Not: Bir yanıt gönderebilmek için kayıtlı olmalısınız. Kayıt olmak için, burayı tıklayın!
|
K O N U ı N C E L E M E |
playmaker |
İletim - 02/01/2006 : 19:04:21 http://karabit.org tan alinti
************************************************************ seneryo yazmakta izlenecek en akilli yollardan biri bir taslak yaratmaktir. Bu size oyunun hangi ana temmeler uzerine dayandigina dair bir yol haritasi olusturur. Taslak icin en guzel yontem kendinize sorular sormaktir. ornegin;
* karakterler kim ve kim ne kadar buyuk? * karakterler neye benziyor? * Oyun alani nekadar buyuk? * Oyun grafikleri nasil olacak 2D / 3D? * oyun hizi nasil olacak? * Nasil leveller olacak? * karakterler , kotu adamlarla karsilastiginda nasil gececekler(basitce)? * Kontrol nasil olacak , gamepad, klavye? * yapay zeka nasil olacak * kotu adamlar nasil ve neye gore hareket edicek * Oyunnun puanlamasi nasil olacak yada olacakmi? -------------------------------------------------------- Bir tek kelime kod yazmadan bunlarin hepsini yazmaniz gerekir
Cok fazla da detaya girmeyin ama ana hatlari belirlemekte buyuk fayda var , cok fazla detaya girerseniz, oyunu bitmeyen bir dongu icine sokarsinz. Cunku daha neyi nasil olacagi ortada yok.
Bir oyunun dizaynini nasil yaparsiniz --------------------------------------
A) Oyununuza bir kod adi verin . Bu genelde oyunuzun asil adida olamaya bilir. Ilerde oyun bitirdiginizde oyun adini tekrar kararlastirirsiniz.
B) Genel aciklama - Bu genelde oyunun neye benzedigini, hangi karaterler oldugunu yukardaki sorularin yanitlari. Yada soyle dusunun , 6 yasinda bir kucuk kardesiniz var. Sizin yaptiginiz oyunu merak ediyor. Siz ona bir mektup yazacaksiniz ve oyununuzu anlatacaksiniz. 6 yasindaki bir cocuga anlatirmis gibi olsun. Okusun ama****ilamasin, ve olayi anlasin
C) ekran detaylari ve kullanici ara yuzu Gelelim daha detayli kisma. Ekran cozunurlugu ne olacak. Kullanacilar ekrani nasil gorecek. yardim tuslari ve guc seviyesi , vs vs nerelerde olacak. Bazi ufak detaylar daha , oyunuzda her zaman cabuk cikis yolu olsun, escape her zaman her zaman calisin. Oyunnun kaydi falan nerede olacak. Cok sevdiginiz bir oyunu alin ve onun ekranda gordugunuz ozelliklerine dikkat edin. oyun kullanici ile nasil konusuyor. Bu gibi kucuk detaylar oyunun albenisini artirir.
D) Sanatsal detaylar - hangi grafikleri kullanacaginizi yazin . herhangi bir grafik motoru kullanacaksaniz ondan biraz bahsettin. Hangi karakter cizimlerine ihtiyaciniz var, Ekranadaki yazilar , hangi renkte ve ne buyuklukte cizimle ilgili diger detaylar.
E) Muzik ve ses detaylari - Nasil ses efektleri kullanacaksiniz (SFX) - Oyun muzigi nasil olacak - oyun musigi ve ses efektleri icin hangi programlari kullanacaksiniz. -Unutmayin ses ve muzik cok onemli. En sevdiginiz oyunu birde sesiz oynayin bakalim ayni zevki alabiliyormusunuz.
F) Proje uygulama detaylari - Bu projeyi nasil yurutmeyi dusunuyorsunuz -hangi asamalardan gececek. - Bir takimla beraber calisiyorsaniz aranizda iletisim nasil saglanacak. -Sorumluluklar nasil bolusulecek. Burasi biraz onemli, sozde kalmayin herkezin sorumluluklarini yazin. Herkes neyi ne zaman yapacak bilsin. Hatta imzalatin. Oyunu programlamaya nasil baslanacak. kendinize yada takiminiza bir yol haritasi/ajanda cizin.birinci bolum ne zaman bitecek. Son tarih ne zaman . Ilk bolum su tarihte, II. bolum su tarihte bitecek diye.
G) Yapay zeka detaylari - Hangi karakterler var nasil tepki veriyor,, - Oyunnun kontrol ettigi karakterler neye gore reaksiyon veriyor ve ne yapiyorlar. - karakterler neler yapmakla sinirlilar.
G) Yasal detaylar - Bu konu ilerde problem olustura bilir. ornegin eger bir tetris oyunu yaparsaniz, isimini tetris olarak kullanamazsiniz. yada oyunnuzda kullanidiginiz araclar , yasal mi. Odunc aldigniz resimler ve sesler varmi. Izin almayi deneyin, emege saygi duyun, dusunun sizin yaptiginiz bir seyin baska biri tarafindan alinip kendi adiyla kullanildiginda reaksiyonunuz ne olur.
Bu yazinin sonu, Detaylarla ilgili kafanizi karistiran yerler varsa lutfen sorun. |
5 S O N Y A N I T L A R (En Son İleti ılk Sırada) |
yüzbaşı |
İletim - 22/04/2006 : 12:57:33 hiçbir şey anlamadım |
mj |
İletim - 10/04/2006 : 01:53:16 alıntı: black lord VOL DEMORD tarafından yazılan:
bence benim yazdığım oyunu çıkarsalar türkiyede en çok satan oyun olur
saol dostum katıldıgın için...ama c++ ve game maker olayını çözseler bile daha gümleyecekleri malesef 1 milyon olay var...boşuna uğraşmasınar..amerikada elin adamı yapmış yapacağını...bu sadece ornek.. |
welcome |
İletim - 09/04/2006 : 18:50:12 Of Ben Hareketli Gif Ve Fragman Yaparım |
playmaker |
İletim - 07/04/2006 : 19:05:59 Bir daha bu foruma yazmiyorum, Bu ne karamsarlik arkadaslar. O olmaz bu olmaz. Neyin nasil olacagini yaziyorum, birakkin bu isleri diyorsunuz. Nasil seneryo yazilacagini basit bir sekilde anlatmaya calistim. Her iste oldugu gibi herseyin bir baslangici var. Bu olmaz demekle olmuyor. Bunu dedikten sonra nasil olacaginida anlatmak gerekir.
playmaker has left the bulding www.karabit.org |
aYDeDe |
İletim - 07/04/2006 : 18:03:48 ya bırakın istediğiniz kadar senaryoymuş bilmem neymiş bunları bilseniz bile temel olmadıktan sonra bişiy çıkmaz burda C++ bilenler ile game maker bilenleri toplasan anca 10 kişi ya çıkar ya çıkmaz onun için "mj" arkadaşıma katılıyorum boşuna uğraşıyorsunuz.... |
|
|
|