil. Fak. ve Eğitim Fakültesi Bilgisayar laboratuarları
SOSYAL TESİSLER
İzzet Baysal Hastanesi Bulvarı (Belediye eliyle) Bolu Baysal Camii Bolu İzzet Baysal Yaşlılar Evi ve Kız Yetiştirme Yurdu Bolu İzzet Baysal Huzurevi (Donanımlı) Bolu İzzet Baysal Huzurevi lojman ve idare Binası İstanbul İzzet Baysal Huzurevi (Donanımlı) Bolu İzzet Baysal Devlet Hastanesi Sosyal Hizmet Binası
EĞİTİM BURSLARI (İZZET BAYSAL VAKFI)
Vakıf tarafından verilen burslara öğrencileri, orta öğrenimden başlatmak ve eğitimleri süresince devamını sağlamak vakfın bir prensibidir. Ancak sınıfta kalan, tahsilini terk eden ve müracaat formunda verdiği bilgilerin yanlış olduğu anlaşılan öğrencilerin bursu kesilir. Vakfın kurulduğu 1987 yılından bu güne kadar 906 orta öğrenim, 774 yüksek öğrenim öğrencisine burs verilmiş ve bunların toplam değeri 28.900.485.000.- TL. ye ulaşmıştır.
- İzzet Baysal’ın 18 yılda Bolu’ya kazandırdığı 116 eserin 2005 yılı içindeki rayiç bedeli ne kadardır? * Şu ana kadar 165 Trilyon lirayı buldu.
- Vakfın bu eserlerden yıllık kazancı ne kadar? * 3.5 Trilyon lira
İÇİNİZDE KAÇ KİŞİ İZZET BAYSAL'I TANIYOR? İŞTE GERÇEK HAYIRSEVERLİK BUDUR.
Daha fazla bilgi edinmek için http://www.izzetbaysal.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Ya da http://www.kimkimdir.gen.tr/kimkimdir.php?id=1306
Saygıyla ve minnetle anıyoruz. Bolu'nun bir İzzet Babası vardı. Ya olmasaydı... Darısı diğer illerin başına. Her ilin bir İzzet Babası olması dileğiyle.
|
1 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
scorpionfa |
İletim - 08/05/2006 : 21:02:34 Abant İzzet Baysal Üniv. 'nde öğrenim görmüş biri olarak ben tanıyorum. Zaten Bolu 'da nereye bakarsanız Abant İzzet Baysal ismini görürsünüz. Adını koca bir şehrin her köşesine yazdıracak kadar hayırsever. Yaşarken heykeli yapılan nadir insanlardan biridir, rahmetli. Saygıyla anıyoruz. |
|
|
|